Архів новин за 2023-2024 н.р. (1 семестр)

Зміст для швидкого вибору новин:

Продуктивні підсумки завершення навчального року здобувачами ОНП «LEAN-виробництво харчової продукції»

На кафедрі експертизи харчових продуктів відбувся науково-методичний семінар присвячений підбиттям підсумків роботи здобувачів ОНП «LEAN-виробництво харчової продукції» у рамках дисципліни «Науково-дослідницький практикум. Модуль 1». Здобувачі представили свої проєкти присвячені операційному вдосконаленню процесів виробництва у харчовій промисловості. Дана тематика стає ще актуальнішою в умовах війни, коли вітчизняні виробники намагаються не тільки вистояти, а й знайти та підтримати талановитий персонал, розробити правильні продукти та послуги, а також узгодити свою стратегію подальшого розвитку з сучасною дійсністю.

Зокрема були розглянути цікаві та актуальні кейси присвячені впровадженню інструментів системи 5S на м’ясопереробних виробництвах на прикладі оператора ринку ТОВ «Глобінський м’ясокомбінат» та оптимізація процесу розливу олії на потужностях оператора ринку ПрАТ «Олком» за допомогою створення потоку цінності процесу, його картування, визначення необхідних та зайвих дій, а також інструментів PDCA та Gemba.

Здобувачі та викладачі кафедри збагатилися цінними знаннями та досвідом, що допоможе у подальшому навчанні і роботі. Дякуємо ЗСУ за можливість проводити такі заходи! Слава Україні!


Опублікований: 19-12-2023

Кафедра експертизи харчових продуктів залучає зовнішніх стейкхолдерів до освітнього процесу на освітньо-професійній програмі «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

Гостьовий лекторій на тему: «Сучасні методи виявлення фальсифікації олій та жирів» відбувся у рамках вивчення дисципліни «Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції» для здобувачів освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти 4 курсу спеціальності 181 «Харчові технології», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції».

Гостьова спікерка – фахівчиня-практик, докторка технічних наук, старша науковця, співробітниця, начальниця Науково-дослідного центру випробувань продукції ДП «Укрметртестстандарт» Ірина Левчук.

Під час освітнього онлайн-івенту були висвітлені основні питання щодо законодавчих та нормативних вимог у сфері безпечності харчових продуктів, характеристики ідентифікаційних ознак олій та жирів, діапазонів жирнокислотного, ізомерного, стеаринового та ацилгліцеринового складу. Гостьова лекторка акцентувала увагу, що в багатьох випадках для виявлення фальсифікації або встановлення домішок інших жирів не достатньо визначення жирнокислотного складу жирового продукту. Комплексний підхід з використанням таких методів досліджень, як визначення жирнокислотного складу, складу гліцеринової фракції, триацилгліцеридного складу, масової частки транс-ізомерів ненасичених жирних кислот, дозволить виявити фальсифікацію. Для отримання достовірних результатів потрібно приділяти увагу правилам відбору зразків та підготовки проби до досліджень, використовувати внутрішні стандарти та сертифіковані референтні зразки.  

Коло наукових інтересів пані Ірини співпадає з її практичною діяльністю, тому присутнім були представлені результати наукових досліджень з визначення жирнокислотного складу та стеаринової фракції широко вживаних населенням України олій, акцентовано увагу на вмісті поліненасичених жирних кислот, а також наведені результати досліджень фальсифікованих олій, вилучених з торговельної мережі. 

Заняття відбувалося в режимі онлайн-конференції, здобувачі та присутні викладачі кафедри експертизи харчових продуктів мали можливість поставити запитання, на які лекторка, фахівчиня у сфері ідентифікації й виявлення фальсифікації харчових продуктів надала аргументовані відповіді.

Дякуємо за організацію гостьового лекторію від зовнішнього стейкхолдера гарантці освітньої програми, доцентці кафедри експертизи харчових продуктів, лекторці навчальної дисципліни Світлані Усатюк.


Опублікований: 14-12-2023

Обмін професійним досвідом як важлива складова формування конкурентоспроможності ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та ОНП «Lean-виробництво харчової продукції»

8 грудня 2023 р. відбувся науковий семінар на тему «Перспективні напрями магістерських досліджень випускових кафедр Експертизи харчових продуктів НУХТ та Харчової хімії, експертизи та біотехнології ОНТУ: обмін практичним досвідом, регіональний та глобальний контекст».

Семінар був організований за спільною ініціативою випускових кафедр Національного університету харчових технологій та Одеського національного технологічного університету

Метою даного заходу було висвітлення підходів у формуванні напрямків наукових досліджень в рамках підготовки магістерських робіт, що представляють практичний та науковий інтерес для розвитку вітчизняної харчової сфери на сучасному етапі. 

Учасники семінари поділилися своїм баченням перспективних напрямів досліджень при формуванні тем магістерських робіт й обговорили основні підходи щодо формування змісту. 

Даний захід дозволив не тільки обміняти цікавими ідеями та досвідом у підготовки висококваліфікованих фахівців, а й визначити подальші спільні кроки, зокрема щодо підготовки комплексних кваліфікаційних магістерських робіт за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» та ОНП «Lean-виробництво харчової продукції».

Дякує нашим одеським колегам за участь та плідну співпрацю!


Опублікований: 14-12-2023

Знайомство з Carlsberg Ukraine

Здобувачі групи ХЕ-3-12 разом з наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою відвідали провідне пивоварне виробництво в Східній Європі – Київський пивоварний завод «Carlsberg Ukraine», яке є частиною Carlsberg Group, однієї з провідних пивоварних Груп у світі з великим портфелем брендів пива та інших напоїв. Історія підприємства починається з 70-х років ХХ ст. Київський пивоварний завод «Carlsberg Ukraine» був офіційно відкритий 7 червня 2004 року і нині є найсучаснішим пивоварним заводом в Україні. Потужність виробництва підприємства складає 400 млн літрів пива на рік. Здобувачів детально ознайомили з процесом виготовлення пива різних сортів (темне, світле, безалкогольне, пшеничне тощо) та особливостями кожного технологічного етапу. Висока кваліфікація та любов до справи відчувалась в кожному слові нашого екскурсоводу – Анастасії Горбась, фахівця з якості та інтегрованих систему менеджменту підприємства. Студенти на практиці побачили функціонування оператора ринку, який має сертифіковані за FSSC 22000. Здобувачі ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» побачили, яким чином організоване СІР-миття, реалізація системи НАССР та ККТ в дії. Анастасія Горбась зацікавила студентів можливим майбутнім працевлаштуванням та/або проходженням виробничої практики, яка очікує їх вже на початку наступного навчального року. Нам дуже пощастила з екскурсоводом, адже Анастасія Горбась також є і професійним дегустатором, тому ознайомила студентів з усіма нюансами дегустації пива: форма і розмір бокалу, порядок дегустації пива, правильність сприйняття флейвору тощо. Варто також зазначити, що Київський пивоварний завод «Carlsberg Ukraine» займає активну соціальну позицію і не залишається осторонь теперішність проблем України: допомагає як фінансово, так і гуманітарною продукцію, зокрема, поставками питної бутильованої води в регіони, які постраждали від підриву окупантами Каховської ГЕС. Вельми вдячні Київському пивоварному заводу «Carlsberg Ukraine» і, зокрема, Анастасії Горбась за цікаву, пізнавальну і смачну екскурсію!


Опублікований: 14-12-2023

Її величність – метрологія!

13 грудня 2023 року для здобувачів ІІ курсу, що здобувають освіту за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» було проведено гостьову лекцію з дисципліни «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 1 Законодавство в харчовій промисловості»

Запрошеним лектором була директорка департаменту з якості ТОВ ЕКО Надія Підлісна з темою лекції «Метрологічне забезпечення на підприємствах харчової промисловості».

Пані Надія ґрунтовно та в доступній формі висвітлила важливість контролю правильності роботи засобів вимірювальної техніки в умовах підприємства, що займається виробництвом та торгівлею харчової продукції. Наочно продемонструвала засоби вимірювання, що підпадають під обов’язку повірку та калібрування й висвітлила законодавчі вимоги, якими керуються оператори ринку у своїй діяльності. 

Лекторкою також було продемонстровано взаємозв’язок метрологічного контролю ЗВТ і загальною системою управління якістю та безпечністю харчової продукції. 

Під час лекції пані Надія орієнтувала здобувачів на майбутню реалізацію професійної діяльності, проводила паралелі між знаннями й навичками, які вони отримують під час навчання і надалі будуть застосовувати у своїй роботі. 

Лекція була надзвичайно інформативною й корисною для здобувачів. Високий професійний рівень лектора дозволив донести до слухачів усю необхідну інформацію в рамках запланованої теми. 

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів щиро вдячний Надії Підлісній за участь в навчальному процесі та висвітлення свого професійного досвіду в сфери забезпечення харчової безпечності.


Опублікований: 13-12-2023

На практику до своїх здобувачів😀

«Змінюватись не обов’язково – виживання справа добровільна» Є. Демінг.


Кафедрою експертизи харчових продуктів проведено виїзне практичне заняття із дисципліни «Lean-виробництво харчової продукції» на базі ПрАТ «Київського маргаринового заводу» для магістрів міждисциплінарної освітньо-наукової програми «LEAN-виробництво харчової продукції». До такого заходу долучились здобувачів обох курсів, аби не знехтувати унікальною можливістю ознайомитись із особливостями фактичного впровадження інструментів Lean – це поглиблення набутих теоретичних знань. 

Колектив ПрАТ «Київського маргаринового заводу» неодноразово приймав здобувачів та викладачів НУХТ, завжди відкрито ділився своїми здобутками та знаннями. Нині голова правління В`ячеслав Гончаров та директор з виробництва майонезів та соусів Юрій Ковтун, що є здобувачами освітньої програми «Lean-виробництво харчової продукції», в умовах виробничих цехів продемонстрували заходи із оптимізації технологічних процесів, що реалізуються у рамках загальної Lean-стратегії підприємства. Під час обговорення особливостей трансформації компанії виробники ділились практичними кейсами з формування зацікавленої та вмотивованої команди, орієнтованої на постійне вдосконалення, підходами у реалізації стратегічних цілей компанії в щоденній діяльності кожного працівника, особливостям визначення та встановлення коефіцієнтів ефективності тощо.

Розуміння та задоволення потреб клієнтів і партнерів компанії визначає її напрям розвитку та шлях змін. Саме тому виробничим колективом ПрАТ «Київський маргариновий завод» нині проведено потужну роботу із розроблення нової лінійки продуктів – соусів-приправ та майонезних соусів Olkom Style. Продукція увібрала у себе багаторічний досвід у поєднанні із сучасними інноваціями – створена для того, щоб перетворити приготування страв на творчість. Під час дегустації учасники зустрічі обговорили застосуванням підходів операційного вдосконалення до всіх етапи розроблення та впровадження нових продуктів у виробництво.

До роботи на ПрАТ «Київський маргариновий завод» доєднались викладачі низки освітніх компонент, що викладаються за освітньою програмою: доценти кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Вашека і Оксана Петруша, та кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв Олена Чепелюк і Олександр Чепелюк. Поєднання практичної та наукової складової забезпечив цілісне та комплексне розкриття обговорюваних питань, глибоке та конструктивне мислення у пошуку їх найкращих вирішень. 

Колективи кафедр університету висловлюють подяку керівництву ПрАТ «Київський маргариновий завод» за можливість проведення виїзного практичного заняття в умовах підприємства та отримання унікальної можливості закріплення теоретичних знань підходів операційного вдосконалення технологічних процесів у виробництві харчової продукції.


Опублікований: 08-12-2023

Бакалаври-експерти відвідали виробництво м’ясо-ковбасних виробів

Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів Вікторія КІЙКО та Богдан ПАЩЕНКО в межах навчальної дисципліни «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції» провели виїзне практичне заняття для здобувачів групи ХЕ-4-12 освітнього ступеня «Бакалавр» освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», в умовах підприємства ТОВ «Соснівський Продукт».

Практичне заняття дало змогу здобувачам закріпити отримані теоретичні знання про технологію виготовлення м’ясо-ковбасних виробів, ознайомитися з сучасним обладнанням та організацією виробничого процесу, яке використовується на ТОВ «Соснівський Продукт» та наочно дослідити виконання належних практик виробництва та реалізації системи НАССР.

Під час дегустації готових виробів здобувачі мали змогу оцінити м’ясо-ковбасні вироби за органолептичними показниками та обговорити шляхи впровадження, забезпечення, моніторингу та перевірки системи управління безпечністю харчової продукції для м’ясних виробів.

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює подяку керівництву ТОВ «Соснівський Продукт» за можливість проведення виїзного практичного заняття в умовах підприємства з виробництва м’ясо-ковбасних виробів та отримання унікальної нагоди дізнатися про останні тенденції розвитку даної сфери харчової галузі. Дякуємо ЗСУ за можливість долучитись! Слава Україні!


Опублікований: 07-12-2023

Викладачі кафедри експертизи харчових продуктів прийняли участь у LEAN Global Connection 2023!

Вчимося долати сьогоднішні виклики заради кращого майбутнього!

Доценти кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ Оксана Петруша, Оксана Вашека та Пащенко Богдан прийняли активну участь у LEAN Global Connection 2023 – найбільшому у світі онлайн-заході з ощадливого виробництва та LEAN мислення, що проходив онлайн 30.11-01.12.2023р.  

Протягом останнього десятиліття людство стикається із все більш серйознішими загрозами – пандемія ковіду, найвища за останні десятиліття інфляція, постійні перебої в ланцюгах поставок, зростаючі зміни клімату, непередбачувані наслідки впровадження штучного інтелекту та масштабні війни, які розпочали росія та терористи хамас в Україні та Ізраїлі. Ці нові глобальні загрози та виклики створюють ситуацію, у якій світові економіки намагаються вистояти, компанії знайти й утримати талановитий персонал, розробити правильні продукти та послуги, а також узгодити свою стратегію з сучасною передовою діяльністю. Ощадливе виробництво може стати одним із дієвих інструментів у подоланні зазначених загроз, адже LEAN мислення це донесення максимальної цінності до споживача через мінімізацію втрат і безперервне покращення.

Цього року на Lean Global Connection були представлені організації з усього світу: IKEA, Mercedes-Benz, Crocs, Avianca, Х'юстонський продовольчий банк, Medair, Coloplast, Proditec, TechnipFMC, Lean Global Network, Lean Enterprise Academy, Lean Institute Ukraine та багато інших. Вони використовують практики LEAN мислення для ефективного вирішення ключових викликів, таких як:

Подолання наслідків бойових дій для економіки та суспільства

Навігація цифровим ландшафтом в епоху штучного інтелекту

Подолання збоїв у ланцюгах поставок

Зелена революція: боротьба зі зміною клімату

Підвищення продуктивності

Боротьба з інфляцією та кризою вартості життя

Залучення, утримання та розвиток талантів

Узгодження стратегії з діяльністю

Охорона здоров'я, продовольча безпека, прагнення до сталого розвитку

Розробка нових продуктів та послуг для клієнтів

Викладачі кафедри збагатилися новим цінним досвідом, мали можливість прийняти участь у обговоренні нагальних світових проблем та отримали знання та навички потрібні для їх вирішення та подолання. Дякуємо організаторам за підтримку України та проведення таких потрібних та крутих заходів! Дякуємо ЗСУ за можливість долучитись! Слава Україні!


Опублікований: 01-12-2023

Бакалаври знайомляться із виробництвом м’ясо-ковбасних виробів

Асистенти кафедри експертизи харчових продуктів Катерина ЗОЛОТОВЕРХ та Анастасія БОЖКО в межах навчальної дисципліни «Ідентифікація і методи виявлення фальсифікації харчової продукції» провели виїзне лабораторне заняття для здобувачів 4 курсу освітнього ступеня «Бакалавр» спеціальності 181 «Харчові технології» освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», в умовах підприємства ТОВ «Соснівський Продукт».

Лабораторне заняття за темою «Вивчення видів фальсифікації м’ясних напівфабрикатів і методів її виявлення» дало змогу здобувачам закріпити отримані теоретичні знання про технологію виробництва м’ясо-ковбасних виробів, ознайомитися з сучасним обладнанням, яке використовується на потужності ТОВ «Соснівський Продукт» та наочно побачити виконання належних практик виробництва.

Під час дегустації готових виробів здобувачі мали змогу оцінити критерії ідентифікації м’ясо-ковбасних виробів за органолептичними показниками та обговорити методи виявлення фальсифікації м’ясної продукції.

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює подяку керівництву ТОВ «Соснівський Продукт» за можливість проведення виїзного лабораторного заняття в умовах підприємства з виробництва м’ясо-ковбасних виробів та отримання унікальної можливості познайомитися з останніми тенденціями розвитку харчової галузі.


Опублікований: 27-11-2023

Знайомство майбутніх експертів з ТМ «АМА»

Здобувачі групи ХЕ-3-12 разом з наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою відвідали провідного виробника молочної продукції, в тому числі для дитячого та дієтичного харчування ТОВ "Фірма "Фавор" (ТМ «АМА»). Підприємство було організовано у 1993 році і в цьому році відсвяткувало своє 30-річчя. Нині підприємство оснащено сучасним обладнанням, дуже грамотно організовано технологічних процес, дотримано всі вимоги щодо забезпечення безпечності кінцевої продукції, використовує високоякісну сировину від перевірених господарств, що підтверджено сертифікацією підприємства за ISO 9001, ISO 22000, ISO 14000, ISO 45000. Майбутні експерти на власні очі побачили як правильно організувати технологічний процес з виробництва якісних та безпечних молочних продуктів в умовах обмежених площ. 

Здобувачі також відвідали виробничу акредитовану лабораторію та побачили, яким чином здійснюється мікробіологічний контроль, вхідний контроль сировини та контроль якості кінцевої продукції. В лабораторії ТОВ "Фірма "Фавор" використовують сучасні методи та обладнання, а також експрес системи для оперативного контролю.

Дружній, кваліфікований колектив це запорука успіху будь-кого підприємства. Проте абсолютно все залежить від керівництва. ТОВ "Фірма "Фавор" очолює професійний генеральний директор – Раїса Василівна Михайлова. Вболівання за справу відчувається під час спілкування з Раїсою Василівною, що реалізовано в організації виробництва та постійному оновленні асортименту продукції. Здобувачі ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» від майбутнього можливого роботодавця почули важливість ретельного опанування спеціальності, а також знаходження професії «по душі». 

Гостинність ТМ «АМА» підтвердила проведеною дегустацією крем десерту з ванільним смаком, «Наріне» та йогуртом з наповнювачем «Злаки». Майбутні експерти засвідчили високу якість продукції. Кафедра експертизи харчових продуктів вельми вдячна Раїсі Василівні Михайловій за можливість ознайомлення наших здобувачів з виробництвом молочних продуктів та реалізацією системою якості та безпечності на практиці. 

Відвідане підприємство вселяє надію, що європейські принципи організації бізнесу вже є в Україні, тому бажаємо ТОВ "Фірма "Фавор" (ТМ «АМА») і надалі розвиватися та завоювати більші ринки та споживачів як в Україні, так і за її межами.


Опублікований: 24-11-2023

Твоя кров допоможе врятувати життя!

За ініціативи Профкому співробітників НУХТ спільно з Головним військовим госпіталем в університеті був організований День донора

До донації крові долучилися 75 співробітників і здобувачів освіти університету. Щиро дякуємо кожному за небайдужість і бажаємо якнайшвидшого одужання та відновлення захисникам і захисницям України.

Адміністрація університету висловлює подяку працівникам Центру крові Головного військового клінічного госпіталю за професійне виконання своїх обов’язків та чуйне ставлення до кожного донора НУХТ.

Слава Україні! Героям слава! Дякуємо ЗСУ!


Опублікований: 23-11-2023

Про цікаві аспекти гігієнічного проектування харчового обладнання конвеєрного типу прослухали бакалаври-експерти👍

20.11.2023р. відбулася гостьова лекція із дисципліни "Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Гігієнічний інжиніринг". Тема лекції: "Аспекти гігієнічного проектування харчового обладнання конвеєрного типу", лектор – Олександр Горчаков, менеджер відділу збуту ТОВ "БЕЛТІМПОРТ", компанії яка є дистриб'ютором приводних систем і надає комплексні рішення щодо прогнозування можливих проблем на діючому обладнанні, розробляє відповідні рекомендації та обладнання з розрахунком оптимальної комплектації.

Зустріч відбувалася в режимі онлайн-конференції. 

Лекція була організована для здобувачів груп ХЕ-4-11, ХЕ-4-11ск та ХЕ-4-12 освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» лектором дисципліни – Пащенком Богданом.

Олександр Горчаков є випускником НУХТ та яскравим прикладом реалізації отриманих знань у професійній діяльності. Він надав здобувачам технологам харчової експертизи вичерпну інформацію щодо сучасних конструктивних рішень для конвеєрного обладнання згідно міжнародних вимог гігієнічного інжинірингу. У доповіді значну увагу було приділено проектуванню конвеєрів, що використовуються при виробництві молочних продуктів, хлібних злаків, овочів, фруктів, кондитерських виробів, м'яса та риби.

Лектор також наголосив, що потрібно враховувати умови навколишнього середовища, а також стадії виробничого процесу. Спроектоване обладнання та навколишнє середовище не повинні дозволяти мікроорганізмам-продуцентам розмножуватися у виробничих умовах і перевищувати гранично допустимі норми. Здобувачі дізналися, що в зонах контакту із харчових продуктом слід уникати накопичення пилу, мікроорганізмів і комах, особливо у важкодоступних для очищення місцях, а також надзвичайно важливо забезпечити, щоб матеріали обладнання не вбирали вологу, оскільки це призведе до зростання мікроорганізмів і забруднень. 

Здобувачі та викладачі кафедри щиро вдячні лектору за те, що він знайшов час і поділився знаннями та досвідом. Присутні на лекції висловили сподівання і надалі проводити такі цікаві та змістовні зустрічі.

 


Опублікований: 20-11-2023

Зустріч з представниками гуманітарної організації World Food Programm

«World Food Programme» United Nations Organization займається питаннями підтримки населення України, яке перебуває у складних життєвих ситуаціях.

14 листопада 2023 року відбулася зустріч викладачів кафедри  експертизи харчових продуктів Оксани Вашеки та Світлани Усатюк з представниками «World Food Programme» United Nations Organization Stefano PeveriHead of Supply Chain, Ukraine of Country Office Wordl Food Programme та Anatoliy ZvonFood Safety and Quality Officer.  

Під час зустрічі Аnatoliy Zvon ознайомив представників кафедри з діяльністю гуманітарної організації «World Food Programm». Нині одним із пріоритетних напрямів WFP UNO в Україні є допомога постраждалим від збройної агресії. У своїй діяльності WFP UNO забезпечує продовольчою та грошовою підтримкою населення на всіх територіях, які контролюються Урядом України у вигляді продовольчих пайків або коштів чи ваучерів, в залежності від місця проживання отримувачів. 

Ключову тематику зустрічі було зосереджено на питаннях забезпечення населення прифронтових районів безпечними харчовими продуктами. Stefano Peveri запропонував науковцям кафедри експертизи харчових продуктів Навчально-наукового інституту харчових технологій наукове і творче співробітництво за окресленими тематиками. Сподіваємося на важливу та результативну співпрацю! 


Опублікований: 15-11-2023

🔥VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів»🔥

9-10 листопада 2023 року в Національному університеті харчових технологій відбулася VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів».

Співорганізаторами цьогорічної конференції виступали Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Національний орган стандартизації ДП «Український науково-дослідний і навчальний центр проблем стандартизації, сертифікації та якості», Український державний науково-дослідний інститут «РЕСУРС», Словацький університет сільського господарства в м. Нітра, Інститут харчових технологій та харчування Університету Жешува (Польща), ТОВ «ІСО БІЗНЕС-СТУДІЯ», журнал «Управління якістю» видавництва «ТехМедіаГруп» та Асоціації з інтеграції НАССР. 

Конференцію було проведено у змішаному режимі, безпосередньо в університеті та в он-лайн форматі. І попри складні умови, воєнний стан та тривалі повітряні тривоги нам вдалося зібрати велику кількість учасників, зацікавлених в обговоренні тематичних питань, передбачених програмою конференції.

Серед запрошених гостей були науковці, представники виробництв харчових підприємств, державних органів влади та іноземні гості з провідних європейських країн. Географія учасників охопила усі регіони України, а також такі країни, як Польща, Литва, Словенія, Словаччина, Португалія, Бразилія та Китай. 

Відкриття конференції розпочалося із привітального слова проректора з наукової роботи НУХТ Сергія Токарчука, який акцентував увагу на важливості якісного та безпечного харчування та відмітив важливість даного заходу. Також з привітальним словом до учасників конференції звернулася виконувачка обов’язків завідувача кафедри експертизи харчових продуктів ННІХТ НУХТ Оксана Вашека та керівник напрямку операційного вдосконалення агропромхолдингу АСТАРТА, член Американської асоціації якості Агропромхолдинг АСТАРТА Євген Ковнір.

Відповідно до програми конференції були висвітлені актуальні теми доповідей, які стосувалися особливостей здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням харчового законодавства про харчові продукти операторами ринку у період воєнного стану, огляду новин технічного регулювання в Україні, трансформації завдань держрезерву України для забезпечення швидкого реагування у кризових ситуаціях, дотримання вимог законодавства України стосовно інформування споживачів про алергени в харчових продуктах, вирішення проблем з питною водою у надзвичайних ситуаціях, законодавчого регулювання виробництва якісного та безпечного меду.  

Представниками наукової спільноти охоплено теми щодо сучасних методів виявлення фальсифікації олій та жирів, безпеки безалкогольних енергетичних напоїв, ролі молочнокислих бактерій у підвищенні безпеки харчових продуктів, безпеки використання постбіотиків у функціональному харчуванні. 

Учасники конференції також доповідали про застосування інструментів ощадливого виробництва для підвищення ефективності вітчизняними виробниками безпечної та якісної харчової продукції, зокрема було висвітлено ключові моменти сталої LEAN трансформації, операційну ефективність у виробництві харчових напівфабрикатів, основні інструменти LEAN для системи менеджменту якості ISO 9001 для підтримання принципів ощадливого виробництва.

Практичні спекти впровадження та вдосконалення систем управління якістю та безпечністю харчових продуктів були представлені в доповідях, що висвітлювали дайджест виробничих запитань харчовиків-2023: інформаційні тренди вітчизняної харчової галузі, огляд ключових змін схеми сертифікації FSSC 22000 (версія 6), біотероризм та фальсифікація на підприємствах харчової промисловості, порівняльний аналіз методологій ТАССР ЗА РAS 96:2017 та CARVER+SHOCK, можливості встановлення критерію безпечності для RTE харчових продуктів, здатних підтримувати ріст Listeria monocytogenes, крім тих, що призначені для немовлят і для спеціальних медичних цілей, здійснення моніторингів за діяльністю акредитованих органів системи менеджменту, що сертифікують системи управління безпечністю харчової продукції.

За напрямом «формування та контроль якості і безпечності інноваційних харчових продуктів» доповідачами були представлені цікаві та актуальні дослідження, присвячені впливу спельтового борошна та цукрозамінників на технологічний процес та якість хлібобулочних виробів, виробництво пробіотичного молока з підвищеним вмістом білка, сквашеного Lacticaseibacillus rhamnosus, виготовлення пастили з сировини, яка вирощена в пермакультурному лісосаду.

Усі доповіді викликали інтерес та жваве обговорення серед присутніх в аудиторії та на он-лайн платформі, що безумовно свідчить про актуальність розглянутих питань та важливість проведення подібних заходів.

Маємо надію, що обговорені питання дозволили всебічно висвітлити сучасні підходи у формуванні якості та безпечності харчових продуктів та надихнули зацікавлену аудиторію до пошуку інноваційних шляхів підвищення ефективності виробництва конкурентоспроможної продукції вітчизняного виробництва. 

За результатами конференції готується збірник матеріалів тез доповідей, який незабаром буде розміщено на офіційних сайтах НУХТ.

У підсумку хочеться відмітити, що VІ Міжнародна науково-практична конференція «Якість і безпека харчових продуктів» пройшла на високому науково-практичному, змістовному і організаційному рівні, за що учасники подякували організаторам конференції.

Керівництво університету та колектив кафедри експертизи харчових продуктів виражають глибоку подяку співорганізаторам та учасникам конференції та мають надію на подальшу плідну співпрацю у підготовці висококваліфікованих фахівців харчової галузі відповідно до сучасних вимог ринку праці.  


Опублікований: 13-11-2023

Знайомство з ощадливим виробництвом - приклади впроваджень

Нещодавно для здобувачів освіти міждисциплінарної освітньої програми «Lean-виробництво харчової продукції» у межах нормативної дисципліни «Lean-виробництво харчової продукції» відбулась зустріч із Ph.D з економіки Університету Сандерленд (Великобританія), сертифікованим тренером Shingo Institute (США), експертом з ощадливого виробництва та Six Sigma, директором і партнером BPI Group Сергєєвим Андрієм. До зустрічі доєднались викладачі кафедри автоматизації та комп‘ютерних технологій систем управління та машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв. 

Зустріч була орієнтована на опанування особливостей різних систем операційного вдосконалення впроваджених у міжнародних компаніях. Пан Андрій Сергєєв поділився зі здобувачам власним практичним досвідом побудови ефективної виробничої системи та вирішення проблем операційного менеджменту, оптимального використання виробничих ресурсів, формування ефективної команди та виховання Lean лідерів, організації взаємодії на виробничому майданчику. Окреслив ключові проблеми з якими найчастіше зустрічаються оператори ринку на початковому етапі вдосконалення виробничої системи. 

Колектив кафедри щиро дякує Андрію Сергєєву за поглиблення навичок здобувачів освіти у опануванні особливостей системи операційного вдосконалення, вивченні різних підходів до створення гнучкої та ефективної виробничої системи.

 


Опублікований: 08-11-2023

Цікаво, навчально, продуктивно😎

3 листопада на лабораторній роботі «Контроль та використання інгредієнтів, що формують колір харчових продуктів» з дисципліни «Оцінки і управління ризиками в галузі безпеки харчових продуктів. Модуль 2. Інгредієнти і допоміжні матеріали» здобувачі групи ХЕ-3-12 під керівництвом доцентки Оксани Мельник та асистентки Анни Логінової одержували природні барвники з рослинної сировини: буряків, моркви, червоноголової капусти та зелені петрушки й кропу. 

Здобувачі досліджували зміну забарвлення одержаних барвників в результаті зміни рН середовища та зміни температури, вносили барвники до кисломолочних продуктів для надання їм привабливого кольору. Також проводили визначення природи барвників у кондитерських виробах експрес-методами.

За результатами проведеного лабораторного заняття здобувачі ознайомилися з властивостями харчових барвників та методами їх якісного визначення у харчових продуктах. 


Опублікований: 06-11-2023

Подорож у світ виробництва харчових продуктів

3 листопада доцентки кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Мельник, Вікторія Кійко, Наталія Попова та доцент кафедри процесів і апаратів харчових виробництв Тарас Мисюра разом зі здобувачами 3 курсу 13-ої групи ХЕ відвідали 26-ту Міжнародну виставку харчових продуктів і напоїв «WorldFood Ukraine».  

У такі непрості часи відвідування подібних заходів дозволяє розширювати світогляд здобувачів і викладачів, знайомитися з новинками, які виходять на споживчий ринок, налагоджувати ділові контакти, а також популяризувати спеціальності, за якими відбувається підготовка здобувачів у НУХТ й, в цілому, діяльність нашого університету. 

На виставці були представлені вітчизняні виробники харчової продукції, зокрема заморожених продуктів, морозива, кондитерських виробів, консервованих продуктів, круп, борошна, макаронних виробів, м'яса, ковбасних виробів, олії, соусів, майонезів, органічних харчових продуктів, продуктів із особливими характеристиками (кошеру, вегана, дитячого харчування), риби та морепродуктів, снеків, сухофруктів, горіхів і меду, спецій, хлібобулочних виробів, алкогольних і безалкогольних напоїв, води, кави, какао, інгредієнтів тощо. Продукцію, представлену на стендах, можна було продегустувати, отримати інформацію щодо особливостей її виробництва та самого виробника.

Також були представлені стенди різних імпортерів, виробників обладнання та пакування для харчової промисловості, обладнання для власного виробництва в ритейлі, торговельного обладнання для продуктового ритейлу, послуги. 

Для викладачок кафедри експертизи харчових продуктів приємною несподіванкою стала зустріч із випускницями кафедри, які успішно реалізовують себе за фахом.

Ділова та, водночас, дружня атмосфера виставки сприяли обміну контактами, обговоренню шляхів співробітництва в рамках симбіозу науки і практики. Від неї в усіх залишилися тільки приємні враження. 


Опублікований: 06-11-2023

Цікава Україна для здобувачів ОП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції»

В НУХТі навчаються здобувачі з усіх куточків України. А чи кожний знаю все про свою область? А про сусідню? Заповнити пробіли в цьому питанні нині дозволять он-лайн ресурси. Адже он-лайн екскурсії мають ряд переваг, оскільки за 20 хв побувати в усіх куточках нашої країни неможливо. Україна має унікальне і цікаве географічне розташування, населення, історію, побут, культуру, науку. Здобувачі групи ХЕ-3-12 разом з своєю наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою побували в кожній області України он-лайн і дізналися про три найбільш цікаві факти кожної області України. 

Екскурсія почалася з відвідування Автономної Республіки Крим, адже області розташовані в алфавітному порядку. Студенти вкотре переконалися в унікальності клімату Криму та згадали або дізнались, що саме там розташований найдовший тролейбусний маршрут у світі (86 км), який з’єднує Сімферополь з Ялтою. 

Вінницька область має унікальний плавучий фонтан, а Вінницька телевежа висотою 254 м є найвищою спорудою у світі з трубчатої сталі. Вінницька область межує з найбільшою кількістю інших областей, аж сім та ще і з Молдовою.

У Волинській області розташований замок Любарта, який зображений на 200 гривневій купюрі та найбільший житловий будинок теж розташований в цій області (2775 м, 120 під’їздів) і озеро Світязь, яке є найглибшим в Україні теж розташоване в цій області. 

Найбільш урбанізованою є Дніпропетровська область. В місті Дніпро розташована найдовша набережна в Європі (23 км), а її краєвиди просто зачаровують. Кривий Ріг – найдовше місто Європи (120 км) і найбільше місто України, що не є обласним центром. 

Донецька область славиться своїм курортним містом Святогірськ в якому розташований печерний монастир в білосніжній крейдяній скелі. Донецька область має свою Ялту, Гурзуф та інші Кримські назви, адже у 18 ст. кримських греків було переселено з Криму. Автор пісні «Дивлюсь я на небо» народився у Донецькій області.

Житомирська область славиться виробництвом меду та морозива, адже кожна четверта пачка морозива вироблена саме тут. Кам’яне село, завод з виготовлення української валюти також розташований в Житомирській області. 

І такі цікаві факти має кожна наша область, що в чергове підкреслює: Ми – самобутня держава, яка після перемоги займе гідне геополітичне положення в світі. Cлава Україні! Героям Слава! 


Опублікований: 30-10-2023

Лабораторні заняття третьокурсників-експертів в Інституті продовольчих ресурсів НААН України

24 та 25 жовтня 2023 року для здобувачів 3 курсу, що навчаються за ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» було проведено виїзні лабораторні заняття з дисципліни «Основи товарознавства харчової продукції» (лектор дисципліни доцент Кійко Вікторія). Заняття проводилися в Інституті продовольчих ресурсів НАН України у відділі аналітичних досліджень та якості харчової продукції

Лабораторні роботи розпочалися з ознайомлення студентів з технікою безпеки роботи в інституті та його структурних підрозділах. 

З роботою відділу студентів ознайомила Бахлукова Ксенія, завідувачка відділу, кандидат технічних наук. Тематику лабораторної роботи було присвячено товарознавчій оцінки молочних продуктів. В рамках даної теми студенти ознайомилися з методами хроматографічного аналізу та, під керівництвом завідувачки і співробітників лабораторії, підготували зразки вершкового масла й провели дослідження жирнокислотного складу на газовому хроматографі. 

За результатами проведених занять студенти опанували метод хроматографічного аналізу, навчилися обробляти хроматограми та робити висновки щодо жирнокислотного складу продукту. 

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів виражає щиру вдячність колегам Інституті продовольчих ресурсів НАН України за співпрацю в процесі підготовки майбутніх висококваліфікованих фахівців харчової сфери


Опублікований: 30-10-2023

Виїзне лабораторне заняття експертів-магістрів

Здобувачі групи ХЕ-1-12М освітнього ступеня «Магістр» освітньої програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» в межах вивчення навчальної дисципліни «Експертиза та експрес-ідентифікація харчових продуктів» разом із викладачем асистентом кафедри експертизи харчових продуктів Логіновою Анною Олегівною відвідали виїзне лабораторне заняття в умовах акредитованої лабораторії дослідження хіміко-біологічних чинників Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс».

Проведене лабораторне заняття за темою «Визначення вмісту важких металів у харчових продуктах» дало змогу здобувачам закріпити отримані теоретичні знання, ознайомитися з сучасним обладнанням, яке використовується в акредитованих випробувальних лабораторіях та обговорити інновації у впровадженні систем якості та безпечності на підприємствах харчової галузі.

Колектив кафедри експертизи харчових продуктів висловлює подяку керівництву Українського державного науково-дослідного інституту «Ресурс» за можливість проведення виїзного лабораторного заняття в акредитованій випробувальній лабораторії та отримання унікальної можливості познайомитися з останніми тенденціями розвитку харчової галузі


Опублікований: 25-10-2023

Доцентка кафедри експертизи харчових продуктів  навчає керівний склад компанії "Арго регіон"

На початку жовтня Інститутом підготовки фахівців Національного органу стандартизації було організовано навчання для керівного складу працівників компанії Арго регіон. 

Навчання проведено в рамках теми "Практичні аспекти розробки та впровадження процедур, заснованих на принципах НАССР". До програми навчання було залучено доцента кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ Вікторію Кійко, яка поділилися із слухачами практичним досвідом розроблення та впровадження НАССР на підприємствах харчової промисловості, а також розглянула особливості впровадження цієї системи на елеваторах. 


Опублікований: 25-10-2023

Магістри-експерти заочної форми навчання занурюються у світ студентства

20.10.2023 року здобувачам освіти освітнього ступеня "Магістр" освітньої програми "Технологічна експертиза та безпека харчової продукції" заочної форми навчання за сприяння викладача кафедри експертизи харчових продуктів Логінової Анни організовано екскурсію до  музею Національного університету харчових технологій.

Завідувач музею Людмила Петрівна цікаво та захоплююче розповіла здобувачам про історію нашого університету, наші здобутки та перспективи.

Здобувачі дізнались, що історія Національного університету харчових технологій, витоки якої сягають другої половини XIX століття, тісно пов'язана з історією розвитку цукрової промисловості. 

Сьогодні Національний університет харчових технологій – провідний вищий навчальний заклад, у якому здійснюється підготовка висококваліфікованих фахівців для всіх галузей господарства.

Зараз у складі університету – 3 Навчально-наукових інститути, 3 факультети, 40 кафедр, 27 із яких – випускові; 2 інститути післядипломної освіти, 11 коледжів, 3 філії, розташованих у різних регіонах України; розвинена науково-дослідна частина, осередком якої є Проблемна науково-дослідна лабораторія.


Опублікований: 23-10-2023

Відзнака заслуг викладачів кафедри

12 жовтня в університеті відбулися урочисті загальні збори з нагоди Дня працівників харчової промисловості, який українці традиційно відзначають у третю неділю жовтня. З огляду на воєнний стан, цьогоріч святкували вузьким родинним колом НУХТівської спільноти.

Присутніх у актовій залі університету тепло привітав ректор, професор Олександр Шевченко, який, зокрема зазначив, що другий рік поспіль ми відзначаємо День працівників харчової промисловості у складний період повномасштабної воєнної агресії росії проти України. Очільник університету висловив подяку всім НУХТівцям та побажав усім успіхів, плідної праці, творчих злетів і щоб кожний наступний рік ставав роком розвитку та самовдосконалення. Далі перейшли до церемонії нагородження викладачів, співробітників і здобувачів освіти. Отримувати відзнаки завжди приємно, й іще приємніше, коли вручаються вони з нагоди свята.

Відзнаки університету були вручені викладачам нашої кафедри, а саме: нагороджені почесними грамотами університету доценти Оксана Мельник, Василь Сидор та Пащенко Богдан.

Вітаємо працівників харчової промисловості – наших випускників і колективи їх підприємств, наших партнерів-стейкхолдерів й усіх, хто навчає цим важливим технологіям, і хто навчається, щоб стати харчовиками з професійним святом! Разом працюємо для Перемоги!


Опублікований: 13-10-2023

Першокурсники-експерти досліджують історію нашого народу

Здобувачі вищої освіти групи ХЕ-1-7 разом зі своїм куратором, асистентом кафедри експертизи харчових продуктів Анною Логіновою відвідали історичний проєкт «[Не]знищен[н]і».

Мультимедійний історичний проєкт «[Не]знищен[н]і» розповідає нашу історію від початку репресивних переслідувань, ілюструючи її особистими життєвими сценаріями культурних та громадських діячів. Історія, яка спершу довгий час замовчувалася, а згодом не мала достатнього висвітлення у публічному просторі, втілиться в двох виставкових залах меморіального будинку родини Косачів.

Арешти людей із найближчого оточення родин Старицьких і Косачів, звинувачення чоловіка Лесі Українки, ув’язнення онуки Михайла Старицького, переслідування родини Івана Франка та показові суди над представниками української інтелігенції – ми розкажемо про тих, хто особисто відчув на собі каток тоталітарної машини.

Цікавим є й те, що для створення виставки були використані матеріали з Центрального державного архіву громадських об’єднань та україніки, Галузевого державного архіву СБУ, Центрального державного архіву вищих органів влади та управління України, Центрального державного аудіовізуального та електронного архіву, меморії з Фонду Івана Франка, а також експонати Національного історико-меморіального заповідника «Биківнянські могили» та з колекції Музею видатних діячів української культури. Також у виставкових залах можна побачити копії особових справ з архівів, матеріали періодичної преси, відеохроніки, світлини, листування видатних діячів та їхніх родичів із в’язниці і навіть деякі особисті речі.

Заглибитись у виставку і відчути атмосферу «незнищенних» допомогли інсталяції – імітація тюремної камери, схожої на ту, яку замальовувала у своєму записнику Людмила Старицька-Черняхівська, метафора вагону поїзда, якими засуджених везли на заслання та інсталяція-метафора Биківнянського лісу, який був не просто місцем злочину, а й символом знищенності українців.

Важливими акцентами експозиції є справа «Козача Рада Правобережної України», процес Спілки визволення України, який називають найбільшою PR-кампанією совєтської влади, Биківнянська трагедія, хвиля репресій інтелігенції на початку війни Німеччини з СССР, а також сучасний період – ті реалії, у яких ми живемо зараз і в яких знову є фізичне знищення окупантами українців, у т. й митців.

Здобувачі групи ХЕ-1-7 занурились у минуле нашого народу та дізнались багато нової інформації про репресії української інтелігенції ХХ століття. У подальшому першокурсники-експерти будуть і далі досліджувати історію нашого народу, відвідуючи музеї, виставки та тематичні екскурсії.


Опублікований: 05-10-2023

Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі – викладачі НУХТ у пошуку рішень!

28 вересня 2023 року в Одеському національному технологічному університеті в рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Технології харчових продуктів і комбікормів 2023» відбувся важливий захід для наукової спільноти та фахівців харчової промисловості круглий стіл «Актуальні проблеми управління небезпеками в харчовій галузі».

Під час роботи круглого столу було обговорено актуальні питання, присвячені змінам роботи підприємств в умовах війни і як ці зміни необхідно враховувати у функціонуванні СУБХП. Провідний тренер та практикуючий консультант ТОВ «ІСО БІЗНЕС СТУДІЯ», головний аудитор СМЯБХП міжнародного органу сертифікації DQS GmbH Світлана Березова ґрунтовно розглянула зміни, які необхідно враховувати в контексті підприємств харчової промисловості та ризики сьогодення. 

Про організацію керування процесами закупівлі в межах систем менеджменту якості та безпечності (ISO 22000, НАССР, ISO 9001) в умовах воєнного стану розповіла керівник структурного підрозділу із стандартизації, сертифікації та якості органу з сертифікації ТОВ «Котекна Україна Лімітед», (м. Одеса) Тетяна Литвиненко.

Доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Національного Університету харчових технологій, (м. Київ) Вікторією Кійко було висвітлено особливості сертифікації Rainforest Alliance та Fair Trade

Про термопластичну полімерну упаковку як джерело забруднення харчових продуктів мікро- та нанопластиком розповіла доцентка кафедри харчової хімії та експертизи Одеського національного технологічного університету Олена Малинка

Актуальні зміни харчового законодавства було висвітлено в доповіді Антоніни Капустян, професорки, завідувачки кафедрою харчової хімії та експертизи Одеського національного технологічного університету

Усі доповіді викликали інтерес слухачів та були активно обговорені під час їх висвітлення. Організація такого заходу у змішаному форматі дозволила долучити велику кількість учасників з усієї України, що безумовно має велике значення, особливо з складних умовах війни. Зокрема у роботі круглого столу прийняли участь більше 10 ЗВО, десятки операторів ринку, державні контролюючі компетентні органи, центри сертифікації та стандартизації, центри експертизи харчової продукції, здобувачі вищої освіти. 

Хочеться відмітити високий рівень організації та приділеної уваги запрошеним гостям. Такі заходи надихають на подальші дослідження, які будуть важливими для роботи харчової галузі після перемоги України над агресором. 

Дякує нашим непереможним ЗСУ, віримо в перемогу і наближаємо її!


Опублікований: 02-10-2023

Майбутні експерти на онлайн екскурсії з виробництва ковбас

Здобувачі вищої освіти групи ХЕ-3-12 разом з наставницею, професоркою кафедри експертизи харчових продуктів, академіком УАН Оксаною Шульгою ознайомилися з виробництвом ковбасних виробів ТМ «Алан». На жаль, воєнний стан в країні змушує підприємства суттєво посилювати безпекові заходи, що обмежує доступ сторонніх осіб, тому формат онлайн екскурсій залишається найбільш придатний. Ковбасні вироби традиційно користуються попитом серед українців. В попередньому семестрі здобувачі вивчили навчальну дисципліну «Харчові технології», тому нині необхідним є закріплення теоретичного матеріалу на практичних прикладах. ТМ «Алан» є однією з провідних м’ясних фабрик України. Здобувачі побачили як відбувається дезінфекція автотранспорту на підприємстві та вхідний контроль сировини і матеріалів, ознайомились з основним обладнанням для виробництва ковбасних виробів та по мірі ознайомлення з процесом виробництва згадали набуті знання на дисциплінах «Харчові технології» та «Харчова хімія».


Опублікований: 02-10-2023

Навчальний посібник «Системи управління якістю на підприємствах харчової промисловості» від наших викладачів

Представляємо вашій увазі навчальний посібник «Системи управління якістю на підприємствах харчової промисловості», авторами якого є викладачі Національного університету харчових технологій В.В. Кійко, О.П. Мельник, О.В. Кузьмін, Н.В. Попова. Посібник було видано у 2023 році за підтримки видавництва ОЛДІ-ПЛЮС (Херсон-Одеса).

У навчальному посібнику відображено багаторічний міжнародний та вітчизняний досвід, накопичений у сфері управління якістю. Розглянуто сучасні підходи до розроблення та впровадження СУЯ на підприємствах харчової промисловості відповідно до вимог міжнародних стандартів. Окрему увагу приділено інструментам управління якістю, особливостям проведення аудиту СУЯ та її сертифікації. Враховуючи швидкоплинні зміни середовища, в якому функціонують вітчизняні підприємства, важливе значення має удосконалення СУЯ, тому даний посібник містить окремий розділ, який допоможе читачам більш детально опанувати це питання. 

Матеріал, викладений у навчальному посібнику, відповідає програмі дисципліни «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 3. Системи менеджменту якості харчової продукції», а також може бути використаним при вивченні інших дисциплін, зокрема «Основи управління якістю та безпечністю харчових продуктів. Модуль 2. НАССР і системи управління безпечністю харчової продукції», при проходженні переддипломної практики та написанні кваліфікаційної роботи освітнього ступеня бакалавр та магістр. 

Матеріал, що викладений в посібнику, може бути корисним для викладачів, фахівців, інженерно-технічних фахівців підприємств, що зайняті у сфері систем управління якістю продукції. Посібник рекомендований здобувачам ЗВО, котрі навчаються за спеціальностями 181 «Харчові технології» та 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» за ОПП «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність»


Опублікований: 02-10-2023

НУХТівці – серед експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти

26 вересня 2023 року на засіданні Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти було затверджено рішення щодо включення до реєстру експертів із акредитації освітніх програм викладачів та здобувачку освіти нашого університету.

Так, у числі експертів – Олена Бориченко (спеціальність 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка»), Володимир Бойко, Володимир Бондар (обоє – спеціальність 144 «Теплоенергетика»), Олексій Пилипенко (спеціальність 142 «Енергетичне машинобудування»), Олег Кузьмін (спеціальності 181 «Харчові технології», 241 «Готельно-ресторанна справа»), Вікторія Кійко (спеціальність 181 «Харчові технології»), а також здобувачка освіти Навчально-наукового інженерно-технічного інституту ім. акад. І.С. Гулого Софія Бойко (спеціальність 144 «Теплоенергетика»).

Вітаємо наших колег у команді експертів Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти!


Опублікований: 29-09-2023

Першокурсники-експерти вриваються в харчову галузь😀

21 вересня 2023 року в рамках Всеукраїнського тижня харчових технологій першокурсники групи ХЕ-1-7 спільно з куратором групи, асистентом кафедри експертизи харчових продуктів Анною Логіновою відвідали свою першу виставку в галузі харчових технологій – "Inprodmash & Upakovka 2023 Trade Fair". 

"Inprodmash & Upakovka 2023 Trade Fair" – провідна міжнародна виставка харчової промисловості, на якій представлені найкращі наукові досягнення світових лідерів у сфері обладнання та технологій для харчової та переробної промисловості. 

На виставці студенти мали змогу побачити обладнання, інвентар, матеріали для різних галузей харчової промисловості: м'ясної, молочної, олійно-жирової, рибної, кондитерської та хлібопекарської, бакалійної, консервної, а також для птахофабрик та тваринницьких ферм. Крім того, в експозиції присутні компанії, які постачають спеції та інші інгредієнти для виробництва різноманітних продуктів харчування. Також на виставці були представлені компанії з виробництва фасувально-пакувального обладнання та етикетування харчових продуктів, де першокурсники мали змогу побачити різні види пакування, дізнатись з чого вони зроблені та в чому їхня відмінність. 

Приємним був і той факт, що представники компаній-учасників виставки захоплено розповідали студентам про новинки в галузі харчових технологій, відповідали на всі поставлені питання та всіляко сприяли студентам в розширенні їх знань в сфері виробництва харчових продуктів.

Цікавою та пізнавальною була міні-лекція від однієї з компаній-учасниць, яка спеціалізується на виробництві технологічного та допоміжного обладнання з неіржавкої сталі для підприємств харчової промисловості. Студенти ознайомились з різним гігієнічним обладнанням: станцією гігієни, стерилізаторами, сушаркою для взуття. Це особливо корисно для майбутніх харчових експертів, оскільки в подальшому отримані теоретичні знання можна буде використати на практичних заняттях з різних дисциплін у сфері безпечності харчових продуктів.

Студенти групи ХЕ-1-7 – насичено і весело провели день і неодмінно будуть долучатись в майбутньому до виставок, ярмарок та конференцій, підвищуючи рівень своїх знань, вмінь та навичок.


Опублікований: 22-09-2023

Про тренди LEAN-виробництва та пакування харчових продуктів – наукова зустріч після вимушеної перерви

20 вересня в рамках Всеукраїнського тижня харчових технологій відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Тренди lean-виробництва та пакування харчових продуктів», яка зібрала провідних учених, фахівців-виробничників, здобувачів вищої освіти і всіх, хто цікавиться розвитком харчової науки, техніки та технології.

Незмінний модератор конференції, завідувач кафедри машин і апаратів харчових та фармацевтичних виробництв нашого університету, професор Олександр Гавва відкриваючи роботу конференції, зауважив, що як би не було нам зараз важко, наука рухається вперед і можливість зустрітися, поділитися результатами своїх досліджень, обмінятися досвідом з колегами, почути думку інших вчених – воістину безцінна.

Учасників і гостей наукового заходу також привітали проректор з наукової роботи нашого університету Сергій Токарчук і заступниця директора Інституту продовольчих ресурсів НААН України Ірина Романчук. Вони зазначили, що тематика конференції – надзвичайно актуальна, побажали науковцям плідних дискусій, а також висловили подяку Збройним Силам України й всім, хто стоїть на її захисті за можливість продовжувати працювати у газулі освіти та науки.

Конференція працювала у змішаному форматі – науковці з інших міст України й з-за кордону долучилися до її роботи онлайн. А бажаючих взяти участь було чимало – до оргкомітету надійшли понад 70 презентацій і тез доповідей. Безумовно, всі вони заслуговують на найпильнішу увагу, і можливість ознайомитися з доробком науковців буде, щойно завершиться компонування збірника матеріалів. А поки що, у рамках пленарного засідання заслухали кілька актуальних нині для світової наукової спільноти і бізнесу тем.

Зокрема, ґрунтовно висвітлив практику LEAN-виробництва на підприємствах харчової промисловості фахівець Lean-інституту України Андрій Дмитрієв.

Про інноваційні методи зберігання плодоовочевої сировини йшлося у виступі професорки Азербайджанського державного економічного університету Ельзи Омарової. Великий друг нашого університету, пані Ельза також висловила підтримку українському народові й впевненість у нашій швидкій перемозі над агресором.

Менеджер з операційної ефективності агрохолдингу «Астарта» Віталій Іванес зацікавив аудиторію питаннями покращення ефективності виробництва харчових товарів та застосування Lean Six Sigma.

З реалізацією заходів LEAN-виробництва на Київському маргариновому заводі «Олком» присутніх познайомив голова правління «Олком» Вячеслав Гончаров.

Цікавою була інформація від колеги з Технічного університету Молдови Тетяни Капканарі щодо перспектив виробництва продуктів харчування із плодів ріжкового дерева.

Підходам до lean-менеджменту на підприємствах хлібопекарської галузі був присвячений виступ фахівчині Інституту продовольчих ресурсів НААН України Олени Бокій.

Про пакування молочних продуктів йшлося у спільній доповіді українських і латвійських науковців, яку представив представник Інституту продовольчих ресурсів НААН Сергій Вербицький.

Власну розробку – енергоощадний пристрій для з’єднання пакувальних виробів термоклеєм представили науковці Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського» Юлія Герасименко і Олександр Сокольський

Не менш актуальними й цікавими були доповіді науковців нашого університету: професорка кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Шульга презентувала розробку біодеградабельного їстівного посуду; системний інжиніринг пакувальних машин-автоматів став темою виступу завідувачки кафедри мехатроніки та пакувальної техніки, професорки Людмили Кривопляс-Володіної, а аспірант Олександр Козак представив розробку апарату для вакуумного охолодження батонів в умовах потокового виробництва. 

Усі доповідачі отримали сертифікати учасника заходу. І незабаром на нашому сайті буде оприлюднений повний збірник матеріалів конференції.

Оргкомітет висловлює подяку шановним доповідачам за цікаві та насичені доповіді, а всім учасникам – за підтримку і активну дискусію.


Опублікований: 21-09-2023

Першокурсники-експерти поспілкувалися з гаранткою та членами проєктної групи освітньо-професійної програми😀

12 вересня 2023 року відбулася зустріч гарантки та членів проєктної групи освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, доценток Світлани Усатюк, Оксани Петруші та Оксани Мельник зі здобувачами першого курсу для ознайомлення їх з освітньо-професійною програмою, за якою вони будуть навчатися протягом наступних чотирьох років. 

Гарантка розповіла про обов’язкові компоненти освітньої програми та дисципліни вільного вибору. Продемонструвала, де на сайті університету можна знайти всю необхідну інформацію щодо освітньо-професійної програми, каталогу дисциплін вільного вибору.

Також Світлана Усатюк детально зупинилася на дотриманні кодексу академічної етики в освітньому процесі, обговорила нормативно-правові документи щодо академічної етики.

Викладачки вичерпно відповіли на всі питання, що виникали у здобувачів, і побажали їм цікавого й легкого навчання.


Опублікований: 13-09-2023

Посвята у студенти ННІХТ!

1 вересня у Навчально-науковому інституті харчових технологій відбулася урочиста подія, яку першокурсники та їх батьки запам’ятають назавжди – посвята у студенти🥳

Цього року дружна сім’я інституту поповнилася здобувачами освітніх ступенів «бакалавр» і «магістр». Їх щиро привітали наш директор, заступник директора та гаранти освітніх програм.

За традицією інституту, студенти інституту підготували для першачків і гостей університету атмосферний святковий концерт.

Щиро вітаємо першокурсників Навчально-наукового інституту харчових технологій із початком нової історії, яку вони напишуть разом зі своєю Альма матер!❤️💛💙


Опублікований: 01-08-2023

Наукові публікації наших викладачів на актуальні тематики

Через війну, яку розв’язала росія на території України, загроза для навколишнього середовища перейшла у гострий формат. Наші викладачі й науковці не стоять осторонь і долучаються до пошуків шляхів зменшення негативного впливу воєнних дій на здоров’я людини та навколишнє середовище. Зокрема, стаття «Токсикологічні ризики забруднення навколишнього середовища внаслідок воєнних дій» спільно підготовлена доценткою кафедри експертизи харчових продуктів Оксаною Мельник і фахівцями кафедри технології ресторанної і аюрведичної продукції, професорами Олегом Кузьміним і Олександрою Нєміріч оприлюднена у збірнику матеріалів Наукового форуму «Протидія терористичним актам у міському середовищі». Результати своїх досліджень за цією тематикою наші викладачі представили у секції «Вплив терористичних актів на навколишнє природне середовище у містах та здоров’я людини».

Науковці НУХТ наголошують, що будь-які забруднення земель, водойм і повітря будь-яким видом токсичних речовин, які утворюються внаслідок бойових дій із великою вірогідністю потраплять на стіл споживача у вигляді харчових продуктів. Крім того, ураження посівних площ і водоймищ зробить їх непридатними для вирощування сільськогосподарської продукції через велику кількість ксенобіотиків, які будуть міститися у такому продовольстві. А це у свою чергу призведе до необхідності закупівлі сировини та продукції за кордоном, тому що власного виробництва може бути замало для задоволення потреб населення України, що значно буде впливати на продовольчу безпеку країни. Також не слід забувати, що Україна є одним із дуже важливих експортерів агропромислової сировини у світі. На експорт йдуть зернові культури, соняшникова олія, кукурудза, продукція борошно-круп’яної промисловості тощо. Країни-імпортери не будуть закуповувати продукцію неналежної якості, що негативно позначиться на економіці країни.

Наші викладачі звертають увагу, що процес відновлення буде довготривалим і копітким. Доцільним буде розвиток аграрної та хімічної галузей України, які здатні розробляти або ж удосконалювати наявні технології з відновлення земель і водойм. Для цього використовують і хімічні, і біологічні, і агротехнічні методи. Перед проведенням відновлювальних робіт вкрай важливим буде провести дослідження стану середовища за допомогою вітчизняних і запрошених закордонних експертів та науковців.

Доповідь під час роботи форуму викликала зацікавленість і активні обговорення учасників зібрання. Тепер з її основними тезами може ознайомитися й широкий загал.

Участь представників НУХТ у Науковому форумі «Протидія терористичним актам у міському середовищі» засвідчена відповідними сертифікатами. Працюємо над відновленням України вже зараз!


Опублікований: 26-07-2023