Офіційний сайт ➡
Освітня програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» із підготовки фахівців за ОС "Баклавр" орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти комплексом організаційних і технологічних заходів для підвищення ефективності функціонування підприємств і закладів харчової промисловості, з вирішення питань у сфері технологічної експертизи, розроблення, впровадження або удосконалення існуючих систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, методик і методів контролю якості та безпечності харчових продуктів, планування і розрахунків потреби у матеріальних, фінансових і трудових ресурсах, здатних застосовувати основні та сучасні методи контролю окремих показників якості і безпечності продовольчої сировини, напівфабрикатів та харчової продукції, організовувати роботу комісій, пов'язаних з оцінкою якості і безпечності харчової продукції, здійснювати оцінку виробничих ризиків, визначати критерії надійності системи управління безпечності, організовувати систему контролю якості та безпеки продовольчої сировини, напівфабрикатів і харчових продуктів, розробляти заходи направлені на попередження виникнення ризиків і контролю (регулювання) під час технологічного процесу виробництва харчової продукції, її зберігання та коригувальних дій, проводити інспектування систем управління якості та безпечності, застосовувати вітчизняні та європейські підходи в управлінні якістю та безпечністю на різних етапах життєвого циклу продукції, розробляти головні елементи систем управління якістю та безпечністю за міжнародними стандартами, запроваджувати попереджувальні заходи щодо управління ризиками безпечності виробництва харчових продуктів на основі застосування належних практик виробництва, здійснювати інспектування виробництва, проводити гармонізацію нормативних документів та оцінку відповідності систем, організації та оцінювання ефективності санітар-гігієнічного стану підприємств харчової промисловості для виявлення причин виникнення харчових отруєнь, інфекцій та формування і розроблення заходів поводження із відходами і небезпечною продукцією
Основний фокус полягає у підготовці професійних кадрів, які застосовують і використовують сучасне технологічне і лабораторне обладнання та прилади, комп’ютерну техніку та програмне забезпечення, а також на основі принципів проектування та функціонування підприємств харчової промисловості, розуміння сутності та параметрів технологічних процесів, принципів розроблення нових та удосконалення існуючих технологій, розуміння законодавчих та нормативних документів у сфері технологічної експертизи, розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів, правил застосування чинної законодавчої і нормативної бази та системи аналізу маркетингової діяльності забезпечують виробництво якісних та безпечних харчових продуктів.
Термін навчання для денної форми навчання - 3 роки 10 місяців;
Термін навчання для заочної (дистанційної) форми навчання - 3 роки 10 місяців.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології» зі ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»Навчально-науковому інституті харчових технологій в Національному університеті харчових технологій:
НУХТ – один з найавторитетніших українських ВНЗ в харчовій індустрії;
високий рівень підготовки в навчально-науковому інституті харчових технологій зі спеціальних дисциплін дозволяє розширити кар'єрні можливості і працювати на керівних посадах в галузях промисловості, а саме, на підприємствах харчової промисловості, акредитованих лабораторіях та органах з сертифікації систем;
ґрунтовне викладання в НУХТ фахових дисциплін надає можливість працювати не тільки в українських, але і в зарубіжних компаніях;
у НУХТ є всі можливості для того, щоб не лише навчання, а й дозвілля у найкращі студентські роки було по-справжньому цікавим.
Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціалізацією «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», можна виділити:
фахівець із якості;
фахівець з технологічної експертизи;
інспектор з контролю якості продукції;
інспектор з експорту;
інспектори з безпеки та якості;
фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.
Історія державності та культури України
Іноземна мова для академічного і професійного спілкування
Інформатика та інформаційні технології
Інжиніринг харчових виробництв (Модуль 1. Основи комп’ютерного проектування; Модуль 2. Технологічне проектування)
Моніторинг виробничих процесів
Вища математика для харчових технологій
Комплексна дисципліна. Хімія в харчових технологіях (Модуль 1. Загальна та неорганічна хімія; Модуль 2. Основи органічної хімії; Модуль 3. Основи біохімії Модуль 4. Основи аналітичної хімії; Модуль 5.Фізична та колоїдна хімія Модуль 6. Харчова хімія)
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти
Фізика для харчових технологій
Фізіологія харчування
Безпека життєдіяльності та охорона праці
Технологічна експертиза виробництва харчової продукції, в тому числі курсова робота
Мікробіологія для харчових технологій (Модуль 1. Загальна мікробіологія; Модуль 2. Мікробіологія харчових продуктів)
Процеси та апарати харчових виробництв, у тому числі курсовий проект
Комплексна дисципліна. Харчові технології
Контроль якості та безпечності харчових продуктів
Комплексна дисципліна. Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, в тому числі курсові роботи (Модуль 1. Законодавство у харчовій промисловості; Модуль 2. Системи управління безпечністю, в тому числі курсова робота; Модуль 3. Системи управління якістю, в тому числі курсова робота)
Обладнання харчових виробництв (Модуль 1. Базове обладнання харчових виробництв; Модуль 2. Гігієнічний інжиніринг)
Економіка і управління харчових виробництв
Автоматизація виробничих процесів
Безпека харчової продукції, в тому числі курсова робота
Належні практики виробництва
Методи оцінки ризиків
Академічна та професійна комунікація українською мовою
Антикорупція та доброчесність
Виробнича практика (навчальна, виробнича)
Переддипломна практика
Кваліфікаційна робота
Перелік вибіркових дисциплін, які вивчають здобувачі освіти ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»:
Дисципліни із загальноуніверситетського каталогу
https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin
Дисципліни з каталогу спеціальності G13 «Харчові технології»
Авторське морозиво та заморожені десерти
Промислові і крафтові технології
Fundamentals of cake and pasty technologies
Основи органічної хімії духмяних, барвних та структуроутворюючих речовин
Основи технології м'ясних виробів HoReCa
Основи технологій тортів і тістечок
Основи технологій снекової продукції з плодово-овочевої сировини
Global trends of grain products
Світові тенденції зернових продуктів
Цукропродукти і цукрозамінники в харчових технологіях
Основи крафтового cироваріння
Fast food technology in the world
Тропічні та ефірні олії
Нутриціологія та дієтологія
Дисципліни із каталогу освітньої програми
Класичні методи аналізу
Експрес методи аналізу
Основи наукових досліджень
Безпека пакування та зберігання харчових продуктів
Основи товарознавства харчової продукції
Харчові алергени
Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції
Інформаційні технології в системах управління якістю та безпечністю
Інгредієнти і допоміжні матеріали харчових виробництв
Стандартизація та оцінювання відповідності
Організація роботи виробничих та випробувальних лабораторій
Стандартизація та метрологія виробничих процесів
Метрологічне забезпечення харчових виробництв
Документи в системі управління
Внутрішня комунікація харчового підприємства
Санітарія виробництва
Експертиза технологічних процесів
Культура харчової безпечності
Управління відходами
Управління зовнішніми процесами
Інспектування технологічних процесів
Інструменти системи простежуваності
Інструменти систем управління
Оцінка терміну придатності харчових продуктів
Валідація та верифікація систем управління безпечності
Митна та судово-товарознавча експертиза
Сучасні тенденції розвитку галузей харчової промисловості
Основи проектування харчових виробництв
Організація виробництва
Впровадження систем управління безпечності на об’єктах малих потужностей
Оцінка ефективності системи управління безпечністю
Підготовку фахівців за ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» зосереджено на питаннях визначення показників якості та безпеки сировини і готового продукту, знання законодавчих та нормативних документів, в яких відображені питання щодо гігієнічного регламентування вмісту шкідливих речовин у харчових продуктах, теорій та методологій нормування контамінантів, запобігання інтокCENSOREDції організму, науково-організаційні аспекти регламентації ксенобіотиків, основ і напрямів гармонізації систем технічного регулювання в Україні, застосовувати методи управління якістю, аналізу ризиків та аудиту на різних етапах життєвого циклу продукції залежно від поставленої дослідної або виробничої мети, розробляти головні елементи та перевіряти дієвість систем управління якістю і безпечністю за міжнародними стандартами, документально оформлювати результати аудиту.
Освітня програма магістра передбачає поглиблену практичну підготовку для проведення науково-дослідних, проектно-технологічних, виробничо-технологічних робіт з розробленням та впровадженням технічних і технологічних інновацій, нормативної документації, систем управління якістю та безпечністю продукції підприємства, виконання і публічний захист кваліфікаційної роботи.
Основний фокус підготовки освітньо-професійних кадрів, які застосовують і використовують сучасне лабораторне і технологічне обладнання, комп’ютерну техніку та інформаційні технології, а також виконують проектні і науково-дослідні роботи, пов'язані з аналізом ефективності технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій, розробленням та впровадженням систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості.
Термін навчання для денної та заочної форм навчання - 1 рік 4 місяці.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології» зі ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»Навчально-науковому інституті харчових технологій в Національному університеті харчових технологій:
НУХТ – один з найавторитетніших українських ВНЗ в харчовій індустрії;
високий рівень підготовки в навчально-науковому інституті харчових технологій зі спеціальних дисциплін дозволяє розширити кар'єрні можливості і працювати на керівних посадах в галузях промисловості, а саме, на підприємствах харчової промисловості, акредитованих лабораторіях та органах з сертифікації систем;
ґрунтовне викладання в НУХТ фахових дисциплін надає можливість працювати не тільки в українських, але і в зарубіжних компаніях;
у НУХТ є всі можливості для того, щоб не лише навчання, а й дозвілля у найкращі студентські роки було по-справжньому цікавим.
Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціалізацією «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», можна виділити:
фахівець із якості;
фахівець з технічної експертизи;
інспектор з контролю якості продукції;
інспектор з експорту;
фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.
Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації
Інтелектуальна та промислова власність
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях
Модуль 1. Оптимізація технологічних процесів виробництва харчової продукції. Модуль 2. Статистично-графічні методи аналізу експериментальних даних
Управління інноваційними проектами
Науково-дослідницький практикум
Системи менеджменту безпечності харчових продуктів, у т.ч. курсова робота
Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів
Аудит систем управління безпечністю, у т.ч. курсова робота
Професійна практика
Переддипломна практика
Кваліфікаційна робота
Дисципліни із загально університетського каталогу
https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin
Дисципліни з каталогу спеціальності G13 «Харчові технології»
Біоактивні харчові компоненти і здоров’я
Основні принципи фармаконутриціології в системі здорового харчування
Біологічно активні речовини в харчових технологіях
Експертиза пакувальних матеріалів
Дисципліни із каталогу освітньої програми
Інформаційні технології для проведення та представлення наукових досліджень
Інформаційні технології з управління якістю та безпечністю харчових продуктів
Міжнародна продовольча безпека
Міжнародна конкурентоспроможність
Виробництво та сертифікація нішевих харчових продуктів
Міжнародне технічне регулювання
Управлінські рішення
Концепції керування ризиками у виробництві харчових продуктів
Харчова токсикологія
Обґрунтування господарських рішень і оцінювання ризиків
Впровадження систем управління якістю на підприємствах харчової промисловості
Управління досягненням результатів
Основи впровадження VACCP та TACCP на потужностях оператора ринку
Системи керування виробничими операціями
ESG-принципи у харчовій галузі
PEST- контроль на харчових підприємствах
Матеріали і предмети, що контактують з харчовими продуктами
G13 Харчові технології
G7 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка
G11 Машинобудування (за спеціалізаціями)
Освітня програма орієнтована на наукову міждисциплінарну підготовку фахівців, які мають володіти: комплексом сучасних методів, методик і технологій, спрямованих на оптимізацію, впорядкування та вдосконалення процесів діяльності операторів ринку харчової продукції із застосуванням методологій Lean, здатних розробляти і впроваджувати заходи із управління операційною ефективністю харчового виробництва за допомогою принципів Lean на різних етапах життєвого циклу продукції, проводити атестацію персоналу для формування кадрової стратегії, регулювання трудової діяльності та управління робочим часом працівників, налагодження соціального партнерства в організації, визначення ефективності управління персоналом, застосовувати проблемно-орієнтовані методи аналізу на різних етапах життєвого циклу продукції для оптимізації та підвищення ефективності діяльності організації у сфері роботи із постачальниками та споживачами, обирати технології і устаткування для пакування продукції харчової промисловості з урахуванням безпеки продукції, вимог споживачів та економічної доцільності; застосовувати принципи екологічної безпеки в своїй професійній діяльності, застосовувати засоби ресурсо- та енергозаощадження в процесі створення, монтажу та технічного сервісу обладнання, його модернізації та удосконалення, враховувати вимоги безпеки і гігієни, використовувати спеціалізовані мови програмування для аналізу даних та аналітики та спеціалізовані інструменти візуалізації даних для моніторингу виробничих операцій.
Термін навчання для денної та заочної форм навчання - 1 рік 9 місяців.
Освітня програма спрямована на підготовку магістра, який володіє фундаментальними та науковими знаннями із застосування Lean-технологій на підприємствах харчової промисловості і передбачає підготовку науково-дослідних, проектно-технологічних, проектно-конструкторських, виробничо-технологічних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних, інженерних та інформаційних інновацій та захист кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки і промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.
Інтелектуальна та промислова власність
Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації
Управління інноваційними проектами
Науково-дослідницький практикум
Ресурсоощадне обладнання харчових виробництв, у тому числі курсова робота
Lean-виробництво харчової продукції, у тому числі курсова робота
Автоматизовані системи керування Lean-виробництвом, у тому числі курсова робота
Компонування технологічних потокових ліній
Основи методології Lean Six Sigma
Моделювання та ідентифікація об'єктів і систем автоматизації
Методика викладання спеціальних дисциплін
Науково-дослідницька практика
Переддипломна практика
Кваліфікаційна робота
Перелік вибіркових дисциплін, які вивчають здобувачі освіти ОНП «Lean-виробництво харчової продукції»:
Дисципліни із загальноуніверситетського каталогу
https://nuft.edu.ua/studentu/navchannya/zagalnouniversitetskij-katalog-vibirkovix-discziplin
Дисципліни із каталогу освітньої програми
Системи управління харчовим виробництвом
ESG-принципи у харчовій галузі
Управлінські рішення
Управління постачальниками
Методи оцінки відповідності вимогам клієнтів
Гігієнічні вимоги до обладнання харчових виробництв
Надійність і довговічність обладнання і потокових ліній
Інноваційні технології пакування і безпека пакованих продуктів
Паковання як складова системи забезпечення якості
Автоматизація багаторецептурних виробництв
Технічне забезпечення збору, збереження та обробки даних
Промислова статистика із використанням мови R
Моніторинг виробничих операцій
Інформаційні системи і технології в управлінні
Управління талантами та розвиток персоналу
Програмування промислових контролерів
Практики Lean-виробництва
Метрологічна атестація виробництва
Цифрова трансформація виробництв