Новини

Зміст для швидкого вибору новин:

Екскурсія на Карлсберг

Здобувачі 3 курсу, що навчаються за спеціальністю 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» із цікавістю досліджують усі тонкощі спеціальності і завжди раді заглянути у реалії роботи виробництва, адже попереду надзвичайно важливий етап – випускний четвертий курс.

24 квітня у супроводі доцента кафедри експертизи харчових продуктів Наталії Попової здобувачі відвідали Київський пивоварний завод «Carlsberg Ukraine».

Карлсберг радо зустрів гостей. Саме таким є колектив Карлсбергу! Побачивши завод на власні очі, почувши розповідь про його виникнення та процес пивоваріння, а також відчувши аромати солоду, хмелю, сусла та готового пива, усі зрозуміли, наскільки трудомісткими є процеси виготовлення продукції і контролю якості та безпечності на кожній стадії виробництва, скільки праці докладає кожний працівник, щоб споживач міг отримати насолоду від яскраво вираженого смаку та аромату свіжовиготовленого продукту. 

Під час екскурсії чималу увагу було приділено питанням безпеки й охорони навколишнього середовища. Адже на заводі після ретельного очищення використовується повторно і вода і скляна тара. А використані ПЕТ-пляшки та жерстяні банки збираються на утилізацію і ні в якому випадку не викидаються.

Зустріч із Карлсбергом залишила незабутні враження. Молодий колектив заводу робить усе, щоб гості почували себе комфортно. Дуже приємно, що, незважаючи на складність процесу і завантаженість роботою, усі співробітники виділяють свій дорогоцінний час, щоб показати або розповісти здобувачам щось цікаве. 


Опублікований: 25-04-2024

Майстер клас кафедри експертизи харчових продуктів для школярів Ліцею №142 м. Києва

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та відповідальна за зв’язки з профільними коледжами та технікумами, доцентка Анастасія Чорна познайомили школярів з Національним університетом харчових технологій та провели майстер клас з визначення якості та можливої фальсифікації харчових продуктів і якості проведення технологічних процесів виготовлення карамелі. 

Ліцей №142 м. Києва спеціалізується на поглибленому вивченні точних наук: математики, фізики та хімії, що цілком узгоджується з напрямками підготовки нашого університету. Школярів супроводжували їх класний керівник – Вікторія Ломако та учитель біології – Олена Дерипапа. Зустріч зі школярами розпочали в Музеї НУХТ, де дізнались про історію створення та етапами розвитку НУХТ, школярам цікаво було дізнатися, що першим президентським стипендіатом НУХТ був саме випускник Ліцею №142

Майстер клас на кафедрі розпочали з дегустації борошняних кондитерських виробів та чаю, а далі школярі власноруч визначили масову частку вологи в меді, чи наявні лужнореагуючі домішки в борошні, за допомогою мікроскопа навчилися відрізняти кукурудзяний крохмаль від картопляного. Анастасія Чорна допомогла 10-класникам визначити пористість булочного виробу, адже хліб – харчовий продукт щоденного вжитку. Школярі на власні очі побачили яким чином суміш з цукру, патоки і води перетворюється на льодяникову карамель. За проведеною органолептичною оцінкою школярі надали відмінну оцінку виготовленій карамелі. Очний формат проведення зустрічі дозволив поспілкуватися з 10-класниками щодо їх аргументації обрання професії для життя: і по нині суттєву роль відіграє думка батьків, рівень оплати майбутньої професії тощо. Очікуємо, що майбутні вступники зроблять вибір на користь НУХТ. 

Кафедра експертизи висловлює вдячність за організацію даного заходу заступниці директора з науково-методичної роботи ліцею №142 м. Києва – Вікторії Підгерській. Сподіваємось, що такі заходити будуть регулярними і очікуємо в гості школярів і інших класів.


Опублікований: 24-04-2024

Кафедра експертизи харчових продуктів в середній загальноосвітній школі № 161 міста Києва

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга ознайомила 10-класників середньої загальноосвітньої школи № 161 міста Києва з перевагами навчання в Національному університеті харчових технологій

Школа була заснована у 1958 році і теперішній порядковий номер набула у 1960 році, а з 2001 року перейменована на середню загальноосвітню школу №161, яка підпорядкована Управлінню освіти Солом‘янської районної в місті Києві державній адміністрації. З 2000 року навчальний заклад очолює Оробей Наталія Олександрівна, вчитель математики, «старший вчитель», нагороджена знаком «Відмінник освіти України». Варто зазначити, що директорці вдалося створити атмосферу доброзичливості й взаєморозуміння, довіри й взаємодопомоги між учнями та вчителями, що відчувається відвідуючи даний начальний заклад. В школі працює стабільний колектив учителів, який, забезпечує ситуацію успіху, проповідуючи ідеї педагогіки толерантності, спрямовані на розвиток особистості, творчих здібностей та самостійної роботи. Найкращими результатами плідної роботи вчителів та учнів є щорічні переможці районних предметних олімпіад та конкурсів науково-дослідницьких робіт МАН. У школі створено власну модель допрофільного та профільного навчання. 

Відомо, що «театр починається з вішалки», так школа починається з вахтера, а в силу воєнного стану і з охоронця муніципальної поліції. Дуже приємно відзначити, що в СЗШ №161 зустріч організована на найвищому рівні: охоронець попереджений, фіксує в журналі для відвідувачів та супроводжує до кабінету директора школи. В школі ідеальний порядок та дуже виховані школярі як молодших класів, які зустріли по дорозі в кабінет директора, так і старшокласники, з якими відбулася зустріч. Звісно це заслуга Наталії Оробей як керівника даного навчального закладу. 

Оксана Шульга ознайомила 10-класників з усіма структурними підрозділами НУХТ і наголосила, що кожний зможе знайти спеціальність за своїм вподобанням. Наголосила, що знання з предметів, які будуть на НМТ або ЗНО (поки не відомо, які умови будуть для вступу в наступному році) можна надолужити на Підготовчих курсах НУХТ з вересня 2024 р. З метою ознайомлення школярів з умовами проведення лабораторних робіт в НУХТ, 10-класники разом з Оксаною Шульгою визначили якість меду рефрактометричним методом.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність директору середній загальноосвітній школі № 161 м. Києва – Наталії Оробей за оперативну організацію заходу на високому рівні. Дуже сподіваємось на плідну співпрацю між нашими навчальними закладами в межах підписаного договору про співробітництво.


Опублікований: 22-04-2024

Здобувачі-експерти на Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP

В останній день роботи Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки IFFIP, який відбувався 17-19 квітня 2024 р. у Міжнародному Виставковому Центрі (МВЦ) м. Київ, здобувачі групи ХЕ-3-12 разом з наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою відвідали зазначений захід. 

Дуже приємно, що більшість учасників форуму з розумінням ставилися до здобувачів і охоче презентували представлене обладнання, а також надавали зразки для дегустації. 

Здобувачам і наставниці особливо запам’яталася компанія «Коринф Інжиніринг», представник якої доброзичливо зустрів їх при вході в павільйон і провів змістовну ознайомчу екскурсію за представленими виставочними зразками обладнання для хлібопекарської та кондитерської галузі. Студенти вперше побачили таке обладнання як вистійна шафа з відкладеною ферментацією. Дізналися про особливості випікання таких виробів як чіабата. Також представник надав матеріали, які допоможуть здобувачам під час виконання курсових та кваліфікаційної роботи.

Представник компанії «GVP Equipment Solutions» ознайомив здобувачів з вихровим просіювачем німецької компанії AZO GmbH+Co, розроблений для невеликих і великих хлібопекарських підприємств, які забезпечують найкращу якість випічки за рахунок видалення всіх агломератів, домішок і максимальної аерації борошна під час просіювання.

Досить неординарна розробка міксер Glomix-Glaxiaris® вперше була представлена на IFFIP 2024. Дане обладнання засновано на моделі планети, кут нахилу змішувального вала відповідає вісі обертання Землі. Міксер Glomix-Glaxiaris® поєднує переваги вертикальних і горизонтальних змішувальних установок. Через свою унікальність багато компонентів вже захищені патентом.

Представники Ventalab показали в дії цифровий рефрактометр та портативний рефрактометр. Разом зі студентами представниця компанії показала яким чином налаштовується рефрактометр та визначили вміст сухих речовин соку. 

Відвідування вийшло досить пізнавальним та продувним. Отримані нові знання дозволять більш впевнено виконувати навчальні завдання, адже «краще один раз побачити, ніж сто разів почути».


Опублікований: 19-04-2024

Виїзне практичне заняття в умовах підприємства ТОВ ”Bakery Food Investment“

Попри війну та несприятливу погоду здобувачі групи ХЕ-3-12 освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» отримали можливість провести виїздне практичне заняття в умовах сучасного харчового підприємства Bakery Food Investment в рамках дисципліни «Моніторинг виробничих процесів» під керівництвом лекторки, в.о. завкафедри експертизи харчових продуктів Оксани Вашеки, доцента Богдана Пащенка та асистентки Анни Логинової.

Завод Bakery Food Investment – перший великий виробник хлібобулочних виробів глибокої заморозки в Україні. Компанія працює на ринку 20 років та зарекомендувала себе як надійний виробник гарячої випічки. Продукцію компанії ТОВ «Бейкері Фуд Інвестмент» щодня споживають більше 2 мільйонів українців. Виробництво сертифіковане відповідно до сучасних міжнародних стандартів систем управління якості та безпечності харчових продуктів ISO 22000, FSSC 22000, IFS Food, має DUNS номер FDA у США, а також сертифікат Halal. Завод експортує свою продукцію до Туреччини, США, Румунії та Ізраїлю.

Здобувачі мали можливість ознайомитися з сучасними виробничими практиками, реалізацією та контролем систем управління якості та безпечності харчових продуктів за новітніми міжнародними стандартами в умовах реального виробництва, з новітніми підходами до менеджменту підприємства та управління персоналу. Це крутий та важливий досвід, а також цінні знання, які стануть у пригоді не тільки під час поточного навчання, а й у наступному навчальному році при виконанні курсових та кваліфікаційних робіт. Заняття пройшло у затишній атмосфері спілкування з висококваліфікованим керівництвом і персоналом підприємства та порозуміння щодо того, що майбутнє за вмотивованими та кваліфікованим спеціалістами, яких готує Національний університет харчових технологій у тісній синергії із модерновими та прогресивними бізнесами, провідним з яких є Bakery Food Investment.

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює щиру подяку за надану можливість проведення заняття, цікаве спілкування, організацію та приділений час особисто директору заводу Артему Курільцю та директору з управління персоналом Валерію Кузьмінському. Продовжуємо співпрацю Bakery Food Investment, готуємо фахівців для відбудови України та разом прямуємо до Перемоги!

Особлива подяка Збройним Силам України завдяки яким наша спільна робота є можливою! Слава і честь нашим захисникам та захисницям!


#Bakery.Food.Investment

#bakery_food_investment

#Безпека харчування


Опублікований: 18-04-2024

Насичений день кафедри експертизи харчових продуктів

Ні дощова погода, ні тривога не стали на заваді відвідування Міжнародного форуму харчової промисловості та упаковки кафедрою експертизи харчових продуктів.

Так, 17 квітня студенти гр. ХЕ-1-7 разом з молодшими кураторами та кураторкою групи асистенткою Анною Логіновою відвідали Міжнародний форум харчової промисловості та упаковки IFFIP. Здобувачі плідно та цікаво провели час, завдяки доцентам кафедри Оксані Петруші та Богдану Пащенко, які радо долучились до відвідування  та розповідали про технології виготовлення та обладнання, які були представлені на форумі. 

Викладачі також не забули про розширення кола своїх знань та долучились до круглого столу «Законодавчі акти в дії», де отримали нові знання, з якими будуть ділитись зі здобувачами на заняттях.


Опублікований: 18-04-2024

Підготовка кафедри експертизи харчових продуктів до квітневого Дня вступника

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга відвідала в місті Києві cередню загальноосвітню школу №174, спеціалізовану школу №173 та спеціалізовану школу ІІ-ІІІ ступенів № 159 з поглибленим вивченням англійської мови. Всі школи розташовані в Солом’янському районі нашої столиці. Кожна школа має свої традиції та атмосферу, що одразу відчувається відвідуючи зазначені навчальні заклади. 

СЗШ № 174 була заснована у 1962 р. Досить цікавий історичний документ розміщений на офіційному сайті школи, де зазначено що дана місцевість на той період мала назву «хутір Відрадний». Цей хутір виник у 1914 році після викупу цих земель у місцевих селян київським колезьким реєстратором К. Л. Яниховським (йому ж належить назва «Відрадний», одну з вулиць було названо за його ім'ям Костянтинівською – тепер вулиця Волноваська).

СШ № 173 була заснована в 1961 р. і вже у 1967 р. школа отримала статус фізико-математичної, а в 1998 р. – статус спеціалізованої школи з поглибленим вивченням іноземної мови: англійської з 1 класу, німецької – з 5 класу. В новітній історії (з 2014 р.) школа стала партнером англійської освітньої корпорації PEARSON ENGLISH та Центром підготовки міжнародних іспитів PEARSON. У воєнний 2023 рік заклад освіти отримав статус Тимчасового екзаменаційного центру для проведення національного мультипредметного тесту/єдиного вступного іспиту в м. Києві.

Кредо за яким нині працює СШ № 159 було висловлено Ф. В. Робертсоном: «Справжня мета кожного вчителя не в тому, щоб вселити свою думку іншим, а в тому, щоб розпалити уми інших».

Оксана Шульга познайомила школярів з всіма спеціальностями, які нині пропонує НУХТ. Перевагами навчання за спеціальностями, які користуються підтримкою держави адже, конкурсний бал збільшується на 1,02. Для того, щоб учні мали уявлення яким чином відбувається навчання в Національному університеті харчових технологій, то Оксана Шульга разом зі школярами визначили масову частку вологи в меді рефрактометричним методом.

В кожній школі зроблений запис у відповідний журнал для відвідувачів.

Школярів було запрошено на День вступника, який відбудеться 20 квітня 2024 р.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора СЗШ №174 з навчально-виховної роботи Анні Лебідь, заступниці директора СШ № 173 Марії Горкуші-Рець та заступниці директора з навчально-виховної роботи СШ № 159 Аллі Рябошапці за організацію зустрічі з учнями 10-х класів. Будемо раді бачити випускників відвіданих шкіл серед студентів НУХТ.


Опублікований: 18-04-2024

Бакалаври-експерти знайомляться з можливостями вільного вибору дисциплін

15 та 16 квітня 2024 року на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулися зустрічі робочої групи освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, доценток Світлани Усатюк, Оксани Петруші та Оксани Мельник зі здобувачами другого та третього курсів денної і заочної форм здобуття освіти щодо вільного вибору дисциплін з каталогу освітньої програми на ІІІ та ІV курсах навчання.

Гарантка освітньо-професійної програми Світлана Усатюк детально зупинилася на дисциплінах, запропонованих до вивчення. Показала, де на сайті університету можна знайти всю необхідну інформацію щодо каталогу дисциплін вільного вибору здобувачів освітнього ступеня «бакалавр».

На всі питання, що виникали у здобувачів освіти, члени робочої групи дали вичерпні відповіді та закликали їх визначитися з вибором дисциплін.


Опублікований: 17-04-2024

Кафедра експертизи харчових продуктів в київській школі №121

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга завітала до середньої загальноосвітньої школи № 121 м. Києва. Школа була створена у 1995 року і нині розташована в Солом’янському районі міста Києва. Школа знаходиться в мікрорайоні Совки. Школа є центром, навколо якого зосереджуються всі заходи, що відбуваються в мікрорайоні. У школі дбайливо зберігаються і збагачуються шкільні традиції. Нині СЗШ № 121 це гармонійне поєднання класичних підходів до навчання та виховання з передовими методиками сучасності,досвіду та вимогливості.

Оксана Шульга познайомила школярів з всіма спеціальностями, які нині пропонує НУХТ. Перевагами навчання за спеціальностями, які користуються підтримкою держави і за умови подання заяв з 1 та 2 приорітетом до НУХТ на спеціальності: 131 Прикладна механіка, 133 Галузеве машинобудування, 141 Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка, 142 Енергетичне машинобудування, 144 Теплоенергетика, 161 Хімічні технології та інженерія, 174 Автоматизація, комп'ютерно-інтегровані технології та робототехніка, 181 Харчові технології, конкурсний бал збільшується на 1,02.

Школярів було запрошено на «День вступника», який відбудеться 20 квітня 2024 р. в Національному університеті харчових технологій.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора з виховної роботи Олені Давиденко за дуже оперативну організацію зустрічі з учнями 9-х, 10-х та 11-х класів. Будемо раді бачити випускників СЗШ №121 серед студентів НУХТ.


Опублікований: 16-04-2024

Розкриваємо науковий потенціал молодих науковців на секції «Експертиза харчових продуктів». Підсумки роботи секції

11 квітня 2024 року відбулась робота секції «Експертиза харчових продуктів» в рамках ювілейної 90 Міжнародної наукової конференції молодих учених, аспірантів і студентів «Наукові здобутки молоді – вирішенню проблем харчування людства у XXI столітті».

За традицією відкриття засідання секції конференції розпочалося з привітальних слів в.о. завідувачки кафедри експертизи харчових продуктів ННІХТ НУХТ к.т.н., доцентки Оксани Вашеки та голови секції к.т.н., доцентки кафедри Світлани Усатюк.

В роботі конференції взяло участь 40 учасників, це викладачі кафедри, аспіранти та здобувачі магістерського й бакалаврського рівнів освіти. До числа учасників також доєдналися представники інших організацій, зокрема ДП «Укрметртестстандарт», Кропивницької районної державної лікарні ветеринарної медицини та ГС «Асоціація НАССР».

Під час роботи секції конференції було висвітлено 11 доповідей та 11 постерних доповідей

Доцент кафедри Сидор В. М. у співавторстві з Сєргєєвим В. Ю., начальником відділу оцінки виробництв і перспективного розвитку ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ» доповів присутнім про визначення та оцінювання ризиків і можливостей програми внутрішнього аудиту. У представленій доповіді було висвітлено цінний багаторічний практичний досвід організації та проведення внутрішніх аудитів із застосуванням ризик орієнтованого підходу. 

Окрему частину конференції було присвячено результатам наукових досліджень аспірантів кафедри в рамках наукових напрямків дисертаційних досліджень. 

Зокрема, Божко А., аспірантка 2 року навчання у своїй доповіді розглянула показник глікемічності порошку керобу. Ткаченко Т., аспірантка 2 року навчання доповіла про використання програмного забезпечення ImageJ для аналізу цифрових зображень харчових продуктів. Бежинець Ю., аспірант 1 року навчання розповів про перспективи використання пряно-ароматичної сировини для гірких настоянок.

Актуальні теми наукових досліджень було також представлено здобувачами першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів освіти. 

Доповідачами висвітлювалися наступні теми:

Усі доповіді були наповнені актуальними дослідженнями, що мають наукове і практичне значення для сучасного розвитку сфери харчових технологій, викликали непідробний інтерес серед присутніх та були жваво обговорені. 

Також в рамках роботи секції було представлено постерні доповіді, які вирізнялися науковою новизною, практичною цінністю отриманих результатів та нестандартними підходами щодо вирішення завдань в рамках проведених досліджень.

Учасники засідання секції високо оцінили рівень представлених робіт та відповідей доповідачів на поставлені запитання. 

Проведення конференції дозволило учасникам розкрити свій науковий потенціал, отримати багато нової та актуальної інформації, вдосконалити свої знання та вміння спілкуватися в науковому і професійному колі. 

Організатори роботи секції висловлюють щиру подяку усім учасникам та сподіваються на подальшу плідну співпрацю.

Список нагороджених здобувачів кафедри експертизи харчових продуктів

Доповіді учасників

Диплом першого ступеня:

Аліна Шорська - ХЕ-3-12

Оксана Сичова - ХЕ-4-12

Диплом другого ступеня:

Владислав Веремеєнко - ХЕ-1-12М 

Диплом третього ступеня:

Анастасія Біла - ХЕ-2-10 

Владислав Герасимчук - ХЕ-3-13

Єва Сокол - ХЕ-2-9

Марія Дибченко - ХЕ-3-12

Постерні доповіді

Диплом першого ступеня:

Дмитро Панченко - ЛН-1-13М

Аліна Шорська - ХЕ-3-12

Анна Шаповал - ХЕ-1-12М

Диплом другого ступеня:

Людмила Кущ - ЗХЕ-1-1М

Аліна Чаплик - ХЕ-4-12

Дарина Янковська - ХЕ-4-12

Диплом третього ступеня:

Тетяна Гончаренко - ХЕ-4-12

Віктор Салата - ХЕ-2-9

Єва Сокол - ХЕ-2-9

Аліна Чайка - ХЕ-4-12

Опублікований: 12-04-2024

Здобувачка кафедри експертизи харчових продуктів переможець Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології та інженерія»

11-12 квітня 2024 р. у форматі відеоконференції відбулася підсумкова науково-практична конференція ІІ туру Всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт за спеціальністю «Харчові технології та інженерія» 2023-2024 н.р.

У конференції взяли участь 30 здобувачів із 16 закладів вищої освіти України: Національного університету харчових технологій, Державного торговельно-економічного університету, Державного біотехнологічного університету, Сумського національного аграрного університету, Тернопільського національного технічного університету імені Івана Пулюя, Національного університету «Чернігівський колегіум» імені Т.Г. Шевченка, Херсонського державного аграрно-економічного університету, Львівського національного університету імені Івана Франка, Національного університету «Львівська політехніка», Вінницького національного аграрного університету, Миколаївського національного аграрного університету, Вінницького торговельно-економічного інституту Державного торговельно-економічного університету, Черкаського державного технологічного університету, Уманського національного університету садівництва, Харківського національного економічного університету ім. С. Кузнеця, Української інженерно-педагогічної академії.

Для об’єктивного оцінювання наукових робіт до складу конкурсної комісії увійшли провідні науковці з різних закладів вищої освіти. Презентацію і розгляд наукових робіт було організовано на секціях – «Технології хлібопекарських, кондитерських виробів і переробки зерна», «Технології м’ясних, молочних та олійно-жирових продуктів», «Технології бродильних виробництв і консервування», «Технології харчування та оздоровчих продуктів».

На підставі рецензій та оцінювання наукових доповідей учасників науково-практичної конференції, галузева конкурсна комісія під головуванням ректора університету Олександра Шевченка визначила переможців Конкурсу та нагородила:

Вітаюємо та пишаємося Крістіною, а також бажаємо нових звершень та здобутків здобувачці і керівнику!


Опублікований: 12-04-2024

Профорієнтаційна робота в Чернігівській області

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга разом з професором кафедри харчової хімії Сергієм Шульгою завітали до Кобижчанського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради Бобровицького району Чернігівської області. Зазначений навчальний заклад розташований у селі Коби́жча, яке нині відноситься до Бобровицької міської громади Ніжинського району Чернігівської області і розташоване на річці Бурчак (Кобижчі). Село розташоване на відстані близько 100 км від Києва в бік Ніжина. У межах села розташовано 3 залізничні станції – імені Попудренка, Кобижчі та Космічна. Село одне з найбільших в Україні, простягнулося на 8 км уздовж старого річища р. Кобижча. Село було засноване ще у 1100 році, але прямого зв'язку з теперішнім не має. В 1239 році село постраждало у війні з Золотою Ордою. Знову засновано у часи Яреми Вишневецького. Пережило міжусобні війни у 1638-1640-х роках. 1646 р. належало єдиному православному сенатору Сейму Польщі каштеляну (воєводі) Чернігова та Києва Адаму Киселю (1600-1653 рр.). До 1928 року Кобижча була містечком. Містечко постраждало внаслідок геноциду українського народу 1932-1933 рр., проведеного урядом СРСР. Неповний список убитих голодом мешканців села (23 особи) міститься у Національній книзі пам'яті жертв голодомору в Україні 1932-1933 років. 

Кобижчанський заклад загальної середньої освіти також має багату історію, адже був заснований ще у 1914 р. і нині має ряд визначних випускників. Нині школа є сучасним навчальним закладом з активною громадянською позицією, адже зараз в коридорі під час перерви викладачі плетуть маскувальну сітку. Також 26 лютого заклад залучив школярів до відзначання Дня спротиву російській окупації Автономної Республіки Крим та міста Севастополя. Досить цікава сторінка в соціальних мережах відвіданого закладу, адже жодна національна (державна) дата не залишається без уваги і школяри залучаються до їх організації.

Майбутніх випускників (10-й клас) викладачі НУХТ ознайомили зі спеціальностями, які нині пропонує Національний університет харчових технологій, умовами вступу та доцільності відвідування підготовчих курсів. 

Крім того, школярів було запрошено на наступний «День відкритих дверей», який відбудеться 20 квітня 2024 р.

Кафедра експертизи харчових продуктів та харчової хімії висловлює вдячність директору Сергію Банясу за дуже оперативну організацію зустрічі з учнями 10-х класів.


Опублікований: 09-04-2024

Педагогічна практика майбутніх докторів філософії кафедри експертизи харчових продуктів

У межах проходження активної частини педагогічної практики на кафедрі експертизи харчових продуктів здобувач освітньо-наукового ступеня «Доктор філософії» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-наукової програми «Харчові технології» денної форми навчання Юрій Бежинець провів лабораторне заняття на тему «Ознайомлення з порядком проведення товарної експертизи продукції. Розроблення плану ідентифікації продукції. Ідентифікація вин».

Заняття із дисципліни «Технолоногічна експертиза виробництва харчової продукції» проводилося в лабораторії кафедри для здобувачів третього курсу освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» денної форми навчання під керівництвом асистента кафедри Анастасії Божко.

Під час заняття Юрій Бежинець ознайомив здобувачів із порядком проведення товарної експертизи, обговорили предмет та об’єкт експертизи із зазначенням прикладів. Розповів про вимоги щодо розроблення плану ідентифікації харчових продуктів та основні критерії ідентифікації.

Обговорили зі здобувачами критерії ідентифікації виноградних вин. Навчилися заповнювати ”Акт відбору проб” для зразків червоного та білого виноградних вин. Провели дигустацію зразків вин та дослідили показники якості, а отримані результати здобувачі  оформили в “Акт експертизи”.

Отримані знання щодо ведення документації та проведення досліджень здобувачі зможуть застосовувати в подальшому професійному розвитку.


Опублікований: 05-04-2024

Кафедра експертизи харчових продуктів в київських школах

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга ознайомила 10-ти класників середніх загальноосвітніх шкіл №229 та №74 м. Києва з перевагами навчання в Національному університеті харчових технологій. Саме наш університет пропонує спеціальності на будь-які здібності та вподобання майбутніх абітурієнтів. Досить прикрим виявився той факто, що майбутні абітурієнти не знають про існування НУХТ, що лише підтверджує необхідність у подібних зустрічах. Кожна школа має свою історію та традиції, що одразу відчувається переступаючи поріг навчального закладу. Так, СЗШ №74 була заснована ще у 1938 році і з дня свого заснування у школі всі предмети викладаються українською мовою. В радянські період нашої історії це була одна з небагатьох шкіл м. Києва, де викладання проводилося українською мовою. СЗШ № 229 більш молодша, оскільки заснована у 1981 р. Учні цієї школи безкоштовно можуть відвідати секції греко-римської боротьби, спортивного орієнтування, волейболу; розвивати творчі здібності в НТОС «Азімут» та різноманітних гуртках. 

Для того, щоб школяри відчули, що таке лабораторні заняття в НУХТ, їм було запропоновано визначити якість меду та результати порівняти з відповідним нормативним документом. Школяри позитивно сприйняли міні майстер клас, адже власноруч кожний зміг за допомогою рефрактометра визначити масову частку вологи у дослідженому зразку меду розфасованого у стік. Крім того, школярів було запрошено на наступний «День відкритих дверей», який відбудеться 20 квітня 2024 р.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність директорці СЗШ №229 Ларисі Хоміцькій та заступниці директора СЗШ №74 Юлії Смертко за дуже оперативну організацію зустрічі з учнями 10-х класів. Відчувається вболівання педагогів за майбутнє своїх випускників, адже лише після особистого знайомства з ЗВО можна зробити правильний вибір.


Опублікований: 04-04-2024

Відкрита лекція на кафедрі експертизи харчових продуктів

27 березня відбулося планове відкрите лекційне заняття к.т.н., доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Анастасії Чорної з дисципліни «Товарознавство харчових продуктів» для здобувачів другого курсу спеціальності «Видавництво та поліграфія», освітньо-професійної програми «Комп’ютерні технології дизайну та виготовлення упаковки» на тему: «Товарознавча характеристика молока та молочних продуктів». На занятті були присутні також члени кафедри.

Матеріал лекції був представлений із врахуванням останніх досягнень науки і техніки у молочній галузі й був викладений у логічній послідовності, доступно для сприйняття здобувачами і з оптимальним темпом.

Анастасія Чорна спокійно та впевнено прочитала лекцію, літературною українською мовою, що підтверджено правильною, чіткою вимовою; витримала лекційний тон та інтонацію. Контроль відвідування студентів був зроблений наприкінці лекційного заняття. Відкрите заняття проведено на високому науково-методичному та професійному рівні. 

Лекційне заняття відбулося в доброзичливій атмосфері при постійному контакті із здобувачами, що налаштовує на плідну роботу, дає позитивні враження та підсилює їх зацікавленість у отримані нових знань.


Опублікований: 29-03-2024

Зустріч із випускниками Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ

25 березня доцентка кафедри експертизи харчових продуктів Анастасія Чорна провела онлайн-зустріч із здобувачами 181 спеціальності «Харчові технології» Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ.

Майбутні абітурієнти дізналися про підготовку фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», перспективи майбутнього працевлаштування. 

Викладач запросив випускників коледжу до вступу та подальшого навчання за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у нашому університеті. Абітурієнти ознайомились із перевагами та перспективами навчання за скороченим терміном на цій освітній програмі, а також переліком необхідних документів для вступу.

Наприкінці зустрічі викладачка запросила здобувачів відвідати 13 квітня день відкритих дверей ННІХТ, що відбудеться онлайн та долучитись до груп кафедри в соціальних мережах. Здобувачів зацікавила також дуальна форма освіти.

Зустріч була організована за сприянням голови циклової комісії виробництва хліба Оксани Шуляк.


Опублікований: 25-03-2024

Кафедра експертизи харчових продуктів в гостях у Підготовчого відділення НУХТ

Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів: професорка Оксана Шульга та доцентка Анастасія Чорна ознайомили слухачів Підготовчого відділення НУХТ з освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Слухачі Підготовчого відділення НУХТ дізналися, що ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» дозволяє набути необхідні теоретичні та практичні компетентності, зокрема, організовувати та проводити контроль якості і безпечності сировини, напівфабрикатів та харчових продуктів із застосуванням сучасних методів; забезпечувати якість і безпеку продукції на основі відповідних стандартів та у межах систем управління безпечністю харчових продуктів під час їх виробництва і реалізації; укладати ділову документацію та проводити технологічні та економічні розрахунки; проводити дослідження в умовах спеціалізованих лабораторій для вирішення прикладних задач; розробляти проєкти нормативної документації з використанням чинної законодавчої бази та довідкових матеріалів; здійснювати оцінку виробничих ризиків та розробляти заходи щодо їх попередження, організовувати систему контролю якості та безпечності продовольчої сировини, напівфабрикатів і харчових продуктів та проводити її інспектування. Анастасія Чорна продемонструвала експрес-метод виявлення фальсифікації фасованого порційного меду. Слухачі Підготовчого відділення разом з доценткою кафедри експертизи харчових продуктів визначили масову частку вологи в меді та порівняли отримані результати з вимогами ДСТУ 4497:2005 Мед натуральний. Технічні умови. Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює щиру вдячність завідувачці Підготовчого відділення Валентині Кудіній за оперативну організацію зустрічі.


Опублікований: 24-03-2024

Пізнавальна кураторська година здобувачів-експертів

Українці є найбільш освіченою нацією в світі і наша держава входить до 5-ки країн за кількістю громадян, які мають вищу освіту. Це і багато інших цікавих фактів дізналися здобувачі академічної групи ХЕ-3-12 разом з наставницею академічної групи, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою під час он-лайн екскурсії. Ігор Сікорський, Сергій Корольов – відомі всьому світу українські винахідники. Здобувачі дізнались, що винахідниками гасової лампи були львівські аптекарі – Ян Зех та Ігнатій Лукасевич. Йосип Тимченко – винахідник першого в світі кіноапарату разом з фізиком Миколою Любимовим і в Одесі були показані перші кінофільми, проте кінескоп не був запатентований і тому лаври дісталися братам Люм'єрам. Аналогічна доля спіткала і іншого українського винахідника Іван Пулюя, який винайшов Х-промені, які нині в світі відомі як рентгенівські за ім’ям дослідника, який цей винахід запатентував (Вільгельм Рентген). Микола Пирогов почав використовувати анестезію та гіпсові пов’язки. Завдяки полтавчанину Федіру Піроцькому з'явився електричний трамвай. Поштовий індекс також винайшли в Україні у 1932 р. в Харкові, а після 2-ї світової війни почали використовувати в багатьох країнах світу. Праобраз компакт диску також винайдено в Україні. Отже, в Україні дійсно завжди жили творчі і розумні люди, тому здобувачам є приклади для наслідування, тим паче в Національному університеті харчових технологій створені всі умови для наукового розвитку кожного здобувача вищої освіти.


Опублікований: 18-03-2024

Розвиток викладачів кафедри експертизи харчових продуктів!

Саморозвиток та підвищення навичок викладачів відіграє важливу роль у якості надання освітніх послуг, в становленні студента як кваліфікованого та реалізованого робітника, в удосконаленні та забезпеченні освітнього процесу.

Саме тому заходи на зразок «Uni-Biz Bridge: сучасний викладач» 2024 від компанії UGEN є дуже важливими. Викладачі кафедри експертизи Богдан Пащенко, Вікторія Кійко, Оксана Мельник та Анастасія Божко прийняли у ньому активну участь та підтвердили високий професіоналізм отримавши відповідні сертифікати за підсумками успішного складання залікового завдання – опитування у формі тесту. 

Дякуємо компанії UGEN за надану можливість саморозвитку та захід! Не зупиняємося на досягнутому! Все буде Україна!


Опублікований: 15-03-2024

Знайомство кафедри експертизи харчових продуктів з Київським ліцеєм №142

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга ознайомила 10-класників ліцею №142 м. Києва з освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та Національним університетом харчових технологій в цілому. 

Ліцей має досить багато історію, адже був заснований ще в 1956 року. Нині ліцей розташований у Солом’янському районі м. Києва поряд з парком КПІ. Статус ліцею школа №142 отримала в 1991 р. найпершою в Києві. З 1984 р. школа спеціалізувалась на поглибленому вивченні математики і фізики, а вже у 1989 р. школі було надано статус спеціалізованої школи фізико-математичного профілю. Нині ліцей спеціалізується за такими профілями: фізико-математичним та хіміко-технологічним, що цілком узгоджується з напрямком підготовки фахівців у НУХТ, тому розраховуємо на плідну співпрацю, що закріплено договором про співробітництво між нашими навчальними закладами. 

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора ліцею №142 з науково-методичної роботи Вікторії Підгерській за дуже оперативну організацію он-лайн зустрічі. Відчувається вболівання педагога за майбутнє майбутніх випускників, адже лише після особистого знайомства з ЗВО можна зробити правильний вибір щодо своє майбутньої професії. Також майбутніх абітурієнтів запросили на День відкритих дверей 16 березня 2024 р. Будемо раді всім гостям!


Опублікований: 14-03-2024

Продовжується розвиток викладацької майстерності на кафедрі експертизи харчових продуктів😎

12 березня відбувся тренінг "Розвиваємо навички дизайн-мислення" у рамках проєкту “Розвиток трудового потенціалу для України” від ГО «Міжнародна фундація розвитку» та Проєкту USAID «Економічна підтримка України». Доцент кафедри експертизи Пащенко Богдан прийняв у ньому активну участь. Тренінг був присвячений використанню в науково-педагогічній діяльності принципів дизайн-мислення: клієнтоорієнтованість, максимальне занурення у проблему, мультидисциплінарність, адаптація до змін, гнучкість, зворотний зв’язок, вдосконалення.

Метою тренінгу було визначення поняття «дизайн-мислення», а також отримання вміння та навичок щодо використання методології дизайн-мислення. Тренерка Наталія Кулалаєва відпрацювала з учасниками велику кількість практичних вправ. Тренінг допоміг розвинути навички дизайн-мислення, застосовувати техніки розвитку критичного мислення при роботі з новими поняттями, а також користуватися відповідними методиками для генерування нових ідей.

Щиро дякуємо організаторам та модераторам тренінгу за актуальну інформацію та корисні практичні кейси використання методології дизайн-мислення! Разом вистоїмо, переможемо, все буде Україна!


Опублікований: 12-03-2024

Майбутні експерти з екскурсією на Carlsberg😎

05 березня здобувачі групи ХЕ 2-9 разом із своєю наставницею, доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Анастасією Чорною відвідали пивоварний завод «Carlsberg Ukraine», що знаходиться в м. Києві.

Carlsberg Ukraine є частиною Carlsberg Group, однієї з провідних пивоварних груп у світі. Потужність виробництва Київського пивоварного заводу складає 473 млн л пива на рік. На заводі встановлено новітнє обладнання, а сам технологічний процес побудовано з урахуванням останніх технологій енергозбереження, охорони здоров’я та навколишнього середовища.

Перед ознайомленням з технологічним процесом, здобувачі дізнались про історію заводу, асортимент, перспективи проходження практичної підготовки та майбутнє працевлаштування. Під час екскурсії здобувачі ознайомилися з функціонуванням оператора ринку, сертифікованого за FSSC 22000, побачили, яким чином організоване СІР-миття, реалізація системи НАССР та ККТ в дії.

Викладачка і здобувачі вдячні за цікаву екскурсію, що була організована за сприянням Анастасії Горбась.


Опублікований: 06-03-2024

Від теорії до практики у сфері державного контролю за безпечністю харчових продуктів

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбувалася чергова гостьова лекція з дисципліни «Інспектування технологічних процесів». Практичні аспекти здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти представила головний спеціаліст відділу безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Камʼянець-Подільського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій областіГанна Ляміна. Здобувачі вищої освіти 4-го курсу ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та викладачі кафедри експертизи харчових продуктів прослухали дуже цікаву та пізнавальну лекцію з практичними прикладами реалізації державного контролю на потужностях переробної галузі харчової промисловості. Хмельницька область славиться потужним переліком провідних підприємств хлібопекарської, молокопереробної та м’ясної галузі, а також птахофабриками. Нині чинний мораторій на планові перевірки, проте свідомі оператори ринку проявлять власну ініціативу щодо їх інспектування, що відповідає законодавству України. Здобувачів вищої освіти цікавили аспекти фальсифікації молочної продукції та професійні вимоги до державних інспекторів і в чергове переконались, що є необхідність у здобутті ОС «Магістр». Наведені численні практичні приклади здійснення державного контролю за дотриманням законодавства про харчові продукти підтверджують багаторічний досвід лектора у сфері якості та безпечності харчових продуктів. 

Здобувачі і викладачі вдячні Ганні Ляміній за таку необхідну лекцію і будемо раді бачити в якості спікера на наших наукових конференціях. 


Опублікований: 04-03-2024

Практичні кейси з аудиту системи управління безпечністю харчових продуктів від фахівця-практика міжнародної компанії

Кафедра експертизи харчових продуктів залучає зовнішніх стейкхолдерів до проведення аудиторних занять для здобувачів вищої освіти.

04 березня 2024 р. з ініціативи гарантки освітньої програми, доцентки кафедри і лекторки навчальної дисципліни Світлани Усатюк відбувся гостьовий лекторій на тему: «Аудит системи управління безпечністю харчових продуктів:  практичні приклади»

Гостьовий спікер – фахівець-практик, провідний аудитор ТОВ «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна» Сергій Плічко. Лекторій відбувся у рамках вивчення дисципліни «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції» для здобувачів четвертого курсу ОС «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Під час заняття були висвітлені основні питання щодо законодавчих та нормативних вимог до проведення аудитів системи управління безпечністю харчових продуктів за стандартами ISO 22000 і FSSC 22000, Настанов з проведення аудитів систем менеджменту відповідно до ISO 19011: 2018 (Е) та Положення ISO/TS 22003, в якому визначені порядок проведення аудитів і сертифікації систем менеджменту безпечності харчових продуктів, побудованих відповідно до вимог стандарту ISO 22000

Гостьовий лектор використовував термінологію, пов’язану з майбутнім фахом здобувачів, акцентував їхню увагу на організації проведення «аудитів першої сторони», «аудитів другої сторони» і «аудитів третьої сторони» систем управління безпечності харчових продуктів на підприємствах харчової галузі, а також оціночних аудитів, принципах їхнього проведення, доповнених підходом заснованих на ризиках. Також спікер приділив значну увагу питанню проведення зовнішнього аудиту системи управління безпечності харчових продуктів з метою проведення її сертифікації, надав приклади невідповідностей, які найчастіше зустрічаються на підприємствах, розповів про коригувальні дії задля їх усунення, правилах використання сертифікатів і логотипів.

Заняття відбувалося в режимі онлайн-конференції, здобувачі та присутні викладачі кафедри експертизи харчових продуктів мали можливість поставити запитання, на які лектор, провідний фахівець міжнародної компанії надав аргументовані відповіді.

Залучення стейкхолдерів до навчального процесу бакалаврів освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» сприяє підвищенню якості підготовки майбутніх фахівців.


Опублікований: 04-03-2024

Розвиток компетенції сучасного викладача на кафедрі експертизи харчових продуктів!

З 27 по 29 лютого відбувся цьогорічний проєкт «Uni-Biz Bridge: сучасний викладач» 2024 від компанії UGEN. Доценти кафедри експертизи Пащенко Богдан та Кійко Вікторія прийняли у ньому активну участь. Програма проєкту складалася з наступних тем:

🔹 «Як сформувати особистий бренд викладача» від компанії SoftServe про те, що таке особистий бренд та його важливість у сучасному світі, його особливості в контексті освітян та як сформувати бренд, який приваблюватиме кращих студентів;

🔹 «Work & Study: популярний тренд чи реальне рішення для розвитку талантів?» від компанії Deloitte про їхній досвід впровадження дуальної освіти: від ідеї до викликів та результатів, а також переваги проєкту для ЗВО;

🔸 «Бізнес-підходи до створення навчальних програм» від компанії Genesis про те як світові освітні практики, на які орієнтується бізнес, оновлення навчальних програм через матриці компетентностей та АІ-інструменти для побудови навчальних програм;

🔸 «Постановка цілей: інструменти та підходи» від компанії KPMG про метод постановки цілей SMART, формулу розвитку 70-20-10 та DO`s and DONTS у процесі постановки цілей;

🔸 «Стресостійкість – базова компетенція сучасного викладача» від концерну Хлібпром про здатність людини ефективно протистояти стресовим ситуаціям та адаптуватися до них, внутрішні та зовнішні ресурси, які дозволяють її розвивати та техніки, які варто практикувати для її розвитку;

🔹 «Діджитал-помічники/інструменти в підготовці та під час занять зі студентами» від компанії PwC про найпопулярніші онлайн-інструменти для інтерактивного проведення занять, діджитал-помічники та сучасне оформлення навчальних матеріалів;

🔹 «Тайм-менеджмент: інструменти, пріоритети, планування» від компанії EY про системний підхід до управління часом та інструменти планування, принцип work-life integration.

Заключним етапом проєкту став круглий стіл у форматі 🧑‍🎓World cafe на тему: «Сучасний студент: навички, вміння та знання» до участі у якому було відібрано лише 60 викладачів із майже 500 учасників на основі активності та вмотивованості до саморозвитку і змін.

Доценти кафедри експертизи харчових продуктів прийняли активну участь у World cafe, адже викладачі НУХТ завжди підтверджують свій високий професіоналізм та готовність розвиватися, щоб забезпечити підготовку високоякісних фахівців. У ході заходу у Богдана Сергійовича та Вікторії Вікторівни була змога напряму поспілкуватися з представниками бізнесу та ринку праці, щоб обговорити важливі питання щодо того яку роль відіграє освіта в становленні студента як кандидата на ринку праці, чи буде достатньо для нього володіти тільки певними професійними знаннями та навичками, про вплив формату навчання та наповнення освітньої програми здобувачів на їх подальший розвиток, як спільними зусиллями можна удосконалити освітній процес та зрештою яким має бути здобувач сьогодення.

За підсумками проєкту викладачі кафедри експертизи харчових продуктів отримали відповідні сертифікати, що вчергове підтверджує їх високий рівень, професіоналізм та навички. Дякуємо компанії UGEN за такий необхідний, цікавий, насичений захід та Збройним силам України за можливість навіть під час широкомасштабного вторгнення продовжувати розвиватись та покращувати свої професійні якості! Не зупиняємося на досягнотому! Разом вистоїмо, переможемо, все буде Україна!


Опублікований: 01-03-2024

Захисти кваліфікаційних робіт на кафедрі експертизи харчових продуктів продовжено бакалаврами-заочниками💪!

20.02.20224 року на кафедрі експертизи харчових продуктів розпочато захисти кваліфікаційних робіт здобувачів освітнього ступеня “Бакалавр” спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» заочної форми здобуття освіти.

У складі екзаменаційної комісії працювали: гарантка освітньо-професійної програми кандидатка технічних наук, Світлана Усатюк, доцентка, кандидатка хімічних наук Оксана Мельник, доцентки, кандидатки технічних наук Оксана Петруша та Наталія Попова та асистент Анна Логінова.

До розгляду були представлені цікаві та актуальні теми з безпечності харчових продуктів. Здобувачі показали високий рівень знань та практичних навичок, а також розкрили основні поняття, що стосуються галузі безпеки харчових продуктів.

Вітаємо наших здобувачів з впевненим початком захистів та бажаємо успіхів у подальших досягненнях та очікуємо продовження ними навчання на рівні освітнього ступеня "Магістр"!


Опублікований: 15-02-2024

Захисти кваліфікаційних робіт на кафедрі експертизи харчових продуктів розпочато магістрантами-заочниками💪!

14 лютого 2024 року на кафедрі експертизи харчових продуктів розпочалися засідання екзаменаційної комісії із захисту кваліфікаційних робіт здобувачами освітнього ступеня «Магістр» спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у режимі онлайн.

Екзаменаційна комісія працювала у складі начальниці науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» д.т.н. Ірини Левчук (голова ЕК) та членів-комісії у складі викладачів кафедри експертизи харчових продуктів –  проф., д.т.н., академік УАН Оксани Шульги,  доц., к.т.н. Василь Сидор, доц., к.т.н. Вікторія Кійко та доц., к.т.н. Анастасія Чорна (секретарка ЕК).

Теми кваліфікаційних робіт були присвячені сучасним аспектам безпечності різних харчових продуктів відповідно вітчизняним та міжнародним вимогам. Здобувачі чітко і впевнено доповідали про результати своїх кваліфікаційних робіт та аргументовано відповідали на поставлені питання.

На захисті кваліфікаційних робіт були присутні представники роботодавців: Марія Секушка (АТ «Житомирські ласощі»).

Усі здобувачі успішно захистили свої роботи і отримали позитивні оцінки. Марію Дричик рекомендовано комісією до вступу в аспірантуру.

Вітаємо всіх магістрів-експертів та бажаємо подальших успіхів в професійній діяльності!


Опублікований: 15-02-2024

Вперед до цікавого та новітнього навчання у віртуальному форматі😎!

На кафедрі експертизи харчових продуктів у рамках дисципліни «Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 3. Оцінка терміну придатності харчових продуктів» здобувачі групи ХЕ-4-12 під керівництвом лекторки доцентки Оксани Петруші, доцента Богдана Пащенка та асистентки Анни Логінової провели віртуальну лабораторну роботу за допомогою навчального симулятора платформи «Labster» на тему «Знайомство з макромолекулами харчових продуктів»

Платформа «Labster» – світовий лідер з розроблення віртуальних навчальних симуляторів, завдяки яким успішно навчаються вже 5 млн. студентів та учнів 3000 навчальних закладів в 70 країнах світу. На платформі доступні віртуальні симуляції з різних галузей, при цьому вона забезпечує можливість самостійного підключення викладачами учнів і студентів з подальшим аналізом результатів їх робіт.

Даний симулятор є повноцінним віртуальним комплексом з відео-інструкцією, теоретичними відомостями та інтерактивними вправами, що виконуються у 3D-середовищі сучасної віртуальної лабораторії. Здобувачі у форматі гри допомогли персонажам дослідити на наявність макромолекул та поживну цінність різні харчові продукти у тому числі готові страви із закладу громадського харчування. При цьому вони мали змогу здійснити симуляцію проведення якісних реакцій на визначення простих та складних вуглеводів, білків, ліпідів, а саме: реактивів біуретового та Бенедикта, йодного розчину та індикатору Судан IV.

За результатами проведеного лабораторного заняття здобувачі у ігровій формі ознайомилися із функціональним призначенням білків, вуглеводів, ліпідів та нуклеїнових кислот, отримали інформацію щодо важливості участі макромолекул у нормальному функціонуванні клітин, тканин та органів, що підкреслює їхню важливість для життя людини. 

Викладачі отримали позитивний відгук здобувачів щодо нового досвіду проведення лабораторних робіт, які відмітили інтерактивність та корисність нового формату для набуття навичок у роботі спеціаліста із якості та безпечності харчових продуктів, а також можливість виконання роботи віддалено за допомогою будь-якого комп’ютера чи смартфону. Зважаючи на це, у подальшому студентів чекають нові формати та цікавинки від кафедри експертизи харчових продуктів. Вперед до сучасного та інтерактивного викладання!


Опублікований: 08-02-2024

Методичний семінар від зовнішнього стейкхолдера і фахівця-практика на кафедрі експертизи харчових продуктів

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбувся методичний семінар у режимі онлайн-конференції на тему: «Законодавчі вимоги до харчових виробництв малих потужностей, зокрема виробництва алкоголю».

Гостьова спікерка – зовнішня стейкхолдерка, начальниця сектору оцінки відповідності підприємств харчової галузі науково-технічного центру оцінки виробництв та підтвердження відповідності систем управління ДП «Укрметртестстандарт» Ганна Бірюкова. До участі у семінарі також долучились здобувачі вищої освіти освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».

Лекторка під час доповіді надала характеристику визначення поняття «малі потужності», вказала на відмінності у його трактуванні у законодавстві України, а саме: Законах України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», «Про державне регулювання виробництва та обігу спирту етилового, коньячного та плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів», Наказі Міністерства аграрної політики та продовольства України «Про затвердження Вимог щодо розробки, впровадження та застосування постійно діючих процедур, що ґрунтуються на принципах системи управління безпечністю харчових продуктів (НАССР)». Спікерка висвітлила основні вимоги до виробництв малої потужності, які відрізняються залежно від виду продукції, що випускається підприємством. Доповідачка також приділила значну увагу питанню проведення атестації виробництв малої потужності та здійснення аудиту виробництва, дотриманню операторами ринку вимог законодавства у сфері безпечності харчових продуктів.

Начальниця сектору оцінки відповідності підприємств харчової галузі науково-технічного центру оцінки виробництв та підтвердження відповідності систем управління Ганна Бірюкова надала обґрунтовані відповіді на запитання присутніх, висловила побажання й надалі проводити спільні освітньо-наукові заходи та залучати більшу кількість здобувачів вищої освіти до проходження практичної підготовки на базі ДП «Укрметртестстандарт»

Представлена на методичному семінарі інформація буде використана викладачами у навчальному процесі підготовки здобувачів вищої освіти освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», під час виконання кваліфікаційних робіт за освітніми ступенями бакалавра та магістра, а також у науковій діяльності. 

Дякуємо за організацію методичного семінару за участі зовнішнього стейкхолдера гарантці освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, доцентці кафедри експертизи харчових продуктів Світлані Усатюк.


Опублікований: 08-02-2024

Маловідомі факти про Україну, які варто знати

Онлайн формат нині вже став звичним для спілкування з кураторською групою. Дуже добре, що нині відео контент можна знайти на будь-який смак і тим самим змістовно наповнити кураторські години, адже відеоролик на 5-10 хв, дозволяє представити історію України, надбання українців та просто цікаві факти про нашу країну. Відео формат представлення інформації краще сприймається і запам’ятовується. Саме тому група ХЕ-3-12 разом з наставницею, професоркою кафедрою експертизи харчових продуктів Оксаною Шульгою на кураторській годині ознайомилися з маловідомими фактами про Україну. Здобувачам освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» цікаво було дізнатися, що саме в Україні у 1965 р. у с. Межиріч (Черкаська обл.) було знайдено найдавнішу мапу; найстарішим вищим навчальним закладом Східної Європи є Острозька школа, заснована у 1576 р.; Україна нині займає 8 місце за кількістю ІТ-навичок (більше 212 тис. спеціалістів і з кожними роком кількість збільшується); українська мова за кількістю носіїв займає 26 місце з 7000 нині відомих мов; з 12 лавр світу в Україні розташовано 4; французький письменник Оноре де Бальзак одружився у м. Бердичеві в 1850 р.; українці у 2011 р. виготовили найбільший келих для шампанського вагою 23 кг, місткість 56,25 л, який стане у нагоді для святкування нашої перемоги. Отже, здобувачі в черговий раз переконалися в тому, що Україна має багату історію, розумний, креативний і працьовитий народ та перспективу зайняте відповідне серед розвинутих країн світу.


Опублікований: 31-01-2024

Цікава та насичена зустріч із випускниками Смілянського коледжу НУХТ

30 січня доцент кафедри експертизи харчових продуктів Анастасія Чорна провела онлайн-зустріч із здобувачами 181 спеціальності «Харчові технології» Смілянського технологічного фахового коледжу НУХТ у змішаному форматі.

Майбутні абітурієнти дізналися про підготовку фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», перспективи майбутнього працевлаштування та умовами навчання. 

Викладач запросив випускників коледжу до вступу та подальшого навчання за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у нашому університеті. Абітурієнти ознайомились із перевагами та перспективами навчання за скороченим терміном на цій освітній програмі, а також переліком необхідних документів для вступу.

Зустріч була організована за сприянням Голови циклової комісії технологічних дисциплін, гаранта освітньо-професійної програми, викладача-методиста, спеціаліста вищої категорії Валентини Заславної, за що колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює щиру подяку за співпрацю.


Опублікований: 30-01-2024

Нормативно-законодавчі зміни щодо якості та безпечності харчових продуктів за 2023 рік

На кафедрі експертизи харчових продуктів стає вже традицією рік починати з ознайомлення зі змінами у харчовому законодавстві за попередній рік. За зазначений напрямок на кафедрі відповідає Оксана Шульга – професорка кафедри експертизи харчових продуктів, академік УАН. 

Україна знаходиться на шляху євроінтеграції, тому законодавство нині знаходиться на етапі змін з метою упорядкування до вимог ЄС. В червні 2023 року прийнятий ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання продовольчої безпеки та розвитку тваринництва», який набув чинності 26.10.2023 р. Зазначений закон передбачає зміни до сімнадцяти законів України (ЗУ): ЗУ «Про пестициди і агрохімікати»; ЗУ «Про захист рослин»; ЗУ «Про племінну справу у тваринництві»; ЗУ «Про державну підтримку сільського господарства України»; 5. ЗУ «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності»; ЗУ «Про карантин рослин»; ЗУ «Про ветеринарну медицину»; ЗУ «Про загальну безпечність нехарчової продукції»; ЗУ «Про Перелік документів дозвільного характеру у сфері господарської діяльності»; ЗУ «Про адміністративні послуги»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів»; ЗУ «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин»; ЗУ «Про безпечність та гігієну кормів»; ЗУ «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»; ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів»; ЗУ «Про ветеринарну медицину»; ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення державного регулювання у сфері поводження з пестицидами і агрохімікатами». Основні зміни в зазначених законах передбачають:

Крім зазначених змін також було прийнято ЗУ «Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за розміщенням на ринку генетично модифікованих організмів і продукції» від 23.08.2023 № 3339-IX, який набуде чинності 16.09.2026 р.

В 2023 р. були прийняті Накази Мінагрополітики у сфері санітарних та фітосанітарних заходів, які стосуються різних аспектів харчових продуктів:

Операторам ринку, викладачам та здобувачам вищої освіти також потрібно враховувати, що в березні 2023 р. опубліковано наступну версію FSSC 22000 v.6.0, аудити за цією версією розпочнуться з 01.04.2024 р. В січні 2023 р. опубліковано IFS Food 8, який є обов’язковим з жовтня 2023 р., аудити – з 01.01.2024 р. BRC Food v. 9 розпочав свою дію з 01.02.2023 р.

Отже, законодавство це досить динамічний процес і для формування та підтримання професійних компетентностей необхідно постійно відслідковувати законодавчі зміни. 


Опублікований: 24-01-2024

Зустріч із випускниками Вінницького коледжу НУХТ

23 січня доцент кафедри експертизи харчових продуктів Анастасія Чорна провела онлайн-зустріч із здобувачами 181 спеціальності «Харчові технології» Вінницького фахового коледжу НУХТ.

Майбутні абітурієнти дізналися про підготовку фахівців за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», перспективи майбутнього працевлаштування. 

Викладач запросив випускників коледжу до вступу та подальшого навчання за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у нашому університеті. Абітурієнти ознайомились із перевагами та перспективами навчання за скороченим терміном на цій освітній програмі, а також переліком необхідних документів для вступу.

Наприкінці зустрічі викладачка запросила здобувачів відвідати 27 січня день відкритих дверей університету та долучитись до груп кафедри в соціальних мережах. 

Зустріч була організована за сприянням заступника директора з виховної роботи Наталії Любчак, за що колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює щиру подяку за співпрацю.


Опублікований: 23-01-2024

Науково-методичний семінар на тему «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві»

19.01.2024 року в рамках проведення локального моніторингу освiтнiх програм кафедри експертизи харчових продуктів ННІХТ НУХТ було проведено науково-методичний семінар на тему «Особливості впровадження НАССР на крафтовому виробництві» за участі викладів кафедри та провідного фахівця в сфері харчової безпечності й аудитора міжнародних органів сертифікації DQS GmbH, TGS International Certification, TÜV International Certification Світлани Березової.

Основне завдання семінару полягало в обговоренні вимог харчового законодавства до операторів ринку, що проводять свою діяльність на невеликих потужностях та виготовляють ремісничий харчовий продукт.

Щорічно перед робочими групами освітніх програм кафедри експертизи харчових продуктів стоїть завдання їх перегляду з метою вдосконалення підходів у підготовці висококваліфікованих фахівців для харчової сфери, які будь відповідати сучасним вимогам роботодавців. 

Тому, обговорення питань, що дозволять розширити фокус освітньої програми та водночас посилити її унікальність є важливим кроком на етапі щорічного локального моніторингу. 

З упевненістю можемо відмітити про високий рівень підготовки бакалаврів та магістрів за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» за спеціальністю 181 Харчові технології та магістрів за міждисциплінарною ОНП «Lean-виробництво харчової продукції» за спеціальностями 181 Харчові технології, 151 Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології, 133 Галузеве машинобудування

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів красно дякує Світлані Березовій за участь у заходах кафедри та обговоренні актуальних питань й пропозицій щодо організації освітнього процесу!


Опублікований: 19-01-2024

Профорієнтаційна робота кафедри експертизи харчових продуктів

Асистентка кафедри експертизи харчових продуктів Анастасія Божко провела профорієнтаційну зустріч із учнями 11 класу Новобиківського закладу загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів.

Викладачка ознайомила учнів зі спеціальностями, за якими здійснюється підготовка висококваліфікованих спеціалістів в Національному університеті харчових технологій та більш детально розповіла про Навчально-науковий інститут харчових технологій.

Анастасія Божко представила учням освітньо-професійну програму “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції” та розповіла про свій досвід навчання. Розповіла про участь в олімпіадах, наукових конференціях, конкурсах наукових робіт та переваги активної студентської науки. Вона також зазначила, що Студентська рада інституту організовує здобувачам цікаве дозвілля та можливості для відпочинку. 

Головну увагу асистенка кафедри приділила актуальності та перспективності навчанню на експерта харчових продуктів. Під час навчання експерти отримують важливі теоретичні та практичні навички, які допомогають при працевлаштуванні: у виробничу лабораторію, на підприємство харчової промисловості, у центр сертифікації чи в орган державного управління, який здійснює контроль за якістю та безпечністю харчової продукції.

Обговорила з учнями важливість Національного Мультипредметного Тесту (НМТ) та зазначила про можливість проходження підготовчих курсів в НУХТ, для успішного складання тесту. НМТ-2024 проводитиметься з чотирьох предметів шкільного курсу, три з яких є обов’язковими - українська мова, історія України та математика. 

Викладачка запросила одинадцятикласників відвідати День відкритих дверей університету, який відбудеться 27 січня та надала посилання на сайт НУХТ, кафедри ЕХП і чату вступника, де висвітлюється актуальна інформація щодо проведення різноманітних заходів для вступників.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює подяку директору Новобиківського ЗЗСО І-ІІІ ступенів Вовк Наталії Миколаївні, заступнику директора з навчальної роботи Самсон Наталії Юріївні та класному керівнику 11 класу Ластовцю Олегу Володимировичу за співпрацю.


Опублікований: 16-01-2024