Новини

Зміст для швидкого вибору новин:

Кафедра експертизи харчових продуктів в університетському квесті для Ліцею №14 м. Києва

Відповідальний за профорієнтаційну роботу по кафедрі автоматизації та комп'ютерних технологій систем управління ім. проф. А.П. Ладанюка – Віктор Сідлецький організував загально університетський квест для старшокласників Ліцею №14 м. Києва. До заходу було залучено всі структурні підрозділи НУХТ. Навчально-науковий інститут харчових технологій представила кафедра експертизи харчових продуктів. Відповідальні за профорієнтаційну роботу по кафедрі експертизи харчових продуктів – професор Оксана Шульга та доцент Анастасія Чорна ознайомили ліцеїстів з перевагами навчання за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Для того, щоб майбутні абітурієнти відчули атмосферу навчання на кафедрі експертизи харчових продуктів ліцеїсти продегустували виготовлену в лабораторних умовах льодяникову карамель, встановили свою придатність бути дегустаторами за нюховою чутливістю, визначили якість пшеничного борошна та виявили фальсифіковані зразки, а також навчились відрізняти кукурудзяний та картопляний крохмаль за допомогою мікроскопу.

Приємно відзначити, що ліцеїсти були досить активними, задавали питання та цікавились аспектами представленої ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Будемо раді бачити випускників Ліцею №14 м. Києва серед студентів НУХТ.


Опублікований: 19-11-2024

Науковий семінар здобувачів ОНП «LEAN-виробництво харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбувся вже традиційний науковий семінар присвячений підбиттям підсумків роботи здобувачів ОНП «LEAN-виробництво харчової продукції» у рамках дисципліни «Науково-дослідницький практикум. Модуль 1». Здобувачі представили проєкти присвячені операційному вдосконаленню процесів виробництва у харчовій промисловості. Дана тематика стала ще актуальнішою порівняно з минулим роком, адже в умовах війни вітчизняні виробники намагаються не тільки вистояти, а й знайти та підтримати талановитий персонал, розробити якісні продукти та послуги, а також узгодити свою стратегію подальшого розвитку із сучасною дійсністю.

Олександр Коліушко представив доповідь присвячену болючому питанню релокації підприємства із зони бойових дій на прикладі виробництва прянощів та спецій ТОВ «Pripravka». Зокрема було розглянуто широкий спектр LEAN-інструментів, що дозволяють подолати виклики та реалізувати перспективи, які неочікувано можуть виникнути перед оператором ринку харчової продукції. Здобувач Олег Вареник у своїй доповіді висвітлив кейс впровадження інструментів системи 5S на харчових виробництвах малої потужності та харчоблоках готельних комплексів.

Здобувачі та викладачі кафедри збагатилися цінними знаннями та досвідом, що допоможе у подальшому навчанні і роботі. Дякуємо ЗСУ за можливість проводити такі заходи! Слава Україні!


Опублікований: 18-11-2024

Плідна співпраця кафедри експертизи та Центру колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» НУХТ

8 та 12 листопада бакалаври другого року навчання освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» академічних груп ХЕ-2-7 та ХЕ-2-8 на своїх лабораторних заняттях разом із викладачами кафедри експертизи харчових продуктів доцентами Оксаною Мельник та Богданом Пащенком провели лабораторні заняття у Центрі колективного користування науковим обладнанням «Лабораторія біобезпеки, якості харчової продукції та безпеки харчування» на базі Проблемної науково-дослідної лабораторії НУХТ.

Здобувачі у рамках вивчення дисципліни «Контроль якості та безпечності харчових продуктів» ознайомилися із сучасним методами визначення показників якості та безпечності продукту щодо визначення вмісту вологи та активності води, вмісту білків у харчових продуктах, а також із сучасним обладнанням – лабораторним аналізатором активності води Rotronic HygroLab, вологоміром HE-Lite Pfeuffer та автоматичною системою-аналізатором білка за методом К’єльдаля компанії FOSS (DT Digestor + Kjeltec).

Завідувач лабораторії, керівник центру, старший науковий співробітник Андрій Маринін розповів здобувачам, що таке активність води, про вплив цього показника на життєздатність мікроорганізмів у процесі зберігання харчових продуктів, яке це має значення для запобігання їх мікробіологічному псуванню, а також познайомив із важливістю її точного вимірювання сучасними засобами.

Здобувачам було дуже цікаво побачити та дізнатися про визначення білка у харчових продуктах методом К’єльдаля за допомогою системи FOSS, що дозволяє здійснювати арбітражний тесту на вміст білка у автоматичному режимі.

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює щиру подяку завідувачу лабораторії Андрію Мариніну та науковому співробітнику Роману Святненку за допомогу у навчанні висококваліфікованих фахівців, за проведення занять та екскурсію.


Опублікований: 13-11-2024

Гостьова лекція для магістрантів від очільниці Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт»

Гостьова лекція у рамках вивчення дисципліни «Експертиза та експрес-ідентифікація харчової продукції» на кафедрі експертизи харчових продуктів.

Гостьова спікерка – фахівчиня-практик, докторка технічних наук, старша науковиця, співробітниця, очільниця Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Ірина Левчук.

Слухачі в освітньому онлайн-просторі – здобувачі освіти другого (магістерського) рівня вищої освіти спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції".

Тема лекторію: «Сучасні методи визначення вмісту гліцидолів у рослинних оліях»

Спікерка ознайомила з механізмом утворення MCPD та гліцидолу у харчових продуктах за високих температур. Кількість 3МХПД-ефірів та ефірів гліцидолу залежить від виду олії, вмісту антиоксидантів, інших супутніх гліцеролам речовин. Фахівчиня акцентувала увагу магістрантів, що вміст MCPD-ефірів і ефірів гліцидолу в термооброблених оліях залежить від умов технологічних процесів,  застосування кислот (є донорами радикалу водню та, імовірно, призводять до підвищення вмісту їх вмісту), використання деяких ферментів (призводять до утворення підвищених кількостей моно- та дигліцеролів і, в результаті, ефірів гліцидолу), від умов (температура, тривалість) дезодорування або інших високотемпературних варіантів обробки. 

Лекторка звернула увагу слухачів на перетворення в організмі людини 2,3-MCPD-ефірів та ефірів гліцидолу на вільні MCPD та гліцидол та їхній токсикологічний профіль, що є підставою для їхнього  контролювання не тільки в оліях, а й інших харчових продуктах.

Коло наукових інтересів пані Ірини корелює з її практичною діяльністю, тому присутнім було представлено фільм щодо кількісного визначення вільного 3-монохлорпропандіолу в гідролізованих та ферментованих харчових продуктах (соєвий соус) методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням та автоматизацією пробопідготовки.

Заняття відбувалося в режимі онлайн-конференції, а присутні здобувачі 1 та 2 курсів денної та заочної форм здобуття освіти і викладачі кафедри експертизи харчових продуктів мали можливість поставити запитання, на які лекторка, фахівчиня у сфері оцінювання відповідності та виявлення фальсифікації харчових продуктів, надала аргументовані відповіді.

Дякуємо за організацію гостьового лекторію від зовнішнього стейкхолдера гарантці освітньої програми, доцентці кафедри експертизи харчових продуктів, лекторці навчальної дисципліни Світлані Усатюк.


Опублікований: 12-11-2024

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів провела зустріч із 10 та 11-класниками ліцею №303 

11 листопада 2024 року доцентка кафедри експертизи харчових продуктів Анастасія Чорна провела зустріч із 10 та 11-класниками ліцею №303 суспільно-природничого профілю м. Києва та ознайомила їх з нашим університетом, його структурою, практичною підготовкою та перспективами майбутнього працевлаштування за обраною спеціальністю. 

Зокрема розповіла про навчання за освітньо-професійною програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та запросила відвідати цікаві майстер-класи, що постійно організовує кафедра.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директорки ліцею №303 з виховної роботи Валентині Жабіній за оперативну організацію-зустрічі.


Опублікований: 11-11-2024

Триває марафон гостьових лекцій на кафедрі експертизи харчових продуктів

У середу 06.11.2024р. відбулася гостьова лекція із дисципліни "Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Гігієнічний інжиніринг" на тему: «Матеріали для виготовлення та сертифікація обладнання для транспортування харчових продуктів», лектор – Олександр Горчаков, випускник НУХТ, провідний менеджер відділу збуту ТОВ "БЕЛТІМПОРТ", компанії яка є дистриб'ютором транспортного обладнання для легкої та харчової промисловості, а також надає комплексні рішення щодо вирішення можливих проблем на діючому обладнанні, розробляє відповідні рекомендації та обладнання з розрахунком його оптимальної комплектації.

Лекція була організована для здобувачів груп ХЕ-4-12, ХЕ-4-13 та ХЕ-4-13ск освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» ОС «Бакалавр» лектором дисципліни – Богданом Пащенком.

Олександр Горчаков надав здобувачам вичерпну інформацію щодо сучасних конструктивних рішень для конвеєрного обладнання згідно міжнародних вимог гігієнічного інжинірингу, перелік та види матеріалів для виготовлення їх ключових вузлів, а також їх відповідність вимогам безпеки та нормативної документації, що надають виробники Європейського союзу, країн Азії, близького Сходу. У доповіді значну увагу було приділено проектуванню та гігієнічним аспектам конструкції транспортного обладнання, що використовуються при виробництві харчових продуктів, а також його кваліфікації та сертифікації у рамках міжнародного та українського законодавства.

Здобувачі та викладачі кафедри щиро вдячні лектору за те, що він знайшов час і поділився знаннями та досвідом. Присутні на лекції висловили сподівання і надалі проводити такі цікаві та змістовні зустрічі.


Опублікований: 07-11-2024

Особливості науково-дослідницького практикуму від фахівця

Четвертого листопада відбулося гостьове заняття в рамках вивчення дисципліни «Науково-дослідницький практикум. Модуль 1» на тему «Підготовка та планування наукового дослідження та його практична реалізація» для здобувачів ОС «Магістр», які навчаються за ОНП «Lean-виробництво харчової продукції» академічної групи ЛН-1-13М проведене Юрієм Змієвськимд.т.н., директором ТОВ "ОСМОСФІЛЬТР".

Юрій Змієвський надав здобувачам цікаву інформацію щодо етапів проведення наукових досліджень, обґрунтував методики, які служать інструментом в одержанні фактичних даних та шляхи їх реалізації при практичному впровадженні. Окрему частину заняття було присвячено статистичній обробці експериментальних даних, визначенні параметрів та кількості вимірювань під час проведення практичного експерименту, методу випадкового балансу при дослідженнях.

Здобувачі та викладачі кафедри висловлюють подяку Юрію Змієвському за проведене заняття, нові знання та досвід, а також висловили сподівання щодо подальших спільних та плідних зустрічей.


Опублікований: 05-11-2024

Співпраця кафедри експертизи харчових продуктів і ПНДЛ

4 листопада магістранти першого року навчання освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» на своїх лабораторних заняттях разом із асистенткою кафедри експертизи харчових продуктів Анною Логіновою відвідали Проблемну наукову-дослідну лабораторію НУХТ.

Здобувачі ознайомилися із сучасним обладнанням – спектрометром енергій бета-випромінювання СЕБ-01-150, необхідним для визначення активності радіонуклідів.

Аварія на Чорнобильській АЕС і розміщення радіоактивних відходів без необхідних спеціальних захисних бар’єрів, видобування уранової руди і недосконала системи перероблення відходів атомних електростанцій призвело до радіаційного забруднення територій України.

Слід пам’ятати, що велика кількість радіонуклідів потрапляє у продукти харчування через повітря, корм для тварин, підземні води і опади. Тому з точки зору безпечності вміст радіонуклідів у харчових продуктах повинен контролюватись, а як це можна зробити магістрантии-експерти побачили на власні очі.

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює подяку завідувачу лабораторії Андрію Мариніну та науковому співробітнику Роману Святненку за допомогу у навчанні висококваліфікованих фахівців та за проведену екскурсію.


Опублікований: 05-11-2024

 Відкритий семінар для середніх та малих підприємств «Стандарти та тренди в сфері продовольчої безпеки»

1 листопада 2024р. у межах Рамкової угоди про співпрацю університету із Всесвітньою продовольчою Програмою ООН за участі викладачів кафедри експертизи харчових продуктів проведено Відкритий семінар для середніх та малих підприємств «Стандарти та тренди в сфері продовольчої безпеки». Експерти та фахівці-практики харчової галузі із України та з-поза її меж, представники ООН зібрались широким колом для обговорення питань щодо змін вітчизняного законодавства, впровадження міжнародних стандартів безпечності харчових продуктів та кращих практик оптимізації бізнес-процесів. Налагодження нових партнерських відносин, обмін кейсами та власним успішним досвідом, рекомендації фахівців галузі та конструктивні дискусії – згуртували учасників заходу навколо ключової мети – забезпечення населення країни якісними та безпечними продуктами та нарощення експортного потенціалу вітчизняних виробників.

Спільноту професіоналів харчової галузі привітали керівник відділу постачання Всесвітньої продовольчої програми ООН Мустафа Айдін та проректор з науково-педагогічної та виховної роботи університету Лариса Арсеньєва

Відповідно до програми семінару обговорювались питання сертифікації систем управління безпечністю харчових продуктів за ISO 22000, останні актуальні зміни вітчизняного законодавства, що стосуються операторів ринку харчових продуктів та проведення державного контролю за їх дотриманням, організації PEST-контролю на виробничих потужностях. Важливі практичні питання підіймались щодо міжнародного партнерства та ЕSG для українських компаній, Lean-менеджменту та оптимізації технологічних процесів, культури харчової безпечності.

На зустрічі Катериною Онул, представником Глобальної платформи IFC з питань безпечності харчових продуктів і запобігання харчових відходів, було представлено Посібник IFC з питань безпечності харчових продуктів, який розміщено у вільному доступі на сайті Держпродспоживслужби, і містить корисні поради для операторів ринку щодо впровадження систем управління безпечністю харчових продуктів.

Керівництво університету та колектив кафедри експертизи харчових продуктів виражають глибоку подяку співорганізаторам та учасникам зустрічі та мають надію на подальшу тривалу і плідну співпрацю.


Опублікований: 04-11-2024

Студенти-експерти на Міжнародній виставці продуктів харчування

Здобувачі кафедри експертизи харчових продуктів груп ХЕ-1-7 та ХЕ-3-11, разом зі своїми кураторами Анастасією Божко та Оксаною Мельник, відвідали 27-му Міжнародну виставку продуктів харчування та напоїв "WorldFood Ukraine".

Здобувачі мали можливість ознайомитися з великою кількістю харчових продуктів, які були представлені українськими операторами ринку та взяти участь у дегустаціях.

Здобувачі цікавилися технологіями виробництва інноваційних харчових продуктів та оглядали представлене обладнання.

Алея новинок у 2024 році була представлена такими позиціями, як чай “Graff”, соковий напій “Sofik”, кава “iL Perfetto”, фруктові фріпси з додаванням арахісу та насіння чіа,  батончики горіхові “ТМ GAVRA”, сублімовані фрукти, ковбаски “Гусячі” та молочні каші для дітей “BiggiDiggi”.


Опублікований: 31-10-2024

Відзнака плідної роботи викладачів кафедри експертизи харчових продуктів

Поточний рік є ювілейним для нашого закладу вищої освіти, адже саме цього року велика сім’я НУХТівців відзначає день народження рідного університету – 140 років з початку заснування.

З цієї нагоди за плідну й самовіддану роботу колектив кафедри експертизи харчових продуктів був відзначений нагородами Міністерством освіти і науки України та керівництвом університету. 

Відзнаки МОН України отримали професорка Лариса Арсеньєва із нагрудним знаком та в.о. завкафедри доцентка Оксана Вашека. Відзнаку ректора та нагрудний знак отримав доцент Василь Сидор. Подяку ректора НУХТ вручили наступним співробітникам кафедри: професорці Оксані Шульзі, доценткам Оксані Петруші, Оксані Мельник, Наталії Поповій; Світлані Усатюк; Анастасії Чорній; Марії Янчик, доценту Богдану Пащенку; асистенткам Анастасії Божко та Анні Логіновій, завідувачці лабораторії Марині Бойко, а також лаборанту Олегу Дяченку.

Колектив кафедри висловлює подяку керівництву НУХТ за висловлену довіру, Збройним силам України за можливість і надалі навчати нове покоління спеціалістів у харчовій галузі та продовжуватиме забезпечувати освітній процес на найвищому рівні. Все буде Україна!


Опублікований: 23-10-2024

Майстер класи для київських ліцеїстів та харківських школярів

В межах виконання договору про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та Ліцеєм №161 м. Києва. На кафедру експертизи харчових продуктів завітали майбутні випускники Ліцею №161 м. Києва разом з класним керівником – Любов’ю Букіною. Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів – Оксана Шульга та Анастасія Чорна ознайомили майбутніх абітурієнтів з умовами та перевагами навчання в НУХТ, зокрема, на ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Для того, щоб ліцеїсти відчули атмосферу навчання в НУХТ, вони разом з викладачами визначили якість борошна, молока питного та різних видів крохмалю. Навчання в НУХТі «смачне», тому ліцеїсти продегустували карамель виготовлену під час майстер класу. Ліцеїсти з зацікавленістю провели дослідження, виявили фальсифікацію певних зразків разом з викладачами встановили причини виявленої фальсифікації та високо оцінили смакові властивості виготовленої карамелі. Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність директору ліцею № 161 м. Києва – Наталії Оробей за співпрацю. 

Також на майстер клас завітали школярі з Харківської області з Печенізького ліцею ім. Г. Семирадського. Майстер клас школярі почали з визначення сенсорної чутливості, далі визначили якість меду, молока питного, борошна та навчились відрізняти різні види крохмалю за допомогою мікроскопу. Будемо раді бачити гостей серед здобувачів ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».


Опублікований: 23-10-2024

Практичними знаннями ділиться аудиторка системи управління якістю ТОВ «Глобал Менеджмент Бізнес»

21 жовтня на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася гостьова лекція для здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» у рамках дисципліни «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи управління якістю».

Поділитися своїми практичними знаннями завітала аудиторка системи управління якістю ТОВ «Глобал Менеджмент Бізнес» Алла Погорецька на запрошення лекторки дисципліни Оксани Мельник.

Під час лекції «Розробка та впровадження системи управління якістю на підприємствах харчової промисловості відповідно до вимог ДСТУ ISO 9001» фахівчиня зосередила увагу на семи ключових принципах управління якістю та застосуванні циклу Демінга в системі управління якістю .

Зупинилася на етапах впровадження системи управління якістю та підкреслила, що впровадження має бути стратегічним рішенням підприємства з урахуванням його конкретних цілей; потреб і очікувань замовників; ризиків, пов’язаних з контекстом підприємства; компетентності персоналу та ін.

Розповіла про переваги запровадження системи управління якістю для підприємства.

Освітній онлайн-захід відбувався в теплій атмосфері, був постійний контакт лектор-здобувач.

Колектив кафедри висловлює вдячність Аллі Погорецькій за змістовну лекцію, бажає успіхів у професійній діяльності та сподівається на подальшу співпрацю.


Опублікований: 22-10-2024

Новий здобуток: наша викладачка – співавторка польської монографії

Викладачка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Петруша стала співавтором монографії “Uwarunkowania produkcji żywności” Частина 6 (Фактори харчових продуктів) видана Жешувським університетом (м. Жешув, Польща). Цей доробок став продовженням співпраці, яка розпочалась ще з 2021 році, продовжилась науковим стажування 2023-2024 рр. Результати наукового стажування за напрямком «Оцінки властивостей молочного морозива з додаванням овочевих добавок» завершуються цією публікацією.

Оксана Петруша висловлює вдячність за підтримку та співпрацю колективу кафедри технології молочних продуктів Жешувського університету: пані Агаті Петровській-Знаміровській, Магдалені Ковальчик, Маргарет Павлос, Катажині Шайнар, Магдалені Буйньовскій-Олійник та іншим колегам цього чудового університету.


Опублікований: 18-10-2024

Навчально-науковий інститут харчових технологій в Бобровицькому фаховому коледжі

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та професор кафедри харчової хімії Сергій Шульга відвідали Бобровицький фаховий коледж імені О. Майнової на Чернігівщині. 

Початок відвіданого навчального закладу поклала поміщиця Олександра Олександрівна Майнова, вінцем благодійних справ якої став духовний заповіт 04 квітня 1875 року. Вона заповіла маєток і 118 десятин у Бронницькому повіті Московської губернії та 492 десятини в Козелецькому повіті Чернігівської губернії на відкриття під Щаснівкою сільськогосподарського та ремісничого училища. Відомо, що після її смерті (1876 р.) воля не скоро була виконана, лише 30 листопада 1891 року була відкрита сільськогосподарська і реміснича школа І розряду, названа на честь заповідачки Майнівською. 01 вересня 1911 року школу було реорганізовано у Майнівське нижче сільськогосподарське училище, яке готувало учнів до практичної сільськогосподарської діяльності. Теперішню назву коледж набув у 2020 р. Коледж розташований на околиці м. Бобровиця, тому територія коледжу нагадує ботанічний сад (пішохідні доріжки проходять через упорядковані газони та клумби), гуртожиток розташований неподалік навчального корпусу. Навчальні класи охайні та оснащені мультимедійною технікою. Крім того, відчувається особлива атмосфера навчального закладу в чому заслуга педагогічного колективу коледжу.

Викладачі зустрілись зі здобувачами спеціальностей 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та 076 «Підприємництво та торгівля». Оксана Шульга ознайомила майбутніх фахових молодший бакалаврів з перевагами навчання в Національному університеті харчових технологій, доцільністю обрання спеціальностей, які користуються підтримкою держави, структурою університету та спеціальностями, можливою дуальною формою навчання, побутовими умовами проживання в гуртожитку університету. Сергій Шульга запевнив, що хімія це не та навчальна дисципліна, яку варто боятися, адже колектив кафедри харчової хімії забезпечує вивчення хімії на високому рівні у спосіб, який прийнятний для здобувачів вищої освіти. 

З метою ознайомлення учнів коледжу з практичним аспектами навчання в Національному університеті харчових технологій, Оксана Шульга разом зі здобувачами визначили масову частку вологи в меді рефрактометричним методом.

Кафедра експертизи харчових продуктів та кафедра харчової хімії висловлює подяку заступнику директора з навчально-виховної роботи коледжу Юрію Ярошу за організацію зустрічі.


Опублікований: 14-10-2024

Зустріч із майбутніми абітурієнтами у режимі офлайн

30 вересня 2024 р. здобувачкою групи ХЕ-3-10 Христиною Стецюк, що навчається на ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» була проведена зустріч із майбутніми абітурієнтами у режимі офлайн. 

Христина ознайомила учнів комунального закладу загальної середньої освіти «Ліцею № 18» Хмельницької міської ради з можливостями навчання в університеті, особливостями різних спеціальностей та перспективами, які відкривають освіту в галузі харчових технологій.

Учням було представлено основну інформацію про університет, його історію, досягнення та освітні програми. Учні дізналися про діяльність кафедри експертизи харчових продуктів та можливості працевлаштування після завершення навчання. Також здобувачка розповіла про умови вступу до університету, наукову діяльність, спорт і дозвілля та умови проживання у гуртожитку з власного досвіду.

Зустріч отримала позитивні відгуки як від учнів, так і від вчителів ліцею. Вона допомогла розширити уявлення молоді про можливість навчання в Національному університеті харчових технологій та кар’єрні перспективи в харчовій промисловості. Наприкінці зустрічі Христина запросила учнів на день відкритих дверей, що відбудеться 26 жовтня.


Опублікований: 14-10-2024

День відкритих лекцій на кафедрі експертизи харчових продуктів!

14 жовтня на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося одразу два відкритих лекційних заняття доцентів кафедри Оксани Мельник та Богдана Пащенка

Відкрита лекція доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Оксани Мельник з дисципліни «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи управління якістю» присвячена темі «Сучасні методи управління якістю та сфери їх застосування». Лекція проводилася для здобувачів груп ХЕ 4-12, ХЕ-4-13+ск ОС «бакалавр», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».

На лекції розглядалися такі питання: метод Тагутті, система «Упорядкування» або методологія «5S», концепція постійного покращання Кайзен, методологія «шість сигм», метод структурування функції якості QFD, аналіз видів та наслідків відмов FMEA

Ці методи управління якістю допомагають реалізувати необхідні функції в управлінні підприємством та ліквідувати можливі проблеми чи попередити їх при виробництві харчової продукції. Для вдалого функціонування системи управління якістю продукції необхідно розуміти споживача, на якого орієнтована продукція, та постійно розвиватися, що у сучасному світі є дуже важливим аспектом. Лекція супроводжувалась презентацією з прикладами та відеоматеріалом, що полегшило її сприйняття.

Лекційне заняття Богдана Пащенка також проводилось для здобувачів груп ХЕ 4-12, ХЕ-4-13+ск ОС «бакалавр», ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» із дисципліни «Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Гігієнічний інжиніринг» на тему «Конструкційні матеріали, що допущені до використання при проектуванні технологічного обладнання харчових виробництв». Воно було присвячено сучасним конструкційним матеріалам, що використовується у виробництві технологічного обладнання для харчової промисловості. Розглядалися вимоги до матеріалів, нормативна документація як міжнародна, так і вітчизняна, а також їх типи. Викладач надав приклади застосування матеріалів та акцентував увагу здобувачів на вплив застосування матеріалів на якість та безпечність харчових продуктів, що особливо важливо для технологів харчової експертизи. 

Для наочного розуміння студентами матеріалів лекції викладачем надано приклади та додаткові відеоматеріали.


Опублікований: 14-10-2024

Знову гостини у Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ

10 жовтня 2024 року учні 8-А класу ліцею N92 ім. Івана Франка міста Києва за підтримки доцентів Наталії Попової і Тараса Мисюри відвідали кафедри експертизи харчових продуктів та процесів і апаратів харчових виробництв Навчально-наукового інституту харчових технологій  НУХТ. 

Відповідно до програми заходу для ліцеїстів проведено тренінг з виявлення фальсифікації різних харчових продуктів доценткою Анастасією Чорною.  Школярі мали змогу розвинути вміння аналізувати, порівнювати та робити відповідні висновки щодо проведених яскравих дослідів.

Восьмикласники також дізналися багато цікавого про особливості роботи та використання різних видів обладнання у харчовій промисловості від викладачів-практиків кафедри процесів і апаратів харчових виробництв. 

Учні 8-А класу отримали задоволення від спілкування, практичних дій, підвищили рівень знань з природничих дисциплін, мали змогу долучитися до науки й розвинути власні компетенції.


Опублікований: 10-10-2024

Майстер класи кафедри експертизи харчових продуктів для школярів

У квітні 2024 р. був підписаний договір про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та середньою загальноосвітньою школою №174 м. Києва. Саме тому 09 жовтня 10-класники цієї школи завітали в гості на кафедру експертизи харчових продуктів на майстер клас з визначення якості харчових продуктів та формування якості карамелі.

Відповідальні по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та доцентка Анастасія Чорна разом зі школярами визначили:

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора СЗШ №174 з навчально-виховної роботи Анні Лебідь за організацію зустрічі з учнями 10-х класів. 

Також на майстер клас 10 жовтня завітали учні 8-А класу Ліцею №92 ім. І. Франка м. Києва за запрошенням доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Наталії Попової. Школярі мали змогу самостійно провести дослідження, що викликало в них інтерес та активне обговорення між собою.

Відповідальні познайомили школярів з усіма структурними підрозділами НУХТ та ОП, за якими нині проводять підготовку, а також запросили на наступний День вступника 26 жовтня. Будемо раді бачити випускників відвіданих шкіл серед здобувачів НУХТ.


Опублікований: 10-10-2024

Співробітництво кафедри експертизи харчових продуктів зі школою №121 м. Києва

У квітні 2024 р. був підписаний договір про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та середньою загальноосвітньою школою № 121 м. Києва. Саме тому відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга завітала до школи і презентувала Національний університет харчових технологій та запросила на наступний День вступника, який відбудеться 26 жовтня. На зустрічі були присутні учні 9-х, 10-х та 11-х класів. Цікавим було дізнатися, що дехто з 11-класників вже визначились з майбутньою спеціальністю. Обрані майбутніми випускниками спеціальності також пропонує НУХТ, зокрема, 053 Психологія (ОП «Психологія бізнесу та управління»), 133 Галузеве машинобудування та ІТ-технології, які забезпечує факультет автоматизації і комп’ютерних систем. 

Спілкування зі школярами показало, що майбутні випускники свідомо роблять вибір майбутньої спеціальності, адже обирають на власне вподобання і хист. 

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора з виховної роботи Олені Давиденко за дуже оперативну організацію зустрічі з учнями 9-х, 10-х та 11-х класів. Будемо раді бачити випускників СЗШ №121 серед студентів НУХТ.


Опублікований: 08-10-2024

Викладачки кафедри експертизи харчових продуктів на ІV-ому Всеукраїнському з'їзді «Харчовий бізнес – 2024: конкурентоздатність та експортоорієнтованість»

Нещодавно викладачі кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ доценти Оксана Вашека та Світлана Усатюк долучились до ключової вітчизняної події осені у сфері безпечності харчових продуктів - ІV Всеукраїнського з'їзду «Харчовий бізнес – 2024: конкурентоздатність та експортоорієнтованість»

Професійна бізнес-зустріч була зосереджена на обговоренні євроінтеграційних вимог харчової безпечності, експортних можливостей і пошуку ефективних рішень для розвитку та підвищення конкурентоспроможності харчової промисловості України.

Ключові теми доповідей та дискусійних панелей присвячегі питанням щодо транформації харчового законодавства, особливостям заходів державного контролю в період воєнного стану, управлінню відходами та уникнення перехресного забруднення харчового продукту через відходи, системі простежуваності на потужностях вітчизняних операторів ринку. 

Форум є важливою платформою для обговорення кращих практик у сфері безпечності харчової продукції, обміну досвідом і знаннями, розширенню співпраці та розвитку партнерських відносин між університетом і стейкхолдерами. 

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ вдячний організаторам Всеукраїнського з’їзду Харчовий бізнес – 2024 за важливість та актуальність піднятих питань. Співпраця в даному напрямку сьогодні це вклад у майбутнє завтра розвитку України.


Опублікований: 07-10-2024

Здибанка на кафедрі експертизи

Вчора на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулася цікава подія – «здибанка», присвячена зустрічі здобувачів освітнього ступеня «бакалавр» кафедри з її випускникницями – інженеркою з якості компанії «Карлсберг» Юлією Просянко та фахівчинею відділу контролю якості компанії «НОВУС» Яною Коваленко. На зустрічі були присутні студенти третього і четвертого курсу і викладачки кафедри Оксана Петруша, Оксана Вашека та Анна Логінова.

Зустріч пройшла у дружній, невимушеній обстановці за чаєм і смаколиками. Запрошеним спікеркам здобувачі ставили запитання, які стосувалися їхньої професії, пошуку вакансій та на які дисципліни слід звернути особливу увагу. В обговоренні торкались різних сторін професійної діяльності, робочих ситуацій і навіть успішного проходження співбесіди.

Дві години зустрічі пролетіли непомітно і цікаво для всіх. І спікерки, і здобувачі освіти отримали позитивні емоції і очікують на повторну зустріч.


Опублікований: 04-10-2024

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів зустрілася з учнями 10-х та 11-х класів

2 жовтня доцентка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Мельник зустрілася з учнями 10-х та 11-х класів Чернігівського ліцею №1 Чернігівської міської ради в онлайн-форматі у рамках проведення профорієнтаційного заходу.

Доцентка ознайомила учнів зі структурними підрозділами університету та освітніми програмами, за якими проводиться навчання, умовами вступу до університету.

Розповіла про наукову діяльність університету, спорт та дозвілля, про умови проживання у гуртожитку.

Школярі з «перших вуст» також почули про університет і навчання у ньому від здобувачки групи ХЕ 3-11 Дев’яткіної Анни, випускниці цього ліцею.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює подяку заступниці директора Чернігівського ліцею №1 пані Руслані Дементовій за організацію заходу.


Опублікований: 02-10-2024

Здобувачі-експерти долучилися до Загальнонаціональної хвилини мовчання

Указом Президента України запроваджена Загальнонаціональна хвилина мовчання на знак вшанування пам’яті загиблих захисників і захисниць.

1-го жовтня у День захисників і захисниць України та День українського козацтва здобувачі освітнього ступеню «Бакалавр» освітньо-професійні програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» академічної групи ХЕ-2-7 за ініціативи доцента кафедри експертизи харчових продуктів ННІХТ Богдана Пащенка на знак поваги й вдячності долучились до вшанування пам’яті загиблих захисників і захисниць, які віддали власне життя заради незалежності нашої держави. Тим самим свідомі студенти нагадали собі та оточюючим, що потрібно завжди пам’ятати тих, хто віддав найцінніше – власне життя за те, щоб українці продовжували жити, навчатися, працювати.

Нехай ніколи не згасне пам`ять про подвиг тих, хто віддав своє життя за волю та незалежність України. Вічна пам’ять та вічна слава Героям!


Опублікований: 01-10-2024

Виїзний семінар кафедри експертизи харчових продуктів

В межах виконання договору про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та Кобижчанським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради Бобровицького району Чернігівської області, відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга завітала до зазначеного закладу і презентувала майстер клас. 

Оксана Шульга виготовила карамель з метою наочної демонстрації впливу технології виготовлення на показники якості кінцевого продукту. Дегустаційний аналіз виготовлених виробів показав, що більш тривале уварювання спричиняє потемніння продукту та появу гіркуватого присмаку, тому інша партія була уварена до температури 135 оС. Колір отриманої карамелі за такої температури був світлий. Щодо дозування кислоти лимонної, то смакові вподобання дегустаторів-школярів досить різноманітними, адже хтось полюбляє більш солодке, хтось більш кисле.

11-класники разом з Оксаною Шульгою визначили пористість хліба житньо-пшеничного та пшеничного, а також встановили фальсифікацію борошна модельних зразків. 

Приємно відзначити, що вчителі та школярі продовжують під час перерв у коридорі плести маскувальні сітки. 

Оксана Шульга нагадала про всі спеціальності, які нині пропонує Національний університет харчових технологій, а також ознайомила з заходами, які проводяться в університеті для майбутніх абітурієнтів. 

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлюють вдячність директору Сергію Банясу за оперативну організацію зустрічі з майбутніми випускниками.


Опублікований: 27-09-2024

Співробітництво кафедри експертизи харчових продуктів з Ліцеєм № 161 м. Києва

У квітні 2024 р. був підписаний договір про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та середньою загальноосвітньою школою № 161 м. Києва. З цього навчального року школа стала Ліцеєм №161 м. Києва. В межах виконання зазначеного договору відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга знову завітала до навчального закладу і ознайомила 10-А та 10-Б зі структурою та перевагами навчання в Національному університеті харчових технологій. 

Вчергове приємне вразила висока організація навчального процесу в ліцеї: охоронці попереджені про відвідувача, візит фіксується у відповідному журналі та відвідувача супроводжують до кабінету директора ліцею. Чистота і порядок в коридорах і класах. Навчальні класи оснащені інтерактивною дошкою та мультимедійними засобами, що не обмежує представлення навчального матеріалу школярам. 

Оксана Шульга наголосила на перевагах кожної спеціальності, які нині пропонує Національний університет харчових технологій, які дозволяють кожному майбутньому абітурієнту знайти освітню програму за своїми вподобаннями. Школярі дізнались, що з метою підвищення знань та конкурсного балу, НУХТ пропонує скористатися послугами Підготовчого відділення Центру моніторингу якості та координації освітньої діяльності НУХТ. 

З метою ознайомлення школярів з умовами проведення навчальних лабораторних робіт в НУХТ, 10-класники разом з Оксаною Шульгою визначили масову частку вологи меду рефрактометричним методом, отримані результати порівняли з вимогами чинної нормативної документації та дійшли висновку, що досліджуваний зразок містить допустиму кількість вологи.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність директору ліцею № 161 м. Києва – Наталії Оробей за співпрацю.


Опублікований: 24-09-2024

Не LEAN-уємося та розвиваємося

Викладачка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Петруша виграла квиток на відвідування масштабного заходу LEAN SUMMIT 2024, що проходив у КВЦ «Парковий» організований Lean інститутом України направлений популяризацію Lean на вітчизняних підприємствах.

На саміті виступили провідні українські компанії, такі як Молокія, Аврора, UBC Group, This is Pivbar та інші, які поділилися своїми результатами та кейсами Lean-трансформації.

Відкрив захід мотиваційний виступ директора Lean інституту України Сергія Комберянова із глобальним поглядом на шлях використання Lean у антикризових заходах діяльності будь-якої компанії чи підприємства.

Цікавими кейсами поділились, в тому числі, представники харчової промисловості. Зокрема This is Pivbar продемонстрував свою роботу над впровадження інструменту TWI у процесі підготовки нових працівників сервісу. Компанія «Молокія» поділилися кількома заходами, що вони реалізували на потужностях свого молочного підприємства та навіть стратегіями подальших змін. Віталій Іванес представник агрохолдингу «Астарта-Київ», який презентував лекції в НУХТ, вмотивував присутніх до того щоб спробувати поглянути на свої процеси.

Окремі інструменти стануть в нагоді також і у викладанні.

Викладачка Оксана Петруша висловлює вдячність Lean інституту України за надану можливість.


Опублікований: 20-09-2024

Придатний чи непридатний???

Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів Світлана Усатюк, Оксана Петруша, Оксана Мельник та Анастасія Божко  прийняли участь у круглому столі на тему «Актуальні питання використання матеріальних цінностей, які втратили якісні характеристики та/або строк зберігання (термін придатності) яких закінчився» організований Держаним агентством резерву України сумісно із Українським державним науково-дослідним інститутом «Ресурс». Питання безпечності та терміну придатності продукції і особливо харчової продукції цікавили також представників Міністерства економіки України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства аграрної політики та продовольства України та інших організацій, що дотичні даної сфери.

Під час зустрічі проводилось обговорення важливих питань нормативного та правового забезпечення переробки, утилізації та зниження матеріальних цінностей, в тому числі харчової продукції, які втратили якісні характеристики та/або строк зберігання яких закінчився. Також було приділено уваги шляхам подальшого використання, переробки або утилізації окремих груп харчової продукції, запаси якої здійснює Держане агентство резерву України.


Опублікований: 20-09-2024

Декларацію про академічну доброчесність підписано

За традицією у перші тижні навчання здобувачів 1 курсу освітнього ступеня бакалавра відбувається зустріч з гарантом освітньої програми, представниками робочої групи та дирекції. 

Нещодавно гарантка освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», доцентка Світлана Усатюк ознайомила першокурсників з фокусом програми, переліком освітніх компонент, компетентностями і програмними результатами навчання. 

Гарантка Світлана Усатюк під час зустрічі зупинилася на переліку освітніх компонент вільного вибору, а доцентка Оксана Петруша, член робочої групи освітньої програми, надала рекомендації щодо їхнього вибору.

Заступниця директора ННІХТ з навчальної роботи Олена Супрун-Крестова розповіла здобувачам освіти, де можна переглянути перелік вибіркових дисциплін, за яким посиланням ознайомитися з їхнім описом, а також окреслила маршрут вибору дисциплін в електронних кабінетах здобувача.

Заступниця директора ННІХТ з навчально-виховної роботи Наталія Пушанко провела інструктаж для здобувачів бакалаврського рівня вищої освіти з охорони праці та безпеки життєдіяльності. 

Особливу увагу приділили на зустрічі питанню академічної доброчесності. Гарантка ознайомила здобувачів 1 курсу з основними нормативними документами, зокрема Кодексом академічної етики університету. У підсумку проведеної зустрічі було підписано здобувачами вищої освіти Декларації про академічну доброчесність.

Гарантка освітньої програми заохотила першокурсників брати активну участь у науковій, культурно-мистецькій, спортивній, волонтерській, благодійній сферах діяльності кафедри, інституту та університету, що сприятиме їхньому всебічному особистісному розвитку в освітньо-виховному університетському середовищі й загалом зробить студентське життя яскравим і незабутнім.

Дякуємо за організацію зустрічі зі здобувачами вищої освіти гарантці освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», доцентці кафедри експертизи харчових продуктів Світлані Усатюк.


Опублікований: 18-09-2024

Група ХЕ-2-7 розширює свій кругозір новими цікавими місцями Києва

Уже традиційним стало для здобувачів освіти групи ХЕ-2-7 відвідувати у вересні виставки чи екскурсії. Цьогоріч експерти-другокурсники разом із кураторою групи Анною Логіновою відвідали київський зоопарк.

Київський зоологічний парк – це природоохоронна, науково-дослідна та культурно-освітня установа, що є штучно створеним об'єктом природно-заповідного фонду. Парк – пам'ятка садово-паркового мистецтва загальнодержавного значення з 1972 року.

Також київський зоопарк є одним із найбільших зоологічних парків Європи та найбільшим в Україні. Він був створений у 1907 році і займає територію понад 30 гектарів. Тут росте майже 130 видів рослин і живе близько 300 видів тварин з усього світу.

Дощик не став на заваді прогулянці, і здобувачі та кураторка отримали масу позитивних емоцій; цікаво, весело та корисно провели час. Вони неодмінно прийдуть сюди ще!


Опублікований: 18-09-2024

Профорієнтація від кафедри експертизи харчових продуктів

18 вересня 2024 року асистентка кафедри експертизи харчових продуктів Анастасія Божко провела профорієнтаційну зустріч із учнями 11 класу школи І-ІІІ ступенів № 190 Деснянського району міста Києва.

Викладачка ознайомила учнів зі структурою Національного університету харчових технологій, спеціальностями та освітніми програмами, яким надається особлива підтримка держави. Більш детально розповіла про Навчально-науковий інститут харчових технологій та перспективність навчання за освітньо-професійною програмою “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції”

Обговорила з учнями важливість НМТ та зазначила про можливість проходження підготовчих курсів в НУХТ, для успішного складання тесту та отримання додаткових балів під час вступу. Учні отримали  буклети з корисними посиланнями від НУХТ та переліком спеціальностей для детального ознайомлення. 

Викладачка запросила учнів відвідати День Вступника НУХТ, що відбудеться 21 вересня 2024 року, де вони зможуть поспілкуватися з представниками приймальної комісії і викладачами, а також ближче познайомитися з університетом.

Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює щиру подяку адміністрації школи І-ІІІ ступенів № 190 Деснянського району міста Києва.


Опублікований: 18-09-2024

Профорієнтація від першокурсників кафедри експертизи харчових продуктів

Марафон профорієнтаційних заходів від першокурсників освітньо-професійної програми “Технологічна експертиза та безпека харчової продукції” розпочала здобувачка академічної групи ХЕ-1-7 Рита Бізюк.

17 вересня 2024 року вона завітала до Вельбівненського ліцею Острозької міської ради Рівненської області, де і сама навчалася. Студентка розповіла учням 10-го та 11-го класів свій досвід вступу та ознайомила з Національним університетом харчових технологій. Зазначила перелік інститутів і факультетів, які здійснюють підготовку фахівців за широким переліком спеціальностей.

Здобувачка розповіла старшокурсникам про переваги своєї майбутньої професії, також учні мали змогу переглянути фото та відео проведення лабораторних робіт на кафедрі експертизи харчових продуктів. Учні дізналися про активне студенське життя: участь здобувачів в різних культурно-масових заходах університету та інституту, наукові олімпіади та конкурси, спортивні змагання.

Перед завершенням зустрічі Рита порекомендувала майбутнім вступникам доєднатися до інформаційних мереж університету, щоб бути в курсі вимог вступної компанії та запросила відвідати День відкритих дверей НУХТ.

Колектив кафедри щиро вдячний адміністрації Вельбівненського ліцею за підтримку випускників та допомогу в організації даного заходу.


Опублікований: 17-09-2024

Навчально-науковий інститут харчових технологій в школах Бобровицької громади

Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та професор кафедри харчової хімії Сергій Шульга відвідали Бобровицьку гімназію та Бобровицьку ЗЗСО І-ІІІ ступенів (Чернігівська обл.). Школяри Чернігівської області історично є здобувачами різних спеціальностей Національного університету харчових технологій, тому ознайомлення та/або нагадування про наш університет було доречним. 

Викладачі ознайомили зі структурою університету та спеціальностями, а також з умовами вступу та проживання в гуртожитках університету. Наголосили на перевазі навчання за спеціальностями, які користуються підтримкою держави адже, конкурсний бал збільшується на 1,02. Для того, щоб учні мали уявлення яким чином відбувається навчання в Національному університеті харчових технологій, Оксана Шульга разом зі школярами визначили масову частку вологи в меді рефрактометричним методом.

Кафедра експертизи харчових продуктів та кафедра харчової хімії висловлює подяку директору Бобровицького ліцею Наталії Скакун та завучу Бобровицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 Володимиру Лапі за можливість презентації Національного університету харчових технологій випускникам зазначених навчальних закладів.


Опублікований: 16-09-2024