Офіційний сайт ➡
Зміст для швидкого вибору новин:
Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка – Оксана Шульга завітала до середньої загальноосвітньої школи №74 м. Києва. Викладачка ознайомила 10-ти та 11-класників зі структурою НУХТ, спеціальностями, освітніми програмами, перевагами навчання в НУХТ та перспективами майбутнього працевлаштування. Приємно відзначити, що школа виховує особистості, адже під час спілкування школярі піднімали важливі морально-етичні та економічні питання щодо майбутнього нашої держави.
Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора середньої загальноосвітньої школи №74 – Юлії Смертко за організацію зустрічі з майбутніми випускниками.
Опублікований: 04-11-2025
З метою реалізації Комплексного плану заходів з організації вступної кампанії 2026 року відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН – Оксана Шульга та професор кафедри харчової хімії – Сергій Шульга відвідали Марковецький ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради, Сираївську ЗОШ І-ІІ ступенів Чернігівської області та Семиполківський ліцей Калитянської селищної ради Броварського району Київської області.
Нині організація навчального процесу в Чернігівській області це справжній виклик для педагогів, адже тривалі тривоги заважають офлайн формату проведення уроків, як і відвідуванню навчальних закладів з метою презентації переваг здобуття вищої освіти в Національному університеті харчових технологій. Декілька разів перенесена зустріч все одно не уберегла викладачів НУХТ від того, що презентувати НУХТ Оксана Шульга та Сергій Шульга змушені були в укритті Марковецької ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради. Викладачі ознайомили старшокласників з умовами навчання, спеціальностями та умовами проживання у гуртожитках НУХТ.
Тривога не була досить тривалою, тому ще в одній школі Чернігівської області – Сираївській ЗОШ І-ІІ ступенів, викладачі в кабінеті історії презентували Національний університет харчових технологій та наголосили на перевагах в працевлаштуванні випускників НУХТ.
Наприкінці 2024-2025 навчального року Оксана Шульга та Сергій Шульга вже відвідували Семиполківський ліцей, саме тому теперішнім 11-класникам викладачі презентували майстер-клас «Особливості маркування харчових продуктів», оскільки українське суспільство повинно складатися зі свідомих споживачів.
Кафедра експертизи харчових продуктів та харчової хімії висловлюють вдячність директору Марковецького ЗЗСО І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради – Наталії Щетініній, директору Сираївської ЗОШ І-ІІ ступенів Чернігівської області – Ніні Розлач та заступнику директора з навчально-виховної роботи Семиполківського ліцею Калитянської селищної ради Броварського району Київської області – Лідії Поживил за дуже оперативну організацію зустрічі з майбутніми випускниками.
Опублікований: 03-11-2025
Навчально-науковий інститут харчових технологій вдруге запропонував майбутнім абітурієнтам відчути себе студентом на два дні. Під керівництвом директора ННІХТ – професора Оксани Кочубей-Литвиненко 27-28 жовтня 2025 р. відбулась міні освітня програма «Харчові технології: технологічні студії для школярів 2.0». Учасниками заходу були школярі зі школи І-ІІІ ступенів №282 Деснянського району м. Києва разом з вчителькою – Оленою Кроніковською, учні Миронівського академічного ліцею №2 Миронівської міської ради Київської області, ОЗО «Миронівський академічний ліцей №3», Ліцей №142 м. Києва та школи №5 Печерського району м. Києва.
Гостей зустрічали та супроводжували здобувачі – Софія Криклива, Анастасія Діхтяр, Єлизавета Негрук, Богдана Дячук, Ірина Ігнатенко та відповідальна за профорієнтаційну роботу в ННІХТ, професор кафедри експертизи харчових продуктів – Оксана Шульга.
Міні освітня програма розпочалась зі знайомства з бібліотекою НУХТ, де учасники зібралися за круглим столом в залі бібліотеки НУХТ і директор ННІХТ – професор Оксана Кочубей-Литвиненко презентувала всі структурні підрозділи НУХТ та ознайомила з вимогами щодо вступу в НУХТ. Далі міні освітню програму продовжили доцент кафедри технології оздоровчих продуктів – Алла Башта, доцент кафедри технології молока і молочних продуктів – Анастасія Пухляк, доцент кафедри технології зберігання і переробки зерна – Олена Супрун-Крестова та доцент кафедри технології цукру і підготовки води – Євген Омельчук. Урок хімії для майбутніх абітурієнтів провели доцент кафедри харчової хімії – Віра Іщенко та старший викладач кафедри харчової хімії – Христина Чабаненко.
Другий день учасники міні освітньої програми розпочали з майстер класу по виготовленню майонезу на кафедрі технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів, який провели зав. кафедри – професор Тамара Носенко та доцент Володимир Бахмач. Подальше знайомство з харчовими технологіями учасники продовжили на кафедрі технології консервування, де доцент Катерина Рубанка провела майстер клас «Herbal Mood: майстер-клас з альтернативних видів чаю» на якому школярі дегустували нетрадиційні види чаю та дізнались про корисні властивості напою. Далі учасники прийняли участь у виготовленні Фінського окрайця на кафедрі технології хлібопекарських і кондитерських виробів під керівництвом доцентів Юлії Бондаренко та Людмили Бурченко. Після дегустації випечених окрайців, учасники направилися в бібліотеку, де директор ННІХТ – Оксана Кочубей-Литвиненко та зам. директора ННІХТ – Наталія Пушанко вручили сертифікати та подарунки на пам'ять про НУХТ.
Очікуємо, що сьогоднішні слухачі міні освітньої програми в наступному році стануть нашими здобувачами.
Опублікований: 28-10-2025
Стало вже традицією під час шкільних канікул влаштовувати зустріч з майбутніми абітурієнтами. Так, в цьому році Навчально-науковий інститут харчових технологій організував «Харчові технології: технологічні студії для школярів 2.0» проводяться 27-28 жовтня 2025 р. під керівництвом директора – професора Оксани Кочубей-Литвиненко.
Початок першого дня виявився дощовим, проте це не перешкодило зустрічі учасників біля входу в А корпус здобувачами Анастасією Діхтяр, Софією Крикливою, Єлизаветою Негрук. Учасники розмістились в бібліотеці НУХТ. Технологічну студію відкрила директор ННІХТ – професор Оксана Кочубей-Литвиненко, яка презентувала всі структурні підрозділи НУХТ та ознайомила з вимогами щодо вступу в НУХТ. Далі міні освітню програму продовжила доцент кафедри технології оздоровчих продуктів – Алла Башта, яка провела практичне заняття: «Сам собі нутріціолог: як харчуватись розумно». Практичний аспект реалізації ОПП «Харчові технології» був представлений майстер класом «Авторський десерт», який провели доцент кафедри технології молока і молочних продуктів – Анастасія Пухляк, доцент кафедри технології зберігання і переробки зерна – Олена Супрун-Крестова та доцент кафедри технології цукру і підготовки води – Євген Омельчук. Майстер клас розпочався з чаювання зі смаколиками, а далі учасники під керівництвом викладачів змогли свою фантазію реалізувати у створенні індивідуального десерту, якість якого оцінили під час дегустації.
На завершення першого дня технологічної студії учасники відвідали урок хімії: «Класи неорганічних сполук. Використання неорганічних сполук як харчових добавок», який провели доцент кафедри харчової хімії – Віра Іщенко та старший викладач харчової хімії – Христина Чабаненко. Учасники власноруч під керівництвом викладачів виконали якісні реакції та переконались у важливості навчальної дисципліни – хімія.
Очікуємо на ще більш насичений другий день міні освітньої програми.
Опублікований: 27-10-2025
Відповідальна за профорієнтаційну роботу ННІХТ та кафедри експертизи харчових продуктів, професор кафедри експертизи харчових продуктів Оксана Шульга прийняла участь в профорєнтаціному заході організованому Приймальною комісією НУХТ – тристороння зустріч зі школярами. На базі Бориспільського ліцею «Перспектива» імені Володимира Мономаха Бориспільської міської ради Київської області представники НУХТ (заступник відповідального секретаря Приймальної комісії, уповноважена особа консультаційного центру абітурієнтів НУХТ – Артем Ущаповський, голова профорієнтаційного сектору університету ННІХТ – Діана Бондаренко, доцент кафедри технології жирів, хімічних технологій харчових добавок та косметичних засобів – Олеся Романова) разом з представниками Лантманнен Акса поспілкувались з 10-ти та 11-класниками зазначеного ліцею. Ліцеїстів ознайомили з перевагами навчання в Національному університеті харчових технологій, доцільністю відвідування підготовчих курсів НУХТ, умовами проживання в гуртожитках НУХТ та більш детально з ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» і ОПП «Хімічні технології косметичних продуктів та харчових добавок». Представники Лантманнен Акса пригостили своїми смаколиками найбільш активних учасників зустрічі.
Представники НУХТ також відвідали Бориспільський ліцей імені Павла Чубинського та презентували НУХТ 11-класникам. Відчувається рука ландшафтного дизайнера в організації території ліцею. Крім того, на східцях в ліцеї наведені добрі мотиваційні фрази, що позитивно налаштовує ліцеїстів та відвідувачів на правильний лад.
Очікуємо, що майбутні випускники обох ліцеїв оберуть НУХТ для здобуття вищої освіти.
Опублікований: 24-10-2025
Вже вдруге відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів, професор, академік УАН Оксана Шульга та професор кафедри харчової хімії Cергій Шульга відвідали Бобровицький ліцей Бобровицької міської ради Чернігівської області. На жаль початок цього навчального року відзначається збільшеною кількістю тривог, особливо в Чернігівській області, що досить ускладнює очно відвідування навчальних закладів. Не зважаючи на складності, викладачі поспілкувались з 11-класницями, адже в класі лише один хлопчина, якого не було на уроках. Майбутні випускниці дізнались чому варто обрати Національний університет харчових технологій для здобуття вищої освіти та були запрошені на міні освітню програму «Харчові технології: технологічні студії для школярів 2.0», яка відбудеться 27-28 жовтня 2025 р.
Кафедра експертизи харчових продуктів та харчової хімії висловлюють вдячність директору ліцею Наталії Скакун за оперативну організацію зустрічі.
Опублікований: 22-10-2025
Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга провела онлайн зустріч з майбутніми випускниками Бобровицького фахового коледжу імені О. Майнової на Чернігівщині. На жаль теперішній початок навчального року відзначається посиленими обстрілами з боку ворога особливо Чернігівської області, тому офлайн зустріч погодити практично неможливо.
Оксана Шульга презентувала Національний університет харчових технологій, наголосила на перевагах навчання саме в нашому ЗВО та доцільності обрання освітньо-професійних програм інститутів та факультетів НУХТ, адже спеціальності НУХТ користуються підтримкою держави. Крім того, майбутніх абітурієнтів ознайомили з побутовими умовами проживання в гуртожитку університету. Присутні дізнались про досвід успішних випускників НУХТ та історичними етапами створення навчального закладу. На зустрічі були присутні майбутні випускники спеціальностей H1 «Агрономія», Н2 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» та D7 «Підприємництво та торгівля».
Присутні були запрошені на міні освітню програму «Харчові технології: технологічні студії для школярів 2.0», яка відбудеться 27-28 жовтня 2025 р.
Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює подяку заступнику директора з навчально-виховної роботи коледжу Юрію Ярошу за організацію зустрічі.
Опублікований: 21-10-2025
Кафедра експертизи харчових продуктів із гордістю прийняла свою випускницю, Тетяну Федорович, яка сьогодні є фахівцем з технології упаковки. Тетяна, яка успішно закінчила бакалаврат у 2019 році та магістратуру у 2021 році за освітньою програмою «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», провела для здобувачів захоплюючу лекцію, присвячену критичній важливості контролю пакування на харчовому підприємстві.
Тетяна Федорович підкреслила, що упаковка - це не просто обгортка, а «турбота про продукт», що зберігає його свіжість, форму й емоцію, з якою споживач відкриває продукт. Контроль упаковки є критично важливим для безпеки харчових продуктів , оскільки негерметична упаковка може призвести до забруднення, окислення та небезпечного розмноження мікроорганізмів, через що цей контроль є невід’ємною частиною систем HACCP та ISO 22000. Зрештою, успіх на ринку безпосередньо залежить від упаковки , адже пошкоджена або негерметична упаковка негативно впливає на довіру споживачів та репутацію бренду.
Окрім самого змісту лекції, здобувачі активно ставили питання щодо кар’єрного росту випускниці їхньої ж освітньої програми. Тетяна Федорович пояснила, що робота технолога з упаковки не обмежується лише контролем, а охоплює ширший спектр завдань: це і тестування нових та альтернативних пакувальних матеріалів на лінії, і налаштування обладнання через визначення та фіксацію оптимальних параметрів пакувальних машин для мінімізації браку. Важливою частиною роботи є міжфункціональна взаємодія та співпраця з відділами дизайну, маркетингу, виробництва та якості , а також аналіз рекламацій зі зворотного зв’язку з ринку та впровадження коригувальних заходів.
На завершення зустрічі Тетяна надихнула здобувачів освіти словами: «Коли я бачу наш продукт на полиці - я знаю, що доклала руку до його якості та безпечності».
Кафедра дуже пишається своєю випускницею та висловлює вдячність Тетяні Федорович за її змістовну та надихаючу лекцію.
Опублікований: 21-10-2025
В межах виконання договору про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та Кобижчанським закладом загальної середньої освіти І-ІІІ ступенів Бобровицької міської ради Бобровицького району Чернігівської області, відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга завітала до зазначеного закладу і презентувала майстер клас «Визначення фальсифікації харчових продуктів» 11-класникам.
Оксана Шульга нагадала майбутнім випускникам про переваги навчання в Національному університеті харчових технологій та запросила на міні освітню програму «Харчові технології: технологічні студії для школярів 2.0», яка відбудеться 27-28 жовтня 2025 р.
Школярі разом з Оксаною Шульгою визначили якість молока, меду та борошна. Отримали результати порівняли з вимогами нормативних документів та виявили зразки-фальсифікати.
Приємно відзначити, що вчителі та школярі продовжують під час перерв у коридорі плести маскувальні сітки.
Кафедра експертизи харчових продуктів висловлюють вдячність директору Сергію Банясу за оперативну організацію зустрічі з майбутніми випускниками.
Опублікований: 20-10-2025
Майбутні випускники Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ завітали на святкування Дня працівника харчової промисловості в НУХТ. В межах знайомства з різними ОПП, гості відвідали кафедру експертизи харчових продуктів. Відповідальна за профорієнтаційну роботу по кафедри, професорка Оксана Шульга ознайомила майбутніх абітурієнтів з ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції». Перевагами навчання в Навчально-науковому інституті харчових технологій НУХТ, умовами навчання на кафедрі експертизи харчових продуктів та перспективами майбутнього працевлаштування. Студенти коледжу на власні очі побачили яким чином відбувається навчання на кафедрі експертизи харчових продуктів, адже під час проведення майстер класу «Визначення натуральності барвників у харчових продуктах», здобувачі ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» виконували дослідження на спектрофотометрі. Студентам коледжу цікавим було власноруч визначити які зразки кондитерських виробів представлених на ринку України містять натуральний барвник.
Будемо раді бачити майбутніх випускників Київського фахового коледжу ресторанного господарства НУХТ серед студентів НУХТ.
Опублікований: 16-10-2025
Національний університет харчових технологій тісно співпрацює з Ліцеєм №33 м. Києва, чому сприяє територіальне сусідство, адже зазначений заклад освіти розташований також на вулиці Володимирській. На кафедру експертизи харчових продуктів завітав 10-А клас на майстер клас «Визначення натуральності барвників у харчових продуктах». Відповідальна за профорієнтаційну роботу по кафедри, професорка Оксана Шульга ознайомила школярів з ОПП «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції», законодавчими вимогами до харчових барвників та методологією ідентифікації натурального та синтетичного барвника. Перш ніж ідентифікувати харчових барвник у зразках харчових продуктів, школярі визначити особисту зорову чутливість. Школярі встановили, що в представлених зразках карамелі наявний природний барвник, тому майстер клас завершили дегустацією зазначених виробів. Будемо раді бачити майбутніх випускників Ліцею №33 м. Києва серед студентів НУХТ.
Опублікований: 15-10-2025
14 жовтня на кафедрі експертизи харчових продуктів відбулося лекційне заняття доцента кафедри Богдана Пащенка для здобувачів груп ХЕ 4-10 та ХЕ-4-11 освітнього ступеня «бакалавр», освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» із дисципліни «Обладнання харчових виробництв. Модуль 2. Гігієнічний інжиніринг» на тему «Конструкційні матеріали, що допущені до використання при проектуванні технологічного обладнання харчових виробництв».
Воно було присвячено сучасним конструкційним матеріалам, що використовується у виробництві технологічного обладнання для харчової промисловості. Розглядалися вимоги до матеріалів та їх типи, а також сучасна міжнародна і вітчизняна нормативна документація. Викладач навів приклади застосування матеріалів та акцентував увагу здобувачів на вплив застосування матеріалів на якість та безпечність харчових продуктів, що особливо важливо для технологів харчової експертизи. Для наочного розуміння студентами матеріалів лекції викладачем надано численні приклади та додаткові відеоматеріали.
Лекційне заняття відбулося в доброзичливій атмосфері при постійному контакті із здобувачами, що налаштовує на плідну роботу, дає позитивні враження та підсилює їх зацікавленість у отримані нових знань.
Опублікований: 14-10-2025
У квітні 2024 р. був підписаний договір про співробітництво між Національним університетом харчових технологій та середньою загальноосвітню школу №174 м. Києва. Саме тому відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів, професорка Оксана Шульга завітала до 11-класників та ознайомила майбутніх абітурієнтів з особливостями маркування харчових продуктів. Який би професійних шлях школярі не обрали, проте вони завжди будуть споживачам харчових продуктів, а споживач повинен бути свідомий. Викладачка разом зі школярами розібрали вимоги ЗУ «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» і визначили обов’язкову інформацію, яка повинна міститися на упаковці. Школярі поділилися досвідом реалізації свого права споживання якісних харчових продуктів.
Оксана Шульга також ознайомила школярів з усіма структурними підрозділами НУХТ та ОП, за якими нині проводять підготовку в НУХТ.
Кафедра експертизи харчових продуктів висловлює вдячність заступниці директора СЗШ №174 з навчально-виховної роботи Анні Лебідь за організацію зустрічі з учнями 11-го класу. Будемо раді бачити випускників серед студентів НУХТ.
Опублікований: 08-10-2025
Під гаслом «Майбутнє створюють люди» відбувся Lean Summit 2025, який зібрав сотні агентів змін, керівників та ентузіастів безперервного вдосконалення. Серед учасників заходу — доцент кафедри експертизи харчових продуктів НУХТ Оксана Вашека.
Саміт відкрив виступ президента Lean Institute Ukraine Сергія Комберянова, присвячений трансформації ролі керівника в компанії під час упровадження Lean-підходів. Він акцентував: сучасний лідер - не контролер, а адептор змін, який створює умови для розвитку команди й системного зростання організації.
Програма заходу охопила виступи провідних українських підприємців, які поділилися власними історіями Lean-трансформацій: шляхами до успіху, труднощами формування культури вдосконалення та дієвими практиками їх подолання. Цьогоріч особливий акцент зроблено на ролі людини як ключового чинника змін: саме персонал є джерелом інновацій і головним рушієм сталого розвитку.
Lean Summit 2025 є важливою платформою поширення Lean-філософії, обміну практиками, формування партнерств між бізнесом, освітою та державними інституціями.
Особливо приємними були зустрічі з випускниками університету, а нині активними стейкхолдерами Іванесом Віталієм, Крістіною Шинкарюк та Вікторією Павловською.
Кафедра експертизи харчових продуктів НУХТ висловлює щиру подяку представникам Lean Institute Ukraine Сергію Комберянову та Дмитрієву Андрію за професійне партнерство та можливість долучатися до спільноти, що змінює майбутнє вже сьогодні.
Опублікований: 03-10-2025
Відповідальна по кафедрі експертизи харчових продуктів за профорієнтаційну роботу, професорка, академік УАН Оксана Шульга та професор кафедри харчової хімії Сергій Шульга відвідали Бобровицьку ЗЗСО І-ІІІ ступенів (Чернігівська обл.). Школяри Чернігівської області традиційно є потенційними абітурієнтами Національного університету харчових технологій, тому ознайомлення та нагадування про наш університет було доречним.
Нині в Чернігівській області досить складно організувати офлайн навчання, адже кількість та тривалість повітряних тривог суттєво збільшилася. Користуючись повітряним затишшям викладачі ознайомили 11-класників зі структурою університету та спеціальностями, а також з умовами вступу та проживання в гуртожитках університету. Наголосили на перевазі навчання за спеціальностями, які користуються підтримкою держави.
Кафедра експертизи харчових продуктів та кафедра харчової хімії висловлює подяку директору завучу Бобровицького ЗЗСО І-ІІІ ступенів №1 Володимиру Лапі за оперативні організацію зустрічі та можливість презентувати Національний університет харчових технологій майбутнім випускникам.
Опублікований: 23-09-2025
У перший тиждень нового навчального року традиційно відбулася онлайн-зустріч здобувачів першого курсу магістерського рівня освітньо-професійної програми «Технологічна експертиза та безпека харчової продукції» з гаранткою освітньої програми та викладачами кафедри експертизи харчових продуктів.
Гарантка, доцентка Світлана Усатюк ознайомила здобувачів з фокусом освітньої програми, переліком освітніх компонентів, ключовими компетентностями та програмними результатами навчання, а також з освітніми компонентами вільного вибору.
Викладачі випускової кафедри презентували свої вибіркові дисципліни, а гарантка надала інформацію про посилання для ознайомлення з їхнім описом та пояснила процедуру вибору дисциплін в електронному кабінеті здобувача.
Особливу увагу під час зустрічі було приділено питанню академічної доброчесності. Здобувачів ознайомили з основними нормативними документами, зокрема з Кодексом академічної етики університету. У підсумку всі учасники підписали Декларацію про дотримання академічної доброчесності.
Дякуємо доцентці кафедри експертизи харчових продуктів, гарантці освітньої програми Світлані Усатюк за організацію змістовної зустрічі та підтримку академічних цінностей.
Опублікований: 15-09-2025