Освітні програми кафедри
Спеціальність 181 «Харчові технології»
ОПП "Технологічна експертиза та безпека харчової продукції", ОС "Бакалавр"
Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Technological Expertise and Food Safety
першого (бакалаврського) рівня вищої освіти
за спеціальністю 181 Харчові технології
галузі знань 18 Виробництво та технології
кваліфікація: бакалавр з харчових технологій
Освітня програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» із підготовки фахівців за ОС "Баклавр" орієнтована на підготовку фахівців, які мають володіти комплексом організаційних і технологічних заходів для підвищення ефективності функціонування підприємств і закладів харчової промисловості, з вирішення питань у сфері технологічної експертизи, розроблення, впровадження або удосконалення існуючих систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості, методик і методів контролю якості та безпечності харчових продуктів, планування і розрахунків потреби у матеріальних, фінансових і трудових ресурсах, здатних застосовувати основні та сучасні методи контролю окремих показників якості і безпечності продовольчої сировини, напівфабрикатів та харчової продукції, організовувати роботу комісій, пов'язаних з оцінкою якості і безпечності харчової продукції, здійснювати оцінку виробничих ризиків, визначати критерії надійності системи управління безпечності, організовувати систему контролю якості та безпеки продовольчої сировини, напівфабрикатів і харчових продуктів, розробляти заходи направлені на попередження виникнення ризиків і контролю (регулювання) під час технологічного процесу виробництва харчової продукції, її зберігання та коригувальних дій, проводити інспектування систем управління якості та безпечності, застосовувати вітчизняні та європейські підходи в управлінні якістю та безпечністю на різних етапах життєвого циклу продукції, розробляти головні елементи систем управління якістю та безпечністю за міжнародними стандартами, запроваджувати попереджувальні заходи щодо управління ризиками безпечності виробництва харчових продуктів на основі застосування належних практик виробництва, здійснювати інспектування виробництва, проводити гармонізацію нормативних документів та оцінку відповідності систем, організації та оцінювання ефективності санітар-гігієнічного стану підприємств харчової промисловості для виявлення причин виникнення харчових отруєнь, інфекцій та формування і розроблення заходів поводження із відходами і небезпечною продукцією
Основний фокус полягає у підготовці професійних кадрів, які застосовують і використовують сучасне технологічне і лабораторне обладнання та прилади, комп’ютерну техніку та програмне забезпечення, а також на основі принципів проектування та функціонування підприємств харчової промисловості, розуміння сутності та параметрів технологічних процесів, принципів розроблення нових та удосконалення існуючих технологій, розуміння законодавчих та нормативних документів у сфері технологічної експертизи, розроблення та впровадження систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів, правил застосування чинної законодавчої і нормативної бази та системи аналізу маркетингової діяльності забезпечують виробництво якісних та безпечних харчових продуктів.
Термін навчання для денної форми навчання - 4 роки;
Термін навчання для денної скороченої (нормативної) форми навчання - 2 або 3 роки;
Термін навчання для заочної (дистанційної) форми навчання - 4 роки;
Термін навчання для заочної скороченої форми навчання - 2 роки 4 місяці.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології» зі ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»Навчально-науковому інституті харчових технологій в Національному університеті харчових технологій:
НУХТ – один з найавторитетніших українських ВНЗ в харчовій індустрії;
високий рівень підготовки в навчально-науковому інституті харчових технологій зі спеціальних дисциплін дозволяє розширити кар'єрні можливості і працювати на керівних посадах в галузях промисловості, а саме, на підприємствах харчової промисловості, акредитованих лабораторіях та органах з сертифікації систем;
ґрунтовне викладання в НУХТ фахових дисциплін надає можливість працювати не тільки в українських, але і в зарубіжних компаніях;
у НУХТ є всі можливості для того, щоб не лише навчання, а й дозвілля у найкращі студентські роки було по-справжньому цікавим.
Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціалізацією «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», можна виділити:
фахівець із якості;
фахівець з технічної експертизи;
інспектор з контролю якості продукції;
інспектор з експорту;
фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.
Перелік обов'язкових дисциплін, які вивчають здобувачі освіти ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»:
Історія і культура України
Іноземна мова для академічного і професійного спілкування
Інформатика та інформаційні технології
Інжиніринг харчових виробництв
Моніторинг виробничих процесів, в тому числі курсова робота
Вища математика для харчових технологій
Харчова хімія
Вступ до харчових технологій: практичні і теоретичні аспекти
Фізика для харчових технологій
Фізіологія харчування
Безпека життєдіяльності та охорона праці
Економіка і управління харчових виробництв
Обладнання харчових виробництв
Мікробіологія для харчових технологій
Процеси та апарати харчових виробництв
Харчові технології
Контроль якості та безпечності харчових продуктів
Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів, в тому числі курсові роботи
Спеціальність 181 «Харчові технології»
ОПП "Технологічна експертиза та безпека харчової продукції", ОС "Магістр"
Освітньо-професійна програма «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»
Technological Expertise and Food Safety
другого (магістерського) рівня вищої освіти
за спеціальністю 181 Харчові технології
галузі знань 18 Виробництво та технології
кваліфікація: магістр з харчових технологій
Підготовку фахівців за ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» зосереджено на питаннях визначення показників якості та безпеки сировини і готового продукту, знання законодавчих та нормативних документів, в яких відображені питання щодо гігієнічного регламентування вмісту шкідливих речовин у харчових продуктах, теорій та методологій нормування контамінантів, запобігання інтокCENSOREDції організму, науково-організаційні аспекти регламентації ксенобіотиків, основ і напрямів гармонізації систем технічного регулювання в Україні, застосовувати методи управління якістю, аналізу ризиків та аудиту на різних етапах життєвого циклу продукції залежно від поставленої дослідної або виробничої мети, розробляти головні елементи та перевіряти дієвість систем управління якістю і безпечністю за міжнародними стандартами, документально оформлювати результати аудиту.
Освітня програма магістра передбачає поглиблену практичну підготовку для проведення науково-дослідних, проектно-технологічних, виробничо-технологічних робіт з розробленням та впровадженням технічних і технологічних інновацій, нормативної документації, систем управління якістю та безпечністю продукції підприємства, виконання і публічний захист кваліфікаційної роботи.
Основний фокус підготовки освітньо-професійних кадрів, які застосовують і використовують сучасне лабораторне і технологічне обладнання, комп’ютерну техніку та інформаційні технології, а також виконують проектні і науково-дослідні роботи, пов'язані з аналізом ефективності технологічних процесів, впровадженням нових та удосконаленням існуючих технологій, розробленням та впровадженням систем управління якістю та безпечністю на підприємствах харчової промисловості.
Термін навчання для денної та заочної форм навчання - 1 рік 4 місяці.
Аргументи на користь навчання за спеціальністю «Харчові технології» зі ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»Навчально-науковому інституті харчових технологій в Національному університеті харчових технологій:
НУХТ – один з найавторитетніших українських ВНЗ в харчовій індустрії;
високий рівень підготовки в навчально-науковому інституті харчових технологій зі спеціальних дисциплін дозволяє розширити кар'єрні можливості і працювати на керівних посадах в галузях промисловості, а саме, на підприємствах харчової промисловості, акредитованих лабораторіях та органах з сертифікації систем;
ґрунтовне викладання в НУХТ фахових дисциплін надає можливість працювати не тільки в українських, але і в зарубіжних компаніях;
у НУХТ є всі можливості для того, щоб не лише навчання, а й дозвілля у найкращі студентські роки було по-справжньому цікавим.
Серед професій, які згодом можуть опанувати студенти, що навчаються за спеціалізацією «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», можна виділити:
фахівець із якості;
фахівець з технічної експертизи;
інспектор з контролю якості продукції;
інспектор з експорту;
фахівець із стандартизації, сертифікації та якості.
Перелік обов'язкових дисциплін, які вивчають здобувачі освіти ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»:
Інтелектуальна та промислова власність;
Іноземна мова: практичні навики наукової комунікації;
Оптимізація та статистичні методи аналізу в харчових технологіях;
Управління інноваційними проектами;
Науково-дослідницький практикум;
Системи менеджменту безпечності харчових продуктів, в т.ч. курсова робота;
Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів;
Аудит систем управління безпечністю, у т.ч. курсова робота.
Спеціальності
181 Харчові технології
174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка
133 Галузеве машинобудування
ОНП Lean-виробництво харчової продукції, ОС "Магістр"
Міждисциплінарна освітньо-наукова програма «Lean-виробництво харчової продукції»
Technological Expertise and Food Safety
другого (магістерського) рівня вищої освіти
за спеціальностями 181 Харчові технології
174 Автоматизація, комп’ютерно-інтегровані технології та робототехніка
133 Галузеве машинобудування
галузей знань 18 Виробництво та технології,
17 Електроніка, автоматизація та електронні комунікації,
13 Механічна інженерія
кваліфікація: магістр з харчових технологій, автоматизації та комп’ютерно-інтегрованих технологій, галузевого машинобудування
Освітня програма орієнтована на наукову міждисциплінарну підготовку фахівців, які мають володіти: комплексом сучасних методів, методик і технологій, спрямованих на оптимізацію, впорядкування та вдосконалення процесів діяльності операторів ринку харчової продукції із застосуванням методологій Lean, здатних розробляти і впроваджувати заходи із управління операційною ефективністю харчового виробництва за допомогою принципів Lean на різних етапах життєвого циклу продукції, проводити атестацію персоналу для формування кадрової стратегії, регулювання трудової діяльності та управління робочим часом працівників, налагодження соціального партнерства в організації, визначення ефективності управління персоналом, застосовувати проблемно-орієнтовані методи аналізу на різних етапах життєвого циклу продукції для оптимізації та підвищення ефективності діяльності організації у сфері роботи із постачальниками та споживачами, обирати технології і устаткування для пакування продукції харчової промисловості з урахуванням безпеки продукції, вимог споживачів та економічної доцільності; застосовувати принципи екологічної безпеки в своїй професійній діяльності, застосовувати засоби ресурсо- та енергозаощадження в процесі створення, монтажу та технічного сервісу обладнання, його модернізації та удосконалення, враховувати вимоги безпеки і гігієни, використовувати спеціалізовані мови програмування для аналізу даних та аналітики та спеціалізовані інструменти візуалізації даних для моніторингу виробничих операцій.
Термін навчання для денної та заочної форм навчання - 1 рік 9 місяців.
Освітня програма спрямована на підготовку магістра, який володіє фундаментальними та науковими знаннями із застосування Lean-технологій на підприємствах харчової промисловості і передбачає підготовку науково-дослідних, проектно-технологічних, проектно-конструкторських, виробничо-технологічних робіт з розроблення та впровадження технічних і технологічних, інженерних та інформаційних інновацій та захист кваліфікаційної роботи з використанням новітніх досягнень науки і промисловості, сучасних інформаційних та комп’ютерних засобів.
Перелік обов'язкових дисциплін, які вивчають здобувачі освіти ОНП «Lean-виробництво харчової продукції»:
Інтелектуальна власність
Іноземна мова: практичні навички наукової комунікації
Управління проектами
Науково-дослідницький практикум
Ресурсоощадне обладнання харчових виробництв, у тому числі курсова робота
Lean-виробництво харчової продукції, у тому числі курсова робота
Автоматизовані системи керування Lean-виробництвом, у тому числі курсова робота
Компонування технологічних потокових ліній
Основи методології Lean Six Sigma
Статистичні методи операційного вдосконалення